Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhagen Guitar Show

Populær
Updated
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show
Copenhagen Guitar Show

Lørdagen på årets guitarmesse i København stod i metallens tegn. Fra opvisning med The Haunteds guitarist over underholdende selskab med danske ikoner i Pretty Maids og Mercyful Fate til minikoncert med thrash-legenderne i Artillery. Devilution rapporterer fra den succesfulde dag!

Dato
04-10-2014
Fotograf
Jacob Dinesen

Det er som at træde ind på en tatoveringsmesse.  I stedet for den konstante summen af nåle, er det blot klangen fra utallige guitarer, der konstant giver et rungende ekko, da Devilutions udsendte går ind i Østerbrohuset i København. Vi er til Copenhagen Guitar Show. Den årlige guitarmesse i hovedstaden, hvor udstillerne står tæt op ad hinanden i deres stande på denne her varme, lørdag eftermiddag i hallen. 

Ved indgangen ligger der en guitar af mærket Ltd med et aftryk af skuespilleren Bela Lugosis ansigt i dennes rolle som Dracula i 1931. Den ligner én fra Kirk Hammetts berømte samling af ”horror-guitarer”. Hans ser bare anderledes ud og er en ESP-model, der er samme firmas dyrere model. Men guitaren er meget sigende for messen, der byder på alt, hvad en guitarnørd kan ønske sig. Fra de klassiske og dyre Gibson-modeller til de helt særlige typer i stil med dem, som bluesmusikeren Seasick Steve har bygget ud af cigarkasser.

Guitarer, forstærkere, effektpedaler og alverdens udstyr bliver demonstreret og afprøvet af entusiaster i alle afskygninger. Fra de gamle gråhårede til de unge langhårede, der sidder og går idolerne i bedene rundt omkring i de mange stande. 

Opvisning med svensk metalguitarist

For dyrkerne af den hårde genre er dagen den helt rette at være her på. Dagen står i heavy metals tegn. Vi misser desværre Bernie Marsden fra Whitesnake, men er her lige akkurat tids nok til at fange det svenske thrash-band The Haunteds Ola Englund, der også spiller i bandet Feared og generelt kendt for at ”undervise” på YouTube.

Det er svært at høre, hvad han fortæller i mikrofonen midt blandt de mange guitarlyde i hallen, og folk står tæt pakket omkring ham. Men lyder fejler heldigvis intet, da han først sætter sin Washburn til sin særlige forstærker af mærket ”Satan”, som han har brugt tre år på at udvikle i sammen med Randall Amplifiers.

Samme firma har gennem tiden også leveret forstærkere til blandt Kurt Cobain, Panteras Dimedag Darrell og Deaths Chuck Schuldiner. Så kan en metal-forstærker vist ikke få et bedre kvalitetsstempel. Lyden er skam også massiv og rå, da Ola Englund demonstrerer sine evner og blandt andet spiller ’Time (Will Not Heal)’ fra The Haunteds nye album.

Legendariske danske guitarister

Programmet er stramt, så vi haster op på første sal, hvor messens scene er placeret i et mindre rum. Her er dansk rockjournalistiks grand old man, Steffen Jungersen, i samtale med to af dansk metals vigtigste guitarister: Ken Hammer fra Pretty Maids og Michael Denner fra Mercyful Fate. Den 50-årige Ken Hammer med det borgerlige navn Kenneth Hansen er godt solbrun og gemmer sig på ægte rockstar-manér under solbriller og kasket, mens den fem år ældre Denner sidder ganske afslappet i skjorte og jeans. 

Men alle tre herrer på scenen har da selvfølgelig en fadøl i hånden. Det hører sig til, når man spiller heavy metal.

”Hvad skal der til for at blive en god guitarist?”, vil Jungersen vide.

”Der er ingen genvej. Da alle mine venner fredag aften gik i byen, drak bajere og scorede damer, sad jeg hjemme og terpede Bach og Mozart på guitaren,” lyder svaret fra Denner.

Den er sidemanden dog ikke helt enig i.

”Gjorde du det? Det har jeg sgu aldrig,” kommer det kækt, men åbenlyst ærligt ud af Hammers mund.

Nej, den jyske guitarist lægger ikke skjul på, at han er den utålmodige type, som ikke har brugt energi på at øve skalaer hele dagen lang.

”For mig har det altid handlet om kun at have fokus på sangskrivningen”, som han siger. 

”I den sidste ende er det selvfølgelig også det vigtigste,” medgiver guitaristen i Mercyful Fate.

Idolsnak og røverhistorier

Inspirationskilderne er de  enige om. Bands som Thin Lizzy, Kiss og guitarister som Ritchie Blackmore, Michael Schenker og Uli Jon Roth topper listen – og så er der Jimi Hendrix, ”der er skyld i det hele,” som Denner bemærker.

Samtalen fortsætter med gamle røverhistorier. Om den gang Deep Purples Roger Glover var producer for Pretty Maids, og den berømte bassist desperat råbte, at han havde en stor pose pot på sig, da jyderne ville smide ham i en pool.

Og så var der Mercyful Fate, som bogstaveligt talt og på uheldig vis brændte en luder af, mens hun stod bundet fast på et kors under et af bandets berømte koncerter i København i starten af 80’erne.

”Hun fik lige en ekstra plov med i pungen, da vi sendte hende tilbage ned på Istedgade”, forklarer Denner underholdende, men dog med en anelse dårlig samvittighed i stemmen.

De opsigtsvækkende anekdoter er formodentlig blot få ud af de mange, som de to guitarister kunne dele med publikum i de 45 underholdende minutter, som samtalen varer. Men tiden er gået, og publikum klapper begejstret. Indslaget er uden tvivl et hit.

Minikoncert med danske thrash-legender

Fra Pretty Maids og Mercyful Fate står næste indslag på minikoncert med Danmarks tredje og helt store metalnavn gennem 30 år: Artillery.

Det må siges at være en temmelig speciel oplevelse at sidde på en klapstol i et lille lokale og være til thrash-koncert. ’Legions’, ’Dark Days’ og ’10.000 Devils’ bliver det til, og som altid leveret med overbevisende passion fra bandet, der for første gang efter længere tids sygdom har Morten Stützer med på guitar igen. Glædeligt at se.

De virker kampklare til den turné, de drager ud på sidst på måneden i Canada og USA, og som slutter på det legendariske Whisky a Go-Go i Hollywood. Efter den korte opvisning gennemgår deres guitartekniker Martin Bjørknov og guitarist Michael Stützer, hvordan metallyden har udviklet sig gennem årene. Vi får indsigt i alt mellem forstærkere fra 1958, over vintage-guitarer fra 60’erne til diverse effektpedaler. Et ganske oplysende indslag at slutte dagen af på i Østerbrohuset, hvor messen ved 18-tiden lukker ned.

1.100 guitarglade gæster – lige fra Tim Christensen til de helt unge nybegyndere – har lagt vejen forbi og fået nyt udstyr, tip og tricks, thrash-koncert og fordrukne 80’er-anekdoter fra guitarikoner med i bagagen. Slet ikke dårligt på en varm efterårslørdag.