Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

En god og lang dag i Viborg

Populær
Updated
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg
En god og lang dag i Viborg

Første udgave af Viborg Metal Festival var præget af god lyd, veloplagte bands, et for langt program og godt humør. Hvem vidste, at Viborg havde en metalscene?

Titel
+ Malrun + Corpus Mortale + Vanir + Ferocity + Deus Otiosus + Beyond The 9th + Velociter + E'nemia + Caro
Spillested
Dato
03-05-2014
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
4

Viborg Metal Festival afholdes for første gang nogensinde her i 2014 og afvikles på det centralt beliggende spillested Paletten på Vesterbrogade. Det står klart fra første indtryk, da man træder ind i foyeren, at her huserer de lokale kræfter, og at det bæres af ildsjæle fra nærområdet. Der er en god atmosfære med behagelige sofaer i foyeren, og en veloplagt DJ spiller klassikere, hvilket skaber en hyggelig stemning, hvor alle kan synge med.

Inde i selve den store sal er første band Caro fra Frederikshavn. De havde lige spillet en koncert for to mennesker, så de var oprigtigt glade for det ganske flotte fremmøde, der var allerede kl. 14.30. Der var over hundrede mennesker i salen, og så kunne Caro ellers sparke festivalen i gang på kompetent vis.

Næste band var E'nemia, der er noget yngre og knap så rutinerede, men de får alligevel leveret en fornuftig halv times heavy metal og afløses på scenen af Velociter, der døjer lidt med lyden i starten. Men energiniveauet på scenen opvejer det til fulde, og der kommer styr på lyden, hvorefter der er både circle pits blandt publikum, mens Velociter har fået selskab af Marika Hyldmar, der supplerer forsanger Ralle Tobias Clemmensen på vokal. Det fungerer ganske udmærket og sparker godt gang i kludene.

Arrangøren har allieret sig med Mikkel Sandager Pedersen (One Machine, Maiden Aalborg, ex-Mercenary) som konferencier, og han introducerer veloplagt hvert band. Mikkel introducerer også troligt Beyond The 9th, der bl.a. tæller guitarist Michal Gajos, der også er arrangøren af selve Viborg Metal Festival. Det er en flok lokale helte, der fyrer en solid omgang melodisk heavy metal af, og de har en rigtig god opbakning fra bysbørnene, der støtter flot op om såvel band som arrangement.

Så godt går det ikke helt for københavnske Deus Otiosus, der må starte deres dødsmetal med 10-15 publikummer i salen. Deus Otiosus går på lige midt i spisetiden, så her er der måske en del af de fremmødte, der har valgt at fortrække til et af de mange pizzeriaer, der ligger meget tæt på Paletten. Halvvejs inde i første sang er der dog kommet omkring 100 mennesker i salen, og deres musik vinder stille og roligt flere publikummer.

I samme genre afløses de af Ferocity fra Aalborg, der spiller en af deres bedre koncerter på Viborg Metal Festival. De er rigtig god opbakning i salen, og der både laves moshpit og stagedives, hvorfor stemningen her når et af aftenens højdepunkter. Som én fra publikum sagde til mig på forreste række: "Det her er aftenens hovednavn!". Ferocitys fanbase var altså mødt op for at hylde, og med en virkelig god lyd var det en god koncert, hvor energien blev følt af både band og publikum. Bassist Lars Ole Bøgel sagde efter koncerten, at de også godt kunne mærke, at det var godt denne aften.

Det samme er tilfældet for Vanir, der også er blevet bedre. De hylder stadig vikinger, men har tonet kraftigt ned for komikken i deres brynjer og pelstøj. Der er nu mere fokus på musikken, og mens sækkepiben selvfølgelig stadig trækker en del opmærksomhed, så er de generelt blevet bedre. Det er ved at være et stykke tiden siden, jeg sidst så Vanir spille live, så dette var også denne anmelders første koncert med deres nye forsanger, Martin Håkan. Helt ny er han jo reelt ikke, eftersom han var bandets trommeslager førhen, men eftersom deres tidligere forsanger har trukket sig fra metal for at hellige sig opera, så tog han over på mikrofonen, og de har så fået ny trommeslager.

Efter en omgang folkemetal bliver der igen skruet over til dødsmetal, da Corpus Mortale sætter gang i anlægget. De minder lidt om Morbid Angel stilmæssigt, og nu begynder dagen at være lang, for her begynder det desværre at tynde ud i publikum. Det er en skam, for Corpus Mortale har en masse teknisk kunnen og leverer nogle lækre soli.

Samme fremmøde er også, hvad der venter Malrun, da århusianerne rammer scenen 23.20. Det ved at være lang tid, siden Caro startede festivalen midt på eftermiddagen. Malrun klør dog på og leverer varen. De krydrer det med en del smagsprøver fra den kommende plade 'Two Thrones', der udkommer ultimo august 2014. Det gør de med teknisk overskud og god lyd. Generelt har lyden været god under hele festivalen, hvilket blot er med til at understrege, at Paletten er et ganske udmærket sted at holde koncerter.

Utroligt nok er der faktisk en del, der er blevet for at høre hovednavnet Dawn Of Demise. Silkeborgs fornemste eksportvare i tungmetaller går først på scenen 00.40, hvilket er et noget fremskredent tidspunkt. Men de trodser uret og trykker den i den grad af. Deres ene guitarist Thomas Egede er blevet slanket gevaldigt, siden jeg sidst så dem på scenen, mens forsanger Scott Jensen dog stadig holder fanen højt med sin velformede krop, der måske ikke helt minder så meget om Freddie Mercury, som han kunne ønske sig. Denne aften introducerer Dawn Of Demise også deres nye og meget unge trommeslager, Bastian Thusgaard, der ifølge Scott vist ikke var født, da Judas Priest udgav deres første demoer. Selvom publikum på dette tidspunkt må siges at lide en anelse af metaltræthed, så blev der da sat gang i en moshpit til sidst, da de dedikerede 'Juggernaut' til en unavngiven fynbo, der har en forkærlighed for at vælte gravsten og more sig med de begravede på en måde, vi undlader at beskrive i alt for malende vendinger her i disse spalter. Det er dog et Cannibal Corpse-albumcover værdigt. Dawn Of Demise lukkede ned efter en times veludført dødsmetal fra Silkeborg og fik således rundet Viborg Metal Festival af.

Det blev en god og lang dag. Måske en anelse for lang. Der skal dog herfra lyde en tak til arrangørerne. Rammerne var gode, musikken var lige så god, lyden var over gennemsnittet hele dagen, og Paletten ligger dejlig centralt placeret, så man let kan få en bid brød mellem koncerterne. Tidsubegrænsede parkeringspladser ligeså, kun et stenkast fra spillestedet, gjorde, at det på alle måder var en hyggelig og afslappet oplevelse at være til metalfestival i Viborg. Om eftermiddagen havde de lokale koncertgængere endda taget deres små poder med, der med høreværn blev introduceret til en tung omgang rytmisk musik, og Devilution erfarede, at der skam også er en metalscene i Viborg. Vi håber, at de lokale kræfter har mod på at gentage succesen næste år.

Billede 1 - 2: Dawn Of Demise

Billede 3: Malrun

Billede 4: Corpus Mortale

Billede 5: Vanir

Billede 6: Ferocity

Billede 7: Beyond The 9th

Billede 8: Velociter