Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige - Jón Aldará

Updated
277228160_1779892875686345_339732247489548574_n

Ny på plakaten til Copenhell 2023 er Iotunn - og det glæder de sig til. Vi har sendt 10 hurtige efter forsanger Jón Aldará i dagens anledning.

Kunstner
Forfatter

Hvad er dit første minde med heavy metal?

Det er sandsynligvis fra omkring 1999, da jeg som 12-13-årig spillede Carmageddon II på PC. Soundtracket bestod bl.a. af nogle Iron Maiden numre såsom Aces High og The Trooper. Omkring samme tid hørte jeg Metallica's nyudkomne S&M, og så var jeg hooked.

Hvem er dit favoritband gennem tiderne?

Iron Maiden er og bliver en uendelig kilde, som gennem tiderne altid har vækket store følelser i mig, og som efter min mening stadig - i deres femte årti som band - udgiver spændende og rørende musik.

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?

Jeg synes generelt ikke så meget om at snakke med fremmede, men Nick Holmes ville jeg nok nyde at drikke en øl med - gerne i iskold stilhed.

Hvad er dine fem yndlingsplader?

Tilfældigt plukket ud af min top 20: Iron Maiden - Somewhere in Time, Rotting Christ - Sanctus Diavolos, Moonsorrow - Kivenkantaja, ELO - Time, Symphony X - The Odyssey.

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Porcupine Tree spillede i Store Vega i 2009 på deres The Incident tour, og det er teknisk den absolut bedste koncert, jeg indtil videre har set. Men i februar 2020 - kun dage før Corona lockdown - så jeg Anathema i Glasgow, og det er nok den koncert, som har rørt mig dybest.

Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

Jeg bruger Spotify til dagligt, men hvis det ikke findes dér, så er det ofte på YouTube. Men det sker stadig med jævne mellemrum at jeg blindkøber (døvkøber?) vinyler og CD'er, måske understøttet af en anbefaling eller et fedt cover.

Hvilket band er din guilty pleasure?

Guilty pleasures burde egentlig bare være pleasures, men for mig føles det ofte lidt nødvendigt at argumentere for min kærlighed til Sonata Arctica. De har bare så mange søde og dejlige sange.

Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Det er særdeles sjældent, at jeg møder fordomme. Men som musiker har jeg dog mødt en ældre herre, som hadede min musik så meget, at han egentlig ikke ville have noget imod, at vi alle i bandet døde. Det er opløftende at kunne inspirere så stærke følelser i folk.

Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

Der er utallig mange. Det er svært at sætte ord på. Jeg synes, at hvis man skal opleve heavymiljøet fra dets bedste side, så skal man tage til én af de mange fede heavyfestivaler i Europa. Der finder man generelt meget kærlighed og glæde.

Hvorfor er du heavyfan?

Metalmusik arbejder med store og som oftest negative følelser som er meget svære at udtrykke i dagligdagen. For mange er fed tråd ren terapi, og det samme gælder for mig. Og så er jeg også bare dybt afhængig af riffs. Sådan er det.