Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '22: Guide til fredagen

Updated
GGGolddd_Roadburn_Festival_2022_XTD8296

Fredagen byder på både klassiske metaldyder og spændende afveje. Vi guider dig til lidt af hvert, uanset om du vil ind metallens hjerteland eller ud på parallelmusikalske friløbere.

Kunstner
Titel
+ Jerry Cantrell
Koncertarrangør
Forfatter

Rolo Tomassi
Avalon 13:00Rolo Tomassi er svære at sætte en etiket på, med mindre det er en håndskrevet etiket, hvor ordet "kaos" kan skimtes. Oven på en velmodtaget plade tidligere i år, rejser Rolo Tomassi rundt med de lige så eklektiske  Pupil Slicer og Ithaca og slår også et smut forbi Roskilde. Om det drejer sig om rodet mathcore, sjæludkrængende screamo eller en fremragende fornemmelse for stille passager og ren vokal er Rolo Tomassi over det hele, men en ting er sikkert: De er ikke kedelige.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Richard Dawson & Circle   
Pavilion 14:00

Det skal nok blive sært og givende, når britiske Richard Dawson, som spiller folk, hvor dæmonerne konstant lurer i kulisserne, møder finske The Circle, som oftest befinder sig i musikalske kredse, der rimer på ting som prog, hard rock, glam og kraut. Sammen har de begået albummet 'Henki', som handler om botanikkens historie. Jep, der bliver tænkt så langt ud af boksen, at boksen er en prik i horisonten.

Africa Express Presents In C Mali
Avalon 15:00

Et blændende og ret stort orkester af musikere fra både Afrika og Vesten er hvad vi kan forvente os, når Africa Express opfører den minimalistiske komponist Terry Rileys kalejdoskopiske værk 'In C' gennem en vestafrikansk prisme. Hvis du elsker metal af den slags, hvor taktarterne er brøker med ulige tal og alle rytmer er poly, så er det her en oplevelse for dig. Forvent minimale, polyrytmiske forløb, der trinvist udfolder sig for den tålmodige lytter.

Ak Dan Gwang Chil   
Pavilion 20:30

Her har du chancen for at opleve shamanistisk koreansk ritualmusik og folkemusik begået på instrumenter som strengeinstrumenterne gayageum og ajaeng, bambusfløjter, janggu-trommer og alskens slagtøj. Det her kunne godt lægge sig fint i forlængelse af Africa Express-koncerten. Vi gætter på, at det bliver befriende, hypnotisk, livsbekræftende og smukt.

GGGOLDDD   
Gloria 20:30

Gggolddd spiller dyster, metallisk klingende tusmørkeock, og gruppens seneste album 'This Shame Should Not Be Mine' kredser om forsanger Eva Milena, der blev udsat for en voldtægt. Vi kan bestemt ikke love, at Gggolddds koncert på Gloria bliver easy listening, men det bliver helt sikkert intenst, rørende, smukt og hæsligt. Gggolddd imponerede på Roadburn i år, så der er lagt op til en stor og nok også rystende oplevelse.

Læs seneste koncertanmeldelse her

Konvent   
Pavilion 22:30Konvent spillede allerede på Roskilde i 2019, da de endnu var i starten af karrieren, og lige siden har det taget fart. Firkløveret blev det måske mest lovende bud på et nyt dansk band i international klasse efter udgivelsen af ‘Puritan Masochism’ og siden er karrieren gået stærkt frem. Med en efterhånden sjælden pladekontrakt med Napalm Records i ryggen, står de klar til at indtage verden. Med tilføjelsen af Sophie Lake som fast guitarist, er firkløveret nu en femkløver og har tilføjet ekstra potentiale i Lakes guitar.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Zulu   
Gloria 22:30

Man forbinder måske mest kombinationen af Californien og punkmusik med solbeskinnede omkvæd med vokalharmonier, men med Los Angeles-bandet Zulu ser det lidt anderledes ud. Her får du arrig hardcore med tekster, som beskriver den vrede og frustration, der kommer af livet som sort menneske i et USA, der stadig er meget langt fra at have taget opgøret med hvidt overherredømme og racisme.

Jerry Cantrell   
Avalon 23:00Det er svært at stå i skyggen af så ikonisk en musiker som Layne Staley. Ikke desto mindre har det været virkeligheden for Jerry Cantrell, der måtte føre bandet videre efter forgængerens tragiske død. Og det har han gjort med bravour. Sammen med resten af dette band, gav han en fremragende koncert på Copenhell i 2018, og nu er tiden så kommet til, at vi skal se ham solo. Han har en lang solokarriere bag sig, og senest udgav han pladen 'Brighten' sidste år. Den regner vi med at høre flere skæringer fra til sommer.

Teto Preto   
Pavilion 0:15

Den franske performancekunstner Loïc Koutana møder centrale figurer fra São Paolos aktivistiske, elektroniske undergrund, og musik med en imponerende fysikalitet opstår. Kan du lide metallens frisættende kropslighed, vil du givetvis nyde denne koncert.

Moscow Death Brigade   
Apollo 2:30Disse russeres fandenivoldske hiphop er givetvis ikke alles kop te vore læsere imellem, men det er Boltcutter Vlad, Ski-Mask G og Ghettoblaster G-Ruff da bedøvende ligeglade med, og med god grund.
Med elefanthuer, hardcore-attitude og politiske paroler, der næppe falder i god jord med dumaen derhjemme, er Moscow Death Brigade en trio, der over 15 år har talt i Caps Lock mod krig og diskrimination, mere ofte end ikke i modstand mod hjemlandets regerings gængse tone. Vreden er i hvert fald ikke til at gå fejl af, og antager samtidig en nærmest punk-rave´t karakter, som uden tvivl vil falde i god jord med den mest feststemte del af Dyrskuepladsen, uanset hvilket musikalsk miljø du ellers typisk måtte identificere dig med.

Primitive Man   
Pavilion 2:30Primitive Man er ækelt. Det er grumt og beskidt og det er lyden af fornedrelse og hæslighed. Det er derfor intet mindre end fantastisk, at amerikanerne kommer til Roskilde og tromler hele festivalen ned i den velkendte smat.
Deres seneste album Immersion var årets klammeste og trioen har tidligere imponeret aldeles ved koncerter på fx hedengangne KB18, hvor selv opvarmningen, de ellers tonstunge Alkymist, måtte stå måbende til, da først Primitive Man skruede op for støjen. Der er ikke mange pæne ord at bruge om den sludgede dødsdrone, men det er netop det, der er hele pointen. Vi forudser, at Primitive Man kan matche selv den meste crusty lejr på campingen.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.