Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – De værste lortearrangementer

Populær
Updated
Top 5 – De værste lortearrangementer

Kø på kø på kø på kø, intet øl og lang vej hjem. Jeps, i Danmark er koncerter med de største bands gerne forbundet med ubegavet logistik og kaostiske forhold. Vi kårer de fem værste af slagsen!

AC/DC, Rammstein, Metallica, Guns N' Roses og Bon Jovi ikonerne er still going strong, og danskerne elsker at gå til koncerter med de gamle drenge. Og ordet kø er som regel altid en del af oplevelsen. Fra billetkøen, når salget åbner, over ølkøen til showet (og bagefter lokumskøen) til trafikkøen, når turen går hjem.

Sådan er det så utallige gange blevet mere reglen end undtagelsen, at arrangementer med de store navne kokser i logistikken og byder på kaotiske forhold.Her på redaktionen var vi ikke til Phil Collins i Aarhus 8. juni i Ceres Park & Arena, men det var 42.000 gæster, der oplevede et propfyldt stadion med kun to udgange og et to timers trafikhelvede for at forlade parkeringsområdet bagefter. 

Publikum var så ultilfredse, at koncerten er blevet døbt "verdens dårligste koncert"!

Til Bon Jovi i Sønderborg tre dage senere oplevede gæsterne ikke et overfyldt område – der var 10.000 usolgte billetter men alligevel præsterede arrangøren at løbe tør for øl!

Lyder det bekendt?

Vi kårer nyere tids fem værste lortearrangementer!   

1. Giants of Rock – Gentofte Stadion (2005)

Med Rammstein, Slayer, Accept og Hammerfall på programmet var der lagt op til et hårdtslående festfyrværkeri på en af årets varmeste dage midt i juli. Det lovede virkeligt godt. Meningen var da også, at endagsfestivalen skulle være en årlig tilbagevendende begivenhed. Sådan gik det ikke. Alle, der deltog, husker hvorfor. 

Allerede ved indgangen var det et køhelvede for de 20.000 gæster at komme ind. Bajere, mad eller vand til at holde den ulidelige varme ud var simpelthen umuligt at komme i nærheden af uden at stå i kø i timevis. En enkelt stor, kvadratisk bar var, hvad arrangørerne havde forestillet sig var nok til at betjene metalfolket, der som bekendt altid har en ganske imponerede øltørst.  Den fik de færreste slukket.

Medmindre man var rocker. Som Moses' arvtagere havde de en forbløffende evne – godt hjulpet på vej af rygmærker – til at sprede køen og gå direkte til kassen og hente bajer. Ak ja, lige den dag skulle man have haft et medlemskort til Hell's Angels. Giants of Rock var et sandt mareridt, der i fremtiden vil blive fortalt som uhyggelig godnathistorie, når børnebørnene skal indvies i heavy metal.

2. AC/DC – Roskilde Dyrskueplads (2015)

Der er ingen vej udenom. Onsdagens koncert skriver sig direkte ind på en andenplads.

”Ca. en times ventetid til både mad og øl, det er bare ikke godt nok! Her betaler man over 700 kroner for en hyggelig aften med en fed koncert, og så skal man spilde sin dyrebare tid i kø for basale ting, der bare skulle flyde let og enkelt, pga. jeres manglende planlægningsevner!”

Sådan kommenterer en vred gæst på Live Nations Facebook. Det kan ikke siges mere præcist. Det er under al kritik at lade gæster, der har betalt 700 kroner for at deltage, stå så længe i kø. Flere endda forgæves, da boder løb tør for både sprut og mad. Og de frivillige fik skældsord smidt i hovedet, da de ikke havde en jordisk chance for at følge med efterspørgslen på øl, idet der kun var sat få haner op til at skænke i hver ølbod. Hvis man ikke på forhånd kan regne ud, hvor galt den logistik vil gå, så bør man for evigt fratages retten til at arrangere koncerter.

Så var der sikkerheden. Eller manglen på samme. En gut forcerede uden problemer vagterne og kravlede midt under koncerten op i scenens højtalertårn. Bagefter måtte 55.000 mennesker gå ud igennem en enkelt port henlagt i mørke for at komme fra koncerten. Det lignede et scenarium fra en pilgrimsrejse til Mekka, der kunne have gået grueligt galt.

3. Metallica – Horsens Statsfængsel (2012)

Grådighed er en dødssynd. Med god grund. Da Metallica gæstede den forhenværende fængselsplads, havde man solgt flere billetter, end hvad grundens kapacitet kunne rumme. Publikum stod som sild i en tønde og kunne hverken komme frem eller tilbage mellem ølboder og toiletter. Sidstnævnte var endda flot placeret i den modsatte ende af scenen, så dem foran til sidst måtte ty til alternativer.

Flere mænd stod og pissede i de plastickrus, det alligevel var umuligt at få fyldt op med ny øl. Vagterne måtte rykke hegnene fra hinanden, så kvinderne kunne sætte sig om bag ved dem og lade vandet. Så kunne de sidde deromme i en sø af pis, mens Metallica spillede løs fra ’The Black Album’. Flot klaret, Horsens! i det mindste lærte arrangørerne af fejlen og satte 5.000 færre billetter til salg, da Metallica vendte tilbage til fængslet i 2014.

4. Pepsi Ørestad Festival – Amager (1999)

Ideen om en rockfestival i den nybyggede Ørestad virkede ganske glimrende. Virkeligheden skulle vise sig være en anden. Især for de bands, der skulle spille, der blandt andre talte Saturnus og Withering Surface. Arrangementet blev dækket af dagbladene, hvori overskrifterne lød: "Flere bands flygter fra Ørestads-festival" og "Kaos under fiasko-festival i Ørestad".

Allerede to måneder før festivalen skulle afholdes, startede det totale kaos. Arrangøren Enter Promotion, der også stod bag musikmagasinet Volume, havde planlagt at udsende en kompilation-cd med de optrædende bands på festivalen.

En skribent fra musikmagasinet Soundcheck skrev derfor en kritisk artikel, der spurgte om, hvorvidt kompilation-cd’er stadig virkede i en tid, hvor nettet så småt var ved at gøre det fysiske promoveringsmedie til fortid. Det faldt ikke i god jord hos festivalen og Volumes ophavsmand, der ringede til den kritiske skribent fra Soundcheck og truede ham på livet. Det fik efterfølgende flere bands til at trække sig fra festivalen.

Der var under festivalen dømt kontraktbrud i stor stil, så de hyrede bands ikke fik deres betaling eller den lovede transport til og fra festivalen. I Jyllands-Posten kunne flere bands fortælle, at deres udstyr var blevet smadret eller helt forsvundet under den elendigt organiserede festival. Det blev også langt fra den succes, festivalen havde forventet. Der var estimeret 3.500 besøgende under de tre dage, den varede, men knap 500 betalende gæster dukkede op.

5. Copenhagen Live – 10-øren, Amager (2010)

Arrangørerne havde tilsyneladende ikke tjekket vejrudsigten, da blandt andre Rammstein, Slash og Volbeat gæstede Amager i starten af juni. Dagen blev årets første varme sommerdag, og det gjorde gæsterne godt tørstige på denne almindelige hverdag. Så tørstige, at da Volbeat spillede sidst på eftermiddagen, slap øllet op på endagsfestivalen. I op til to timer stod gæsterne i grotesk lange køer for at købe drikkevarer, og kaosset kulminerede, da en ung pige besvimede af dehydrering i køen. 

Festivalen fik dog hurtigt leveret nye forsyninger, men da sang aftenen stort set på sidste vers, så det kunne være ligegyldigt. ”Vi lover flere ølboder til næste år,” garanterede arrangøren, da Ekstra Bladet forelagde dem kritikken. Festivalen forblev dog en enlig svale og så aldrig dagens lys igen. Det virker forståeligt, når man ikke er i stand til at estimere ølbehovet til et arrangement for rockfans.

Kun året før måtte tørstige rockfans gå ind i samme besked om udsolgt øl i barerne, da AC/DC gæstede Parken. Imponerende!

Publiceret 21. juli 2015. Opdateret 13. juni 2019.