Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell 2017: Guide til torsdagen

Populær
Updated
Copenhell 2017: Guide til torsdagen

Der er lagt op til lange shorts, når tre fjerdedele af Rage Against the Machine og et gendannet System of a Down tegner torsdagen på Copenhell. De fik endagsbilletterne udsolgt, men der er masser af andet at komme efter på festivalens førstedag.

Dato
22-06-2017
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen (Carcass, Sweden Rock Festival 2017)

INGLORIOUS – Pandæmonium, kl. 14.00

Fordi: ”Inglorious er på vej til at blive det helt nye stjerneskud på rockhimlen,” skriver Copenhell i deres program om briterne, der åbner årets festival.  Det er måske lige at stramme den om nok et band, der er hoppet med på retrorockens bølge. Sidste år var det Rival Sons, der dækkede det behov på festivalplakaten og spillede en fin koncert på den store Helviti-scene, hvor de svenske retrorockere i Graveyard stod i 2014 og faldt igennem foran alt for få publikummer.

Retrorocken har i virkeligheden ikke den største interesse blandt Copenhells gæster, men for de, der har, får de den skam sejt nok leveret her. I år på mindre skala med Inglorious, der siden dannelsen i 2014 har udsendt to plader. Og som især fik medvind på grund af sangeren Nathan James, der i hjemlandet blev lidt af en realitystjerne, efter han fik succes i musikkonkurrencer i tv. Scorpions' forhenværende guitarist, vidunderet Uli Jon Roth, fik øje på James og hyrede ham til at synge på tyskerens turné ’Scorpions Revisited’, der primært bestod af det klassiske 70’er-Scorpions, som Roth medvirkede på i årtiet. Nathan James’ indsats var absolut godkendt, da han stod i front for Uli Jon Roth i Amager Bio i 2014. Manden kan synge!

Inglorious er absolut også et hæderligt orkester og et glimrende åbningsvalg, når nu størstedelen af publikum alligevel stadig er på arbejde, når bandet  indleder musikken klokken 14. Se Inglorius, hvis du nu kan. I værste fald går du trods alt kun glip af nok et band, der har hørt for meget Led Zeppelin, Deep Purple, Whitesnake og Bad Company – og på ingen måde skriver musik, der har det mindste snert af forbilledernes niveau.

For: Fans af britisk 70’er-rock og nutidens kopivare.

Pensum: ’Inglorious’, ’Inglorious II’.



DEVILDRIVER – Hades, kl. 15.00
 
Fordi: Amerikanerne  i DevilDriver med den markante Dez Fafara i front spiller hårdtpumpet muskelmetal. Men det er ikke kun tætpakket vold mod ørerne, for der er godt med groove og melodi i musikken. Så selvom festivalen kun lige er kommet i gang, når bandet går på scenen, så kan man forvente, at man her møder de første mosh- og circlepits. Ja, hvorfor ikke også en omgang wall of death? Stilen har godt med dødsmetal-tendenser, låner lidt fra nu-metallen og har sans for gode melodier. En bastard så at sige, men en djævelsk god en af slagsen!

For: Fans af Lamb of God, Chimaira, Soilwork.
 
Pensum: ‘The Last Kind Words’, ‘Trust No One’, ‘DevilDriver’.



EVERY TIME I DIE – Pandæmonium, kl. 15.00


Fordi: Sidste gang Every Time I Die gæstede Copenhell (2013), spillede de en pissefed koncert i silende regn. En fandens energisk koncert, der efterlod publikum begravet i mudder og regnvand. Ikke engang dårligt vejr kunne stoppe den amerikanske kvintet fra at sætte ild til publikum. Bandet har siden 1998 hærget den internationale metalcore-/hardcorescene, udgivet otte album og været intet mindre end garant for sprudlende og meget energifyldte koncerter.

Når Every Time I Die rammer den intime Pandæmonium-scene, bliver det et wake up call for alt og alle, der endnu ikke rigtig har fanget, at Copenhell 2017 er startet. Med deres seneste og vellykkede album i bagagen (‘Low Teens’), bliver der ikke et minuts stilhed i moshpitten. Her ville vi have skrevet et afsnit om, hvor stærk en frontmand Keith Buckly er, men det er netop blevet offentliggjort, at han ikke vil være at finde på Copenhell på grund af et familieanliggende. Hvem der erstatter Buckly er endnu uvist, måske en Carter? Lige meget hvad har vi høje forventninger til koncerten.

For: Fans af metalcore med et kraftigt hint af hardcore. Norma Jean, Converge og Cancer Bats.

Pensum: 'Gutter Phenomenom', 'The Big Dirty’ og ‘Low Teens’.



IN FLAMES – Helvíti , kl. 16.15

Fordi: Svenske In Flames har udviklet sig til et stort, festligt band, der blandt andet er eksperter i de helt store shows på Wacken Open Air. På Copenhell er det dog dagslyset, der hersker, når bandet går på scenen, så festen skal drives frem af musikken uden særlig hjælp fra og fra lys og krudt (der ses til overflod, når bandet frekventerer førnævnte tyske festival). Gamle fans af bandet vil måske håbe, at det giver plads til klassikere, fra da bandet var med til at definere den svenske melodød, men det bliver nok ikke meget ældre end fællessangen ‘Only for the Weak’ fra ‘Clayman’ fra 2000. Over årene har svenskerne taget lidt inspiration i den amerikanske nu-metal, mens de sidste dødsmetal-tendenser blev forladt. ‘Reroute to Remain’ er den fornemme skive, der viser skiftet. Melodierne har dog aldrig forladt menukortet, og bandet er desuden drevne sangskrivere, der tryller gode sange frem på stribe. Det er mindre hårdt end i gamle dage, men det er vedkomment og kan helt sikkert åbne Helvíti med et brag.

For: Fans af Mercenary, Killswitch Engage, Disturbed.

Pensum: ‘Reroute to Remain’, ‘The Jester Race’, ‘Come Clarity’ og ‘Battles’



FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES – Pandæmonium, kl. 17.30

Fordi: Frank Carter indtil videre aldrig har skuffet os på en scene. Da Carter stod som en af metalscenens mest ikoniske frontmænd overhovedet i det britiske hitlistesælgende hardcore-band Gallows, efterlod han os en sen nat på Roskilde i 2010 med åben mund og polypper. Vi var nogen, der studsede over, at Carter kort tid efter valgte at forlade Gallows, i takt med at bandets succes steg. Carters luftforandring fra hardcore kom i kraft af Pure Love – et nyt band fra Carter, der nedprioriterede tekster om had og i stedet skruede op for den lette melodi – inden Frank Carter & The Rattlesnakes så dagens lys i 2015. Med klapperslangebandet vender Carter tilbage til en stort opslået form for radiovenlig punk og hardcore, der som altid har den gode melodi i fokus – og som altså ikke mindst har fremragende koncerter i fokus, såsom på Roskilde sidste sommer og senere på året på spillestedet Beta. I år spår vi, at festivalens mest overrumplende fest rammer os allerede torsdag eftermiddag på Pandæmonium.

For: Fans af Gallows og festlige slåskampe.

Pensum: 'Blossom' (2015), 'Modern Ruin' (2017).



CARCASS – Hades, kl. 17.45

Fordi:
Briterne fra Liverpool var med til at skabe hele to genrer. Først grindcore og siden melodisk dødsmetal. Med deres to første plader ’Reek of Putrefaction’ og ’Symphonies of Sickness’ blev Carcass populære i undergrunden pga. deres ekstreme grindcore og mindst lige så ekstreme albumcovers, der var ligdele fra forskellige lægebøger. Kombineret med absurde sangtitler og tekster blev Carcass et fænomen i starten af halvfemserne. Med ’Necroticism – Descanting the Insalubrious’ begyndte Carcass at bevæge sig mere mod dødsmetal, og med deres gennembrudsplade ’Heartwork’ fra 1993 fik de lagt fundamentet til den genre, der senere skulle blive kendt som melodisk dødsmetal. Carcass kunne ikke rigtig få tingene til at fungere ,da de fik en stor kontrakt fra Columbia/Sony, og pladen ’Swansong’ fik ikke den titel for ingenting. Carcass gik i opløsning i 1996 og levede således op til bandnavnet i 10 år. Men i 2006 blev bandet gendannet, og i 2013 udsendte de ’Surgical Steel’. Carcass er i topform, og der er allerede gang i skriveriet til næste plade. De var senest i Danmark, da de headlinede Aalborg Metal Festival i 2015. Kan man lide grindcore og melodisk dødsmetal er Carcass et navn, man skal se!

For: Fans af melodisk dødsmetal (Arch Enemy, At the Gates, Dark Tranquillity, Hypocrisy, Mercenary).

Pensum: ’Symphonies of Sickness’, ’Heartwork’ og ’Surgical Steel’.



PROPHETS OF RAGE – Helviti, kl. 19.15

Fordi:
Prophets of Rage er det tætteste, vi kommer en gendannelse af Rage Against the Machine. Bandet er reelt Rage Against the Machine uden forsanger Zack de la Rocha. I stedet har de Chuck D. fra Public Enemy og B-Real fra Cypress Hill på vokal, mens DJ Lord, også fra Public Enemy, tager sig af pulten. Det er således en regulær supergruppe, der gæster Copenhell. Devilution var på pletten, da Prophets of Rage gav deres første koncert nogensinde, da de spillede på legendariske Whisky A Go-Go i Los Angeles i maj måned sidste år. Nu giver bandet deres første koncert i Danmark, så har man hørt Rage Against the Machine i halvfemserne, er der potentielt en solid portion nostalgi at hente på Helviti torsdag aften.

For: Fans af Rage Against the Machine og Public Enemy.

Pensum: ’It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’, ‘Rage Against the Machine’.



INVOCATOR – Pandæmonium, kl. 20.30

Fordi: Det klassiske danske thrashband spiller til Copenhell, men selvom der er planlagt koncerter senere på året, er der ikke tradition for, at Invocator er aktive ret længe ad gangen; det tillader Jacob Hansens travle kalender ikke. Så hvis du misser dem nu, ved du ikke, hvor lang tid der går, før du får muligheden igen - og slet ikke på en større scene. Seneste album ligger 14 år tilbage, og selvom det sådan set er længe siden, bliver det sikkert et sæt, der går endnu længere tilbage til 1990'erne, hvor bandet havde deres storhedstid og blev metallisk folkemandseje.

For: Fans af teknisk thrash og død (Atheist, Sadus, Dark Angel, Gorguts) og 90'er-nostalgikere i skovmandsskjorter.

Pensum: 'Excursion Demise', 'Dying to Live', 'Weave the Apocalypse'.



SAXON – Hades, kl. 21.00

Fordi: Saxon er et af de allermest klassiske metalbands, og de er altid - altid - gode live med en perlerække af klassikere fra dengang, Lemmy og Ozzy unge eller i hvert fald kun på vej mod at blive midaldrende. Og på en dag, hvor hovedvægten af navnene havde deres storhedstid i 1990'erne og start 2000'erne, kommer Saxon til at stikke ud ved deres fokus på melodi og klassiske dyder. Sidst de spillede på Copenhell var en eftermiddag, og det brokkede sanger "Biff" Byford sig over. Nu har de et noget bedre tidspunkt at starte festen på, selvom scenen til gengæld er mindre.

For: Folk med stofmærker på vesten og syngeglade metallere med øller inden for vesten.

Pensum: 'Wheels of Steel', 'Strong Arm of the Law' 'Crusader', 'Denim and Leather'.



SYSTEM OF A DOWN – Helviti, kl. 22.30

Fordi: Det er en unik mulighed! Det armensk-amerikanske metalband er et af de største og bedste bands fra nu-metal-bølgen, der ramte omkring årtusindskiftet, og da det er hele 12 år siden, System of a Down sidst spillede en koncert i Danmark, er bookingen simpelthen et scoop.

Nyklassikeren ’Toxicity’ fra 2001 sørgede for et kolossalt gennembrud, og selvom bandet hurtigt fik nu-metal-stemplet og dermed endte i samme kategori som Slipknot, Linkin Park og Limp Bizkit, skilte System of a Down sig markant ud fra samtidskollegerne. Deres musik var både skæv, melodisk, sjov, brutal, storladen, lunefuld og djævelsk, og tekstuniverset lagde med dets radikale og kontroversielle samfundskritik ikke skjul på, at det også tjente et tydeligt politisk ærinde.

Det bliver altså noget af et throwback og comeback, når System of a Down træder ind på Helviti torsdag aften. Dertil kan det også tilføjes, at det er bandets blot tredje besøg i landet sammenlagt: De opvarmede for Slayer i KB Hallen tilbage i 1998 og spillede deres eneste danske headlinershow i juni 2005 kort tid efter udgivelsen af det fremragende album ’Mezmerize’ og nogle måneder før udgivelsen af den lige så fremragende makker ’Hypnotize’. De to plader blev det sidste fra bandet inden en længere pause, og selvom der siden 2011 har været reunionkoncerter og mindre turnéer, er det altså først i 2017, at vi ser gendannelsen på dansk grund.

For: Alle metalfans, der har været unge fra årtusindskiftet og frem.

Pensum: ’Toxicity’, ’Mezmerize’ og ’Hypnotize’.



MINISTRY – Hades, kl. 00.15

Fordi: Ministry enten frelste eller forliste metal i halvfemserne, alt efter hvem man spørger. På pladen ‘ΚΕΦΑΛΗΞΘ’, i folkemunde ‘Psalm 69’, gik industrial-duoen all in på de metalriffs, der allerede havde spøgt på de foregående plader, og skabte en milepæl i den tunge musikhistorie med lige dele junkie-misantropi, social protest og skæv humor. At man så med nogen ret kan klandre Ministry for dermed at have givet startskuddet til den samplermetal, der hærgede resten af årtiet, tager ikke noget fra en plade, der den dag i dag står lige så frisk og afsindig, som da den udkom i 1992.


Efter den uigenkaldelige og definitive afskedsturné i 2008 efter 27 års tjeneste gik der lige nøjagtig tre år, før frontmanden Al Jourgensen gav pokker i løfter og stablede et nyt Ministry på benene. At dømme efter vores anmeldelse fra Sweden Rock Festival er der god grund til at glæde sig over det. Den hyperaktive 58-årige, der sidste år udgav en plade under navnet Surgical Meth Machine, har også varslet et nyt Ministry-album til efteråret med titlen ‘AmeriKKKant’.

For: Fans af Nine Inch Nails, Fear Factory, Marilyn Manson, Rammstein.

Pensum: ‘ΚΕΦΑΛΗΞΘ’.



ARCHITECTS – Pandæmonium, kl. 00.15

Fordi: Architects er på nuværende tidspunkt et af de bedste metalcore-bands. Ganske simpelt. Men det er absolut ikke en position, den engelske kvartet er kommet sovende til. Siden dannelsen i 2004 har Architects efterhånden udviklet sig til at være et sikkert valg, hvad enten det er enkelte koncerter eller i festival-sammenhæng. Man kommer ikke sovende til succes, og englænderne har i den grad arbejdet for det. På godt og ondt. Ud over at bandet har gæstet Danmark et utal af gange, senest i oktober sidste år, hvor de gav en energisk koncert, hjulpet godt på vej af trofaste fans, har de også måtte sige farvel til guitarist Tom Searle, der døde kun 28 år gammel. Bandets modsvar til hændelsen var deres solide 7. album ‘All Our Gods Have Abandoned Us’. Et album, publikum kan forvente at høre meget til, når Architects debuterer på Copenhell.

Architects er sat til at lukke Pandæmonium, og hvis man er bange for stroboskoplys, så skal man holde sig langt væk. Det bliver en energisk og forhåbentlig ekstremt livlig koncert, hvor publikum skal forberede sig på at blive lagt ned af tordnende lys og en af genrens mest vellykkede kombinationer af aggressiv og melankolsk metalcore.

For: Fans af energisk metalcore. While She Sleeps, Bury Tomorrow og Northlane.

Pensum:All Our Gods Have Abandoned Us’, ‘Lost Forever // Lost Together’, ‘Daybreaker’.