Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell '19: Guide til lørdagen

Updated
-T1X9701-58-1402996127

Vikingebersærkergang, ansigtsflåning, fællessang og gensyn med provinsvennerne: Copenhells sidste dag byder på både koryfæer, unge håb og nostalgitrip. Og ja, du skal fløjte med på den-der-sang.

Fællessang til Scorpions og en tur i tidsmaskinen med vennerne med de til lejligheden gendannede The Psyke Project eller – for de lidt ældre – Dimmu Borgir. Hvis ikke bare man skal give den fuld skrald til Municipal Waste og Kvelertak, der begge kommer med bajer- og festgaranti. Sidstedagen på dette års Copenhell viser med al tydelighed, hvor alsidig festivalen er – og strengt taget altid har været.

DEMON HEAD – Pandæmonium kl. 12:30

Knallertoverskæg, twinleads og sange, det ikke rigtig er til at ryste af sig: Demon Head er rykket op i rækkerne med deres tredje album, ‘Hellfire Ocean Void’, og selvom de i år spiller så tidligt, at maskinen dårligt er kommet i gang hos publikum, er det værd at komme tidligt efter. Det nye album vil frem i verden med melodiske virkemidler, så musikken er let at gå til, men samtidig er herligheden stadig imponerende mørk og mystisk. Den reverbbadede vokal sender tankerne i retning af Danzig og King Diamonds vokal, når den er mørk og teatralsk, men også Tribulation-fans også kan gå sultne ombord i den storladne mørkerock.Læs alt om bandet her. 
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her


CANDLEBOX – Hades kl. 13:15

Mens vi har for vane at hylde grungens Big Four fra Seattle, har vi ofte en tendens til at glemme nogle af de andre orkestre, der også udgjorde grunge- og post-grungebølgen. Copenhell har allerede booket Stone Temple Pilots, og nu er det Candlebox’ tur. Som de fire store kom de fra Seattle i start-90’erne og hittede hurtigt med 90’er-evergreens som ’Far Behind’ og ’You’. Efter tre plader og 90’ernes afslutning gik bandet i opløsning for dog at blive gendannet fem-seks år senere. Siden da er det blevet til tre album mere; det seneste, ’Disappearing in Airports’, er fra 2016. Candlebox leverer en god gang post-grunge med inspiration fra blues og hard rock. Ligheden med bands som Pearl Jam og Creed er til at tage og føle på. Ikke mindst fordi Dave Krusen, der spillede trommer på Pearl Jams ikoniske album ’Ten’, har været bag tønderne i Candlebox siden 2015.
WHILE SHE SLEEPS – Pandæmonium kl. 14:30

Vi var mange på redaktionen, der blev skuffede, da det britiske metalcore-ensamble While She Sleeps sidste år valgte at aflyse deres tour, herunder deres optræden på Copenhell. Nuvel, primært vores enlige core-connaisseur, men generelt var det en ærgerlig aflysning for alle med hang til velskrevet metalcore.

Med 11 års levetid er det heller ikke et sekund for tidligt, at kvintetten endelig gæster Copenhell. ‘You Are We’ var en mastodont af en udgivelse for genren og årets bedste udgivelser inden for genren i 2016. Det fulgte de glimrende op på med ‘So What?’ i foråret, og det er et godt udgangspunkt for en sprudlende koncertoplevelse. Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her


ELUVEITIE – Hades kl. 14:45

Det schweiziske band kommer til at tage godt for sig af retterne, når cateringen på Copenhell skal indtages. Bandet består nemlig af hele ni personer, men så får publikum ellers også serveret metal på aldeles utraditionel vis, når dødsmetal og folkemusik går hånd i hånd. I tidligere anmeldelser på Devilution har de muntre overskrifter lydt “Sækkepiben fik den rigtige lyd” og “Fløjterne rykker hegn”. 

Chrigel Glanzmann på vokal, mandolin, fløjter og en række traditionelle instrumenter er manden bag Eluveitie og stilen, som bandet selv ynder at kalde New Wave of Folk Metal, og som tilskuer går man ikke galt i byen, hvis man kan lide melodisk dødsmetal og er åben for finurlige twists på den instrumentale side. Læs alt om Eluveitie her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her


LIVING COLOUR – Helviti kl. 15:30

Dobbelte Grammy-vindere. Pionerer. Grænseoverskridende. Genredefinerende. Superlativerne, der kan hæftes på Living Colour, er mange. Det rent afroamerikanske funk metal-band fra New York var med til at bryde barrierer på stribe i slut-80’erne og start-90’erne, hvor de sammen med Body Count og Fishbone udfordrede racefordomme og i selskab med Faith No More var frontløbere for den funk metal-bølge, som også affødte bands som Red Hot Chili Peppers og Jane’s Addiction. Megahittet ’Cult of Personality’ sikrede ligeledes Living Colour en plads i rockhistorien, inden bandet efter tre plader gik i opløsning midt i 90’erne.

De blev dog gendannet fire-fem år senere og har udgivet endnu tre plader, hvoraf den seneste, ’Shade’, fik glimrende anmeldelser. Det er et granvoksent og scenevant orkester, der leger med genrerne og garanterer funk, bounce, hits og 90’er-vibes, som vi kan se frem til på Refshaleøen til sommer.Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her


GLENN HUGHES – Hades kl. 17:00

Det er en af den hårde rocks store legender, som Copenhell her hiver op af hatten og giver shine på årets plakat. Selvom Glenn Hughes kun var med i Deep Purple i tre hurtige år, før de gik i midlertidig opløsning, så nåede han i perioden fra 1973 til 1976 at medvirke på de tre udødelige klassikere ’Burn’, ’Stormbringer’ og ’Come Taste the Band’ og skrive sig ind i rockhistorien. Bassisten og sangeren mestrer begge discipliner til fulde, hvilket han siden har bevist mange gange som soloartist, frontmand i supergruppen Black Country Communion og med sine gæsteoptrædener, blandt andet som sanger på Black Sabbaths ’Seventh Star’.

Det er dog tiden i Deep Purple, der æres, når han i selskab med blandt andre de danske musikere Søren Andersen (Electric Guitars) og keyboardist Jesper Bo Hansen til sommer spiller på Copenhell på sin Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live-turné – og vi ser frem til at høre de gamle sange blive blæst af sted for fuld kraft med Hughes’ store stemme i front.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her


ORANGE GOBLIN – Pandæmonium kl. 17:15

Orange Goblin gør Copenhells 10-årsjubilæum særligt tungt. Det mere end tyve år gamle lineup har holdt sammen fra start og udgav sidste år deres niende studiealbum, ’The Wolf Bites Back’.

Hvor Orange Goblin rykker så rigeligt på plade, kan det i livesammenhæng ganges op til det dobbelte – mindst. Nerven, energien og den tunge guitarlyd sørger for, at kalibreringen mellem bas, Orange-forstærker, seje riff, fadøl og brandert går fuldstændig i vater.

Det er dumt at gå glip af kvartetten fra London, for til forskel fra det typiske trådbårne band anno 2018 vil Orange Goblin dig faktisk noget – og jaja, det er muligvis blot bajere og headbangning leveret på de vante fjerdedele, men i en tid med globale problemer og alskens selvudskamning er headbanging stadig bashing-fri! Husk det, dig, der er til den onde version af The Sword og Red Fang.Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her


AMON AMARTH – Helviti kl. 18:15

Amon Amarths sceneshow er proppet med flere vikingegimmicks end Jim Lyngvilds cirkus på Nationalmuseet, og deres kommercielle landnam er imponerende, når man tænker på, at deres udgangspunkt altså er dødsmetal. På den måde har de sprængt de kommercielle rammer for genren. Men dødsmetallen er også en melodisk, syng-med-venlig aftapning, man sagtens kan være med på i en ordentlig brandert, som den mjødbøvset charmerende frontmand Johan Hegg nok kommer til at opfordre publikum til at anskaffe sig. Amon Amarth er en sikker publikumsvinder og et af de få “nyere” bands, der kan spille de store scener op. Det bliver uden tvivl en fest.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her.


TEN YEARS IN HELL – Hades kl. 19:15

Der er stadigvæk nogen, der mangler at prikke Copenhell på skulderen og sige, at 2010 ikke er ti år siden, men at det er rigtigt nok, at det her er den tiende festival. Det er nok lidt omsonst, specielt når de har inviteret 40 danske metalkoryfæer og rockopkomlinge på scenen for at fejre jubilæet med en kæmpe jamsession over de store klassikere i højway-to-hell-skolesangbogen. På scenen står musikere fra Mercyful Fate, Dizzy Mizz Lizzy, D-A-D, Konkhra, Undergang, Illdisposed og selvfølgelig også den flok, der var med til at lave årets slagsang:
MUNICIPAL WASTE – Pandæmonium kl. 19:45

Hjernecellerne bliver ikke stimuleret, når Municipal Waste går på scenen på Copenhell til sommer. De kommer nærmere til at blive godt og grundigt trådt på og slået ihjel med alle de øl, der skal hamres til amerikaneres partyglade old school-thrash. Municipal Waste har aldrig lagt skjul på, at de sætter pris på en god fest, og den skal de nok fyre op for. Det er jo ikke for sjov, de har lavet en plade, der hedder ‘The Art of Partying’, vel?Læs alt om bandet her
Læs vores Metaldiktator om ‘Waste ‘Em All’ her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her


ROB ZOMBIE – Helviti kl. 20:45

Endnu en gang besøger den sleazy shock rocker, tidligere White Zombie-frontmand og nuværende horrorfilminstruktør Rob Zombie Danmark. Vi skal faktisk ikke længere tilbage end forrige år, hvor Zombie også besøgte Copenhell og gav Helviti-scenen et fuldtonet amerikansk horrorshow. 

Dengang som nu er han og bandet, der blandt andet inkluderer den renommerede guitarist John 5, aktuelle med albummet ’The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser’, og der er god mulighed for at blive overvundet af den fuldfede monsterfest.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.  
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.  
Læs vores seneste interview her


DIMMU BORGIR – Hades kl. 22:15

Norske Dimmu Borgir har været tavse i næsten et årti, men tidligere i år udgav de så ‘Eonian’, der desværre ikke var det store comeback, som deres fans havde håbet på. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at Dimmu Borgir er det bedst sælgende black metal-band fra Norge. Og det siger ikke så lidt. 

I sommer så vi deres store show på Wacken Open Air, hvilket understregede at de stadig selv mener, de er de største. Al rust er forhåbentlig banket af skroget efter en lang tour med Kreator, når de rammer Refshaleøen. Nok har Dimmu Borgir muligvis deres bedste dage bag sig, men de har stadig skrevet en masse gode sange, og dem skal publikum på Copenhell nok få at høre.Læs alt om Dimmu Borgir her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her.


THE PSYKE PROJECT – Pandæmonium kl. 22:15

Kort efter The Psyke Project havde spillet en dobbeltkoncert på Roskilde Festival i juli 2014 sammen med vennerne i Helhorse, meddelte de, at nu var det slut efter 15 år, fem plader og et splitalbum. En afskedskoncert i Pumpehuset i oktober samme år trak køer rundt om blokken, og derefter fortsatte medlemmerne videre i andre bandsammenhænge. De var stoppet, mens det stadig var sjovt, og de stadig var venner.

Derfor var det også nemt for dem at takke ja, da Jeppe Nissen fra Copenhell skrev til dem og spurgte, om ikke de havde lyst til at gå sammen igen for en aften og spille på den tiende ombæring af den festival, hvor de havde spillet i 2010 og 2014.

Over fem album og en split udviklede vennerne fra Helsinge et udtryk, der nok var gennemsyret af en hang til hærg, men også blev ved med at udforske grænserne for, hvad de kunne gøre inden for den lyd. Og det blev garneret med nogle komplet uforudsigelige koncerter, som de nu genskaber, fem år efter de slap.Læs alt om bandet her
Læs vores interview om gendannelsen her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her


SCORPIONS – Helviti kl. 23:30

Scorpions har spillet hård rock i intet mindre end 54 år. Bandet blev dannet i 1965 i Hannover, og Rudolf Schencker, der startede bandet, er stadig strengevrider, mens forsanger Klaus Meine har været med siden debutpladen ’Lonesome Crow’ fra 1972. Siden er det blevet til 18 plader, et hav af hits og endnu flere koncerter verden over gennem mere end 50 år. 

Scorpions spillede senest på Copenhell i 2016, hvor de var på deres ’50th Anniversary World Tour’. Siden var de i 2017 forbi Royal Arena, og nu er de så klar til igen at stå som et af hovednavnene på Copenhell i 2019. Kan du ikke klassikerne som ’Rock You Like a Hurricane, ’Still Loving You’ og naturligvis ’Winds of Change’, så har du lige et par dage til at blive klar til fællessang. Læs alt om bandet her.  
Læs vores Metaldiktator om 'Blackout' her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her


KVELERTAK – Hades kl. 01:15

De norske mørkerockere er ikke et sjældent band på de danske spillesteder og festivaler, herunder Copenhell i 2011 og Roskilde i 2016. Kvelertak har flået publikum midt over med energiske liveshows og en musik, der kan placeres et sted mellem metal, punk og rock. Meget af æren for de vellykkede liveshows er ofte tilfaldet den nu tidligere frontmand Erlend Hjelvik, og til sommer får vi så at se, om der er lige så meget helvedesild, bulder og brag i bandet med den nye mand i front, Ivar Nikolaisen.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her


UADA – Pandæmonium kl. 01:15

Ingen Copenhell uden lidt black metal til at lukke munden på de skeptikere, der til hver en tid vil hævde, at der kun er plads til mainstream og radiorock, og det er desuden Live Nations skyld, hvis det regner. Mens Dimmu Borgir har haft gennemslagskraft langt ud over black metal i deres lange karriere, og Belphegor standhaftigt har knoklet løs som underdogs igennem alle årene, er Uada et af de nye navne, black metal-fans har fået øje på.

Portland-bandet spiller en USBM – amerikansk black metal – der til punkt og prikke opfylder kriterierne for den gren af genren: Lange, åbne forløb, masser af atmosfære, rå punkethed og, nåh ja, ankellange kutter. Da de sidste år spillede til Dark Mental Festival, gav vores anmelder dem topkarakter for en koncert, der flere steder var ved at ryge helt ud af kontrol. På Copenhell får han og alle andre mulighed for at give sig helt hen til det sugende mørke igen.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her