Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige: Morten Ryom

Populær
Updated
Morten Ryom S

Nordjyske Morten Ryom er folketingskandidat for Socialdemokratiet, aktiv i fagbevægelsen, betonarbejder og glad for Rage Against the Machine.

Morten Ryom er fra Bislev i Nordjylland, lidt sydvest for Aalborg og har stadig sin base i det nordjyske. Her er han aktiv i fagforeningen 3F og har været aktiv i Socialdemokratiet siden ungdomsårene. Tilbage i 2014 vandt han DM i Debat og i dag er han folketingskandidat for partiet i Aalborg. Han er uddannet bearbejdningssmed og arbejder som betonarbejder, så han er således ikke ubekendt med det tunge i sit arbejde. Det har han taget med over i musikken. Vi gav ham ti hurtige for at høre mere.

Hvad er dit første minde med heavy metal?

Tror et af mine første minder er – jeg startede egentlig med at høre rigtig rap og hip-hop –  og så får jeg som 11-12 år gammel fat i en udgave af 'Tony Hawk Pro Skater 2',  hvor soundtracket havde sangen ”Bring the Noise” af Public enemy og Anthrax. PE kendte jeg i forvejen, og jeg elskede deres musik, men første gang jeg hørte den sang var jeg blown away. På soundtracket var også 'Guerilla Radio' af Rage against the Machine.

Mine forældre mener, det startede tidligere, fordi de har en hjemmeoptagelse af mig, der lærer at gå som baby, hvor 'Peace Sells' af Megadeth spiller i baggrunden på radioen.

Hvem er dit favoritband gennem tiderne?

Må nok være Rage Against the Machine. Deres tekster betyder bare så meget for mig rent politisk. De var en del af hele den tid, hvor jeg startede i politik. Og den måde de blandede hip-hop og rock på, den energi er noget, der stadig brænder i mig, og jeg har også fået tatoveret den første linje af ”Township Rebellion” på armen.

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?


Den er svær, men nok enten Tom Morello eller Joakim Brodén. Tom, fordi han er en venstreorienteret fagforeningsmand. Jeg tror, vi kunne have nogle gode snakke om verdenssituationen og hvad, vi skulle gøre ved den. Joakim, fordi jeg også synes, at historie er spændende, specielt lige før første verdenskrig og frem. Jeg tror, vi kunne have en god, men ret nørdet historiesnak.  

Hvad er dine fem yndlingsplader?

Rage against the Machine – 'The Battle of Los Angeles'
The Nightwatchman - 'One Man Revolution'
Rob Zombie – 'The Sinister urge'
Sabaton – 'Heroes'
Die Dumme Dänen – 'Spænd Hjelmen'

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Heaven Shall Burn på Wacken 2011. Kæmpe wall of death, kæmpe circle pit rundt om lydtårnet, tung musik, bagende sol, kolde øl, og folk gav totalt slip. Selvfølgelig passede vi på hinanden og alt det der, men det var så befriende at kunne give slip sammen med så mange mennesker og bare flyde med musikken.  

Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

Spotify´s foreslået-liste under mine playlister eller bare playlist-radioen, som nogle gange kaster noget guld af sig. Ellers er det meget youtube, når den kører i baggrunden, hvis jeg arbejder på computeren.

Hvilket band er din guilty pleasure?

Niels Hausgaard, selvom jeg har hørt ”da jeg var i lære” 5000 gange, siden jeg selv startede i lære, så er den bare stadig sjov, og ”Blomkål og rejer” er en straight jysk banger!

Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Heldigvis ikke så mange, men de få jeg har mødt, er manglende intelligens, aggressivitet/voldelig og smånazistiske tendenser. Men de er meget subtile og bliver hurtigt fejet af bordet i normal samtale, specielt den sidste.

Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

Heavy miljøet har for mig bare altid være en stor god oplevelse, det er svært at sætte fingeren på en specifik ting, for folk er bare altid så søde og flinke til at hjælpe, og det gør bare hele miljøet så rart og sikkert at være i, uanset om man hører Konvent på 1000Fryd eller Sepultura på Wacken.

Hvorfor er du heavyfan?

Energien er bare helt speciel. Musikken giver bare en kraft og energi, som ingen anden type musik giver mig, og det virker på en eller anden måde meget rensende og giver fornyet energi, og det, kombineret med virkelig søde og rare mennesker i heavymiljøet, er bare en perfekt good vibes-kombination.
Morten Ryom web