Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Aarhus' festival sikret i mange år

Populær
Updated
Aarhus' festival sikret i mange år

Royal Metal Fest 2015 i Aarhus foregår i den kommende weekend, har mange spændende navne på plakaten og er samtidig klar med budskabet om, at festivalen er en realitet de næste mange år!

Spillested
Koncertarrangør

På fredag og lørdag er det for ottende gang tid til Royal Metal Fest. 2015-udgaven har et bredt, internationalt program og en base af unge, danske navne, der ulmer i undergrunden i musikmiljøet herhjemme. Arrangørerne har denne gang fået fat i navne som færøske Týr, britiske Anaal Nathrakh, østrigske Belphegor og tyske Destruction som hovednavne, mens de to amerikanske dødsmetalbands Broken Hope og Internal Bleeding bestemt pynter på den liste, der mest af alt kendetegnes ved at være fyldt med navne, som ikke gæster Danmark hver dag.

En festival er dog andet og mere end blot musikken. Det er også omgivelserne, forplejningen, aktiviteterne udenom og mellem koncerterne og stemningen. Her ligger Royal Metal Fest centralt placeret i Aarhus på spillestederne Voxhall og Atlas, der har Aarhus Å løbende lige udenfor på den ene side og Mølleparken på den anden. Når vejret er godt i april måned, betyder det, at publikum mellem koncerterne kan nyde det gode vejr i grønne områder midt i centrum af Jyllands største by. Lige uden for indgangen til Voxhall kommer der så en pølsevogn, så der kan provianteres i løbet af dagen og aftenen. Meget belejligt.

Udover metal til ørerne på Voxhall, biergarten og metalmarked på Atlas og pølsevognen udenfor nær de grønne områder er der også igen i år whiskysmagning om lørdagen. Det er ambassadøren for Scotch Malt Whisky Society, Tonny Nielsen, der igen i år inviterer deltagerne i smagningen ombord på Skotlands foretrukne ildvand. Qua hans lidenskab for whisky er det nogle fine whiskyer, der bliver smagt på, og mange af dem har aldrig været til salg i Danmark. Så når han siger, at man får mulighed for at opleve forskellige regioners særlige smagstræk og en unik mulighed for at smage helt særlige aftapninger, er det ikke forkert. Så for de, der kan og vil andet med whisky end Johnnie Walker og Jack Daniels, så er her en oplagt mulighed for at få udvidet sin horisont. Smagsløgene bliver udfordret, og Tonny Nielsen fortæller, så der også kommer noget historie på. Anbefalelsesværdigt.

Det samme er selve Royal Metal Fest 2015. Arrangørerne bag har knoklet med at få stablet det på benene, og vi tog en snak med næstformand Lea Rosenkold om musikken og arbejdet bag kulisserne. Først spurgte vi, hvor mange timer der er lagt i forberedelserne til dette års festival:

"Mange! Jeg stoppede selv med at tælle, kort efter vi gik i gang. Der ligger en stor mængde timer i det, det er jo vores ansvar at skabe rammerne for en fantastisk festival, både for bands og publikum. Selvfølgelig har vi som festival på 8. år opbygget en vis erfaring, men det tager tid at få det hele til at gå op i en højere enhed. Vi har alle i bestyrelsen fuldtidsarbejde, studier og andet ved siden af, så det er blevet til en del sene aftener og lange weekender."

- Et navn som Anaal Nathrakh er ikke et band, der svinger forbi Danmark hver dag. Hvordan fik I fat i dem?

"I optakten til festivalen er det altid lidt af et puslespil at få programmet fastlagt. Hvordan skal Royal Metal Fest lyde i år, satsning og budget, hvem er på turné, hvem er i studiet osv.? Det kræver mere end som så. Anaal Nathrakh spiller som bekendt sjældent, men starter denne gang deres tour på Royal Metal Fest 2015! Og så er det kun deres anden koncert nogensinde i Danmark, så man er da lidt af et skarn, hvis man vælger at gå glip af det. Týr gav jo et brag af en koncert på Copenhell i 2014, men kommer allerede forbi Danmark igen næste weekend. De er ikke pt. ikke turnéaktuelle, så det er med stor glæde, at vi allerede kan byde dem velkommen tilbage."

- De to dødsmetalbands Internal Bleeding og Broken Hope er jo også lidt af et scoop for Royal Metal Fest. Hvordan fik I de to bands på plakaten?

"Da de er på tour i år, oveni købet sammen, var det oplagt at få dem! De er ydermere på turné med The Walking Dead Orchestra fra Frankrig, som høster gode anmeldelser, så det bliver dejligt tungt og brutalt!"

Udover navnene, som Lea her nævner, er der naturligvis også tyske Destruction, Majesty og østrigske Belphegor. Tyskerne behøver nærmest ingen introduktion. Sammen med bl.a. Kreator og Sodom står Destruction for den bølge af thrash fra firserne, der så fint akkompagnerede den amerikanske variant på samme tid. Destruction har været en institution i tysk metal og høster stadig gode anmeldelser for såvel plader som koncerter. Majesty er en lidt nyere størrelse, der er stærkt influeret af Manowar. Østrigerne i Belphegor er noget mere dystre. De spiller black metal, så man skulle tro, de var hugget ud af de norske fjelde, men de er nu af alpeafstamning alle sammen. 

Destruction og den berømte pølsevogn:Det er dog ikke kun internationale bands, der udgør programmet. Der er også masser af danske navne. Det er dog ikke de sædvanlige navne, men derimod laget lidt længere nede i mulden. Undergrunden, som det så populært kaldes. Det betyder, at det er bands, der endnu ikke er slået igennem og blevet allemandseje i vores miljø. Det var Volbeat heller ikke, da de spillede på den mindste scene nogensinde i Aarhus tilbage i 2004, hvor bysbarnet Jacob Bredahl, der dengang spillede i Hatesphere, nærmest profetisk proklamerede, at de ville blive det næste store navn i dansk metal. Han fik ret, og måske lurer næste sensation lige om hjørnet på Royal Metal Fest 2015. Derfor var det naturligt at høre om, hvorfor foreningen Metal Royale har prioriteret, som de har i år.

- Hvilken strategi har I haft med bookingen af navne i år? Der er jo slet ingen "større" danske navne.

"Vi har spurgt os selv: Gør det noget? Noget af det, der kendetegner os som forening og festival, er, at vi gerne vil sætte fokus på og bakke op om upcoming bands og være med til at give dem et skub fremad. Vores publikum må gerne blive præsenteret for noget, de ikke har hørt før. Derfor anbefaler vi vores publikum at møde op begge dage til åbningskoncerterne med When Water Runs Deep fredag kl. 18 og Swindler lørdag kl. 15:30."

When Water Runs Deep kan høres her:- Nu har I lavet Royal Metal Fest igennem en længere årrække, og for nogle år tilbage stod festivalen lidt og vaklede. Hvordan ser det ud på den lange bane her anno 2015? Hvor langt tør I kigge ud i fremtiden?

"Man skal ikke tage fejl af, at der ligger en enormt stor vilje og beslutsomhed hos bestyrelsen bag denne festival, så vi tør godt kigge langt ud i fremtiden. Det har ligget lidt som en skygge over os, at vi har vaklet, men den vil vi gerne ryste af os! Vores publikum skal ikke være i tvivl om, hvorvidt vi er her næste år eller ej. Det er vi! Desuden har vi har 10-årsjubilæum om kun to år, så selvfølgelig skal det fejres med manér! Datoerne for Royal Metal Fest 2016 bliver offentliggjort kort efter denne festival, så folk allerede kan begynde at glæde sig."

Dejligt betryggende for publikum at vide, at næste års festival er sikret. Krydset kan altså sættes allerede nu. Det samme kan man gøre ved navne som When Water Runs Deep, Swindler, The Petulant, Hell's Domain og Diamond Drive. Alle danske bands, der vil være kendte for nogle, men stadig være nye for andre. Vores opfordring er, at publikum giver dem alle en chance. Sommetider lurer de største overraskelser der, hvor man mindst venter dem. Det må Lea Rosenkold som arrangør også vide noget om, så det spurgte vi hende om.

- Hvad synes I som arrangører, publikum bør glæde sig allermest til? Hvad har I selv som oplevelser, der gør det ekstra fedt at være på Voxhall og Atlas næste weekend?

"Udover koncerterne på VoxHall, som selvfølgelig bliver vilde, har vi i år dedikeret hele spillestedet Atlas til biergarten med langborde, Den Tunge Radio, DJ's, boder, merchandise samt mindre events mm. Vi holder i øvrigt afterparty begge dage på Atlas og lukker derfor først kl. 02. Vi har for andet år i træk whiskysmagning, som vi satser på bliver en ligeså stor succes som sidste år. At dømme på folks ansigter da de gik derfra, var vores deltagere ikke i tvivl. Vi har kort sagt skabt rammerne for, at vores publikum kan få den perfekte festival!"

Således er Royal Metal Fest 2015 klar til at blive sparket i gang fredag eftermiddag, når Voxhalls lydanlæg sættes i gang kl. 18.00, og When Water Runs Deep går på scenen; anlægget slukkes først igen, når Týr er færdige for igen at blive aktiveret lørdag eftermiddag kl. 15.30 med Swindler, der bl.a. består af en forsanger og trommeslager fra førnævnte Hatesphere. Det hele slutter med Anaal Nathrakh, der senest var i Danmark for at spille på Roskilde Festival i 2013. En koncert, denne anmelder gik glip af pga. et meet'n'greet med et større amerikansk orkester, der skulle spille samme aften. Så denne gang får briterne ikke lov til at rejse hjem, førend jeg har fået min dosis fusionsmetal, hvor alt fra grindcore, black, dødsmetal og industrial er smidt i én stor smeltedigel. Her kan du nyde en omgang, hvor de selv smeder melodisk mod solnedgangen.