Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metalguden over dem alle regerer stadig!

Populær
Updated
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!
Metalguden over dem alle regerer stadig!

Det er 35 år siden Venom var pionerer med black metal. Men det var ikke til at mærke på Cronos, der var i fremragende form, da han i spiden for sit legendariske band lukkede Black Christmas Festival på den sejest mulige måde.

Kunstner
Dato
19-12-2015
Trackliste
1. Rise
2. Hammerhead
3. The Death of Rock 'n' Roll
4. Bloodlust
5. Long Haired Punks
6. Buried Alive
7. Welcome to Hell
8. Countess Bathory
9. Fallen Angels
10. Pedal to the Metal
11. Grinding Teeth
12. Possessed
13. Resurrection
14. Warhead
15. Black Xmas
16. Black Metal
17. One Thousand Days in Sodom
18. In League with Satan
19. Witching Hour
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
5

Man skulle egentlig ikke tro, at Cronos kun er fyldt 52 år. Med sorte rander så dybe som helvede under øjnene ligner han snarere en på det dobbelte, og så var han jo også med til at danne Venom tilbage i 1980.

Men 35 år senere er en af musikhistoriens mest indflydelsesrige musikere bemærkelsesværdigt stadig "still going strong". ’From the Very Depths’ udkom tilbage i januar og holder her ved udgangen af 2015 stadig sin position som et af årets stærkeste udspil.

Og på scenen? Der er den legendariske frontmand såmænd heller ikke kommet i underskud af testosteron. Igennem 90 minutter stod vildmanden i spidsen for en koncert, der var mere end bare godkendt som afsluttende hovednavn på denne anden udgave af Black Christmas Festival.

Trioen gik på og indledte med ’Rise’ fra årets nye plade, der straks satte sindende i kog hos et godt bedugget svensk publikum. Der var fest og desværre også lidt fights, men heldigvis mest af det første, mens en livlig Cronos med sprudlende overskud førte festivalen igennem klassikere og nye numre på stribe.  Især 2011s ’Hammerhead’ kom med et knusende bangerformat og blev smukt akkompagneret af høje stikflammer og raketter, som man næppe havde fundet helt forsvarligt, hvis ikke det var lørdag midnat, og sanserne var overladt i Venoms varetægt.

Men Venom skal være vildt! Venom skal være voldsomt! Og Venom var så klar, som de kunne være! Blandt de mange højdepunkter var der i særdeleshed kultnumrene ’Welcome to Hell’ og ’Countess Bathory’, der kom i streg og sikrede den sorte julestemning – indtil det oplagte nummer til det formål kom.

’Black Xmas’ har ikke været spillet mere end en håndfuld gange, siden det udkom på 1987s ’Calm Before the Storm’. Men skulle det endelig være, så skulle det netop være nu, som Cronos indledte nummeret med at fortælle.

Den ikoniske frontmand var i et vældigt godt humør og ganske snakkesalig, uden at det blev for meget.

”Da vi skrev ’Black Metal’, var jeg sikker på, det ikke var musik for chicks, men hvor tog jeg meget fejl. Så piger! Har I lyst, så hop op på scenen, og syng med på omkvædet!” lød det opfordrende fra Cronos som optakt til det nummer, der døbte den genre, som Venom pionerede med.

De svenske piger var dog ikke mere friske, end at kun to unge tøser havde mod på invitationen. Det virkede dog som rigeligt for Cronos at nøjes med selskabet fra kun et par jenter og skråle ”lay down your soul/ to the gods rock and roll!” Man kunne næppe finde et mere festligt øjeblik i hele Sverige end på dette tidspunkt i Norrköping.

Og stemningen blev ikke mindre vild, end da øjeblikket blev fulgt op med en afslutning i form af den hellige treenighed fra ’Welcome to Hell’. Det er 34 år, siden den skelsættende debutplade udkom. Men det var hverken til at høre eller mærke på Cronos, da ’One Thousand Days in Sodom’, ’In League with Satan’ og ’Witching Hour’ blev sendt af sted med eksplosionsfart som en raket i nattemørket. Kunne man forestille sig en sejere afslutning på en festival? Næppe! – Læser i med, Copenhell?