Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et jomfrubands svedige bekendelser

Populær
Updated
Et jomfrubands svedige bekendelser
Et jomfrubands svedige bekendelser
Et jomfrubands svedige bekendelser
Et jomfrubands svedige bekendelser
Et jomfrubands svedige bekendelser

Bandet med det obskure navn, Uncle Acid & the Deadbeats, har udgivet årets svedigste debutplade, der er et orgie af festivitas.

Titel
Blood Lust
Genre
Trackliste
1. I'll Cut You Down
2. Death's Door
3. Over and Over Again
4. Curse in the Trees
5. I'm Here to Kill You
6. 13 Candles
7. Ritual Knife
8. Withered Hand of Evil
Karakter
5

Der er et band, der hylder retroånden mere autentisk end de fleste, og som af uransagelige årsager har sneget sig udenom de store pladeselskabers opmærksomhed, men som alligevel har formået at åbne øjnene på de undergrundstilhængere, der liker deres rockmusik klistret som en vokslys med masser af 70'er-spade og pokkerhelvedes sexet lo-fi-sound. De kalder sig Uncle Acid & the Deadbeats, de er fra Cambridgeshire i England, debutpladen hedder 'Blood Lust', og den nåede Devilution lige akkurat at sikre sig en kopi af på vinyl, inden den igen var udsolgt for at efterlade internettets tomhændede doomlyttere hungrende.

Holdbare 70'er-referencer


Vi kan kalde musikken for garagedoom med masser af mørk psykedelisk lir, der både bør snakke til fans af Black Sabbath og Blue Cheer samt Witchcraft, Electric Wizard og Cathedral. 'Blood Lust' er okkult plade samtidig med at den også er kosmisk og hallucinatorisk, heavy, upbeat og dansevenlig samt både tung og udsyret. Det er netop mikset af flere greb, der gør Uncle Acid & the Deadbeats attraktive også i længden. Til at begynde med var pladen én stor omgang imødekommende catchy melodier, som man bestemt ikke kunne lade være med at omfavne og tage til sig, men som man heller ikke kunne lade være med at frygte ville miste deres forskellige positiver ved for mange gennemlytninger.

Det skete jo eksempelvis med svenske Ghost, der ligeledes spiller på det okkulte, og derfor kan nævnes i sammenhæng. Deres plade 'Opus Eponymous' (2010) var både oplagt og fed, da man først stødte på den, men siden da er luften ligesom ebbet ud af den, og den har mistet meget af sin charme. Ghosts numre holder simpelthen ikke til ret mange lytninger. Det gør alle otte skæringer på 'Blood Lust' derimod. Modsat Ghost er der ingen distraherende komisk distance at finde hos Uncle Acid & the Deadbeats, som overordnet set har en alvorligere tone, der klæder dem enormt.

Okkulte dansesko

Sangen, 'Death's Door', kan måske siges at være indbegrebet af den mere alvorlige tone, som altså er sigende for mange af numrene på pladen. Her synger Uncle Acid (som forsangeren akkrediteres, da medlemmerne - ligesom Ghost i øvrigt - angiveligt er så mystiske og okkulte, at de skal være navnløse) mod skyerne, den afsluttende guitarsolo er gigantfed og trommerne tonser derud af med en lyd, der vil få enhver garagemusikers næse til at løbe af kulde, så kolde og kontante er de. 'Over and Over Again' varmer herefter op for danseskoene, men det gøres med en indfølt nerve, der altså rykker voldsomt i én.

Det går pludselig op for lytteren, hvor gennemført og fuldstændig kompromisløs pladens lo-fi-produktion er, som medvirker til at eksempelvis et upbeat nummer som 'Over and Over Again' får en sær og næsten sort melankolsk tone. Det er hidsigt, så fedt er det! 'Curse in the Trees' sparker herefter gang i det gode saluterende og vedkommende musikbarometer, som der rives det ene Iommi-hyldende riff af efter det andet af bandmedlemmet Uncle Acid, som ud over vokalen så også styrer spaden.

Snollet hypnotisk udbud

Det meste virker egentlig optimalt på 'Blood Lust', der måske ikke er nogen åbenbaring for metalverdenen, men som ikke desto mindre er så forbandet velspillet, velskrevet og autentisk all-over, at denne anmelder bøjer sig i støvet for den. Side B på vinylen er dog lidt bedre end side A. '13 Candles' har et langt stykke af vejen et Witchfinder General-feel over sig, inden den afslutningsvis bliver vidunderlig delikat på guitaren, som slutter et af pladens bedste numre af. Herefter hypnotiserer 'Ritual Knife' ud af en fantastisk tangent med et repeterende trommebeat, der sidder lige i skabet, inden 'Withered Hand of Evil', også et af pladens absolut bedste numre, afrunder det hele med garagebækkener in your face og et lumsk orgel fra helvede.

Til at begynde med blev 'Blood Lust' udelukkende udgivet som en selvtrykt cd'er i et limited oplag på snollede 100 eksemplarer. Fornylig blev den så optrykt på vinyl hos Rise Above Records i snollede 350 eksemplarer. Det betyder, at den pt. overhovedet ikke kan købes, men efter at dømme ud fra bandets facebook, har deres selskab Killer Candy Records et nyt cd-optryk klar lige rundt om hjørnet.

Join the cult

Pladen er indspillet i et slagterhus i England, og kanske at bandet ikke havde regnet med, at musikken ville snakke til mange flere ører end deres venners? Hører man pladen, vil man dog med sikkerhed nikke genkendende til, at det på ingen måde kunne være sådan, at pladen simpelthen er alt for gennemført til at blive ignoreret. Så via en blanding af good old fashion word of mouth og de rødglødende internettider er Uncle Acid & the Deadbeats blevet et lille kultfænomen for de indviede. Inderkredsen bør dog udvides betrykkeligt, for 'Blood Lust' er virkelig det fedeste nye, man får at høre i år.

Så nu venter vi bare på, at Uncle Acid & the Deadbeats bliver annonceret på næste års Roadburn samt på at Doomed Denmark gør sig klar til at booke dem, når de angiveligt tager på tour næste år.