Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF 24: Guide til lørdagen

Updated
myrkurroadburn-XTJ3910-17-1637006095

Årets Roskilde rundes af med et brag af en koncert, signeret The Armed, er vi sikre på, men du kan også se Jane's Addiction, et rocknavn endnu ældre en Foo Fighters, Myrkur og Mike Portnoys søn i Tallah.

ENGLISH TEACHER – Gloria, kl. 16:30

Fordi: Du gerne vil høre hvad der potentielt er det nyt store inden for art rock. Leeds bandet English Teacher har eksisteret siden 2020 og udgav deres fuldlængde debut, ‘This Could Be Texas’ tidligere på året. En forrygende debut, båret af indlevende sangskrivning og flotte vokalharmonier. Lily Fontaine delvist synger og taler sig igennem pladen på insisterende vis, og får sammen med sine medsvorende 2020’erne til at smager lidt af de sene 90’er. Det hele svøbt i et nutidigt aftryk, hvor specielt Lewis Whiting på gutiar, levere nogle eminente riff-sektioner.

For fans af: Sprints, Lime Garden, melodisk 90er Radiohead
LANKUM – Avalon, kl. 19:00

Fordi: Du godt kan lide at høre traditionel musik sat i en nutidig kontekst. Det irske ensemble Lankum spiller irsk folkemusik, og det gør de på både banjo, violin, kontrabas, orgel, vibrafon, sækkepibe, osv. Det interessante er måske ikke så meget de traditionelle folkesange, men især Lankums egne kompositioner, der er lange, ildevarslende drones, og selvom vi ikke forventer et totalshow a la Heilung, så forventer vi noget lignende: Musikalske lokaltraditionen opdateret til nutiden og i dystert setup.

For fans af: Richard Dawson, The Pogues, keltisk musik.
PJ HARVEY – Orange, kl. 20:00

Fordi: Af samme årsag som Kim Gordon: PJ Harvey er et af de største kvindelige ikoner i rockhistorien. Hun har arbejdet sammen med både Nick Cave og Mark Lanegan. Engelske Polly Jean Harveys storhedstid var tilbage i 90’erne, hvor hun stillede sig på skuldrene af Patti Smith, Suzanne Vega og landskvinden Kate Bush, men Harveys udtryk var ofte endnu mere beskidt end Smiths, og hun arbejdede for eksempel sammen med støjmageren Steve Albini på sit andet album, hovedværket ‘Rid of Me’. Nu til dags går der 5-7 år mellem hvert PJ Harvey-album, og hun har faktisk nyt på tapetet lige nu i form af kryptiske ‘I Inside the Old Ear Dying’, som hun sikkert lufter en del fra på Orange.

For fans af: Patti Smith, Nick Cave, Mark Lanegan, Björk.
JANE’S ADDICTION – Arena, kl. 22:15

Fordi: Los Angelinoerne i Jane’s Addiction var et af de første bands i bølgen af alternative bands, som brød igennem til mainstreamen i 1990’erne, men de lød og lyder ikke rigtigt som nogle andre. Bevares, der er en funkiness over deres musik, men de er ikke irriterende som Red Hot Chili Peppers. Og der er larmende guitarer, men de minder på ingen måde om hverken Pixies eller den grungebølge, der fulgte i deres kølvand. Med det originale lineup tilbage kan vi glæde os til at høre “Been Caught Stealing” og den ultrarørende “Jane Says”, som de bør høres.

For fans af: At the Drive-In, Faith No More, at stoppe med at høre Red Hot Chili Peppers.

Læs mere om Jane's Addiction her.
MYRKUR – Avalon, kl. 23:00

Fordi: Du er fan af musik, der giver dig gåsehud. Myrkurs univers har bred spændevide, men en fællesnævner er netop den danske kunstners evne til, musikalsk, at tale til følelserne. Om det så er i form af kontrasten mellem fræsende blackmetal og eminent skønsang, som på Myrkurs tidlige udgivelser, fokuset på netonede folkesange som på ‘Folkesange’ (2020), eller kombinationen af det hele og meget mere, på sidste års ‘Spine’. Det bliver uden tvivl mørkt, når Myrkur gæster Avalon, men det bliver med en skønhed i mørket og mulighed for en indlevende musikalsk oplevelse.

For fans af: Nordiske folkesange svøbt i diverse musikalske genrer.

Læs mere om Myrkur her.
TALLAH – Gloria, kl. 00:00

Fordi: Du gerne vil opleve et hypet og ambitiøst og genrebøjende metalcore-band, der tæller Mike Portnoys søn Max på trommer. Tallah har udgivet to albums, der – ret unikt for tiden – begge varer næsten en time. Tænk første-generations Slipknot og Korn parret med Bring Me the Horizons mere fremadsynede elektroniske strejf. Sjov bookning på den lille Gloria-scene, hvor

For fans af: Slipknot, Code Orange, Bring Me the Horizon.

Læs mere om Tallah her.
MANDY, INDIANA – Gaia, kl. 00:30

Fordi: Du lige vil have et skud EBM og lidt dance-punk med, inden du bevæger dig mod The Armed. Måske også, fordi du godt kan lige industrial. Det er der nemlig mange undertoner af i Mandy, Indianas musikalske udtryk, hvor Valentine Caulfield i øvrigt har opfundet sit eget sprog at synge på. Ikke første noget nyt påfund, men det passer fint til Mandy, Indianas dunkle og fremmedgørende udtryk.

For fans af: Front Line Assembly, Front 242, Model/Actriz, Kunstner 1, etc.
THE ARMED – Avalon, kl. 01:00

Fordi: The Armed er pisse fede. Er du i tvivl, så var du der ikke, sidst bandet gæstede Roskilde Festival. Det var i 2019 og det var en forrygende koncert. Kollektivet fra Detroit et en musikalsk kamelion, der fagner over en bred kam af genre. Lige fra arenarock, ørehængende pop, og aggresiv hardcore. Det er en smeltedigle af indtryk, der kommer til udtryk i et kaos og typisk indlevende spil mellem band og publikum - nogen gange nede blandt publikum. Tilsvarende er The Armed en konstelation udi storhedsvanvid, hvilket tydeligt kommer til utryk i bandets musikalske ståsted, supportet af et ukueligt tallent for indlevende sangskrivning. Et af dette års absolutte must-sees.

For fans af: The Strokes, dengang The Strokes var fede, Code Orange og tusinde andre bands.

Læs mere om The Armed her.