Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '22: Guide til lørdagen

Updated
-XTD1136-61-1562770249

Det er lørdag, og du er pænt ramt af tre hårde festivaldage. Det er den perfekte anledning til at sænke de genrepuristiske parader og opleve musikalsk heaviness på mange forskellige måder.

Kunstner
Forfatter

Big Thief
Arena 16:00Den hypede Brooklynkvartet Big Thief spiller skramlet indie, der stikker mange forskellige retninger. Hjemsøgt folk, country-inspiration, rå, ringlende guitarer og skønne melodier er nogle af ingredienserne, når amerikanerne både hvisker og råber med følelserne uden på tøjet. Møder du op, er du næsten sikker på, at gruppen stjæler dit hjerte.

Land Of Kush
Avalon 17:00Hovedmanden bag Land of Kush, Sam Shalabi, hiver mere end 20 musikere med på scenen, når der skal røres grundigt i gryden med arabiske skalaer, avantgarde-jazzede horn, elektroniske eksperimenter, moderne kompositionsmusik og uforfalsket støj. Kush er i øvrigt det bibelske navn for Østafrika og den sydvestlige del af den arabiske verden, så selv om musikken måske fint kan nydes med en lille blam i piben, så er det altså ikke det, Sam Shalabi opfordrer til.

Old Man Gloom
Avalon 19:00Supertung sludge bliver det også til med Old Man Gloom, som udgav hele to album i 2020, med undertitlerne 'Light of Meaning' og 'Darkness of Being'. Det her er musik for folk med tyngde i skoene og stærke nakker, men også for folk, der kan håndtere støj, ambiente passager og fravær af livslyst.

Squid
Pavilion 20:00Hakkende, discoinspireret post-punk fra Brighton, England med en råbesyngende trommeslager og en til tider næsten manisk energi. Det lyder som en god måde at skyde lørdag aften på Dyrskuepladsen i gang på. Gruppens debutalbum fra sidste år, 'Bright Green Field', blander new wave, krautrock og spoken word i genremikset.

IDLES
Avalon 21:15IDLES er post-punk for dem, der ikke har behov for, at det hele er alt for pissekompliceret. Bristolbandet spiller punchy, direkte og fatter sig i korthed med en forfriskende blanding af samfundskritik og tør britisk humor. Den enkle tilgang til trods er de musikalske virkemidler tilpas varierede, og forsanger Joe Talbot er det faste rasende bindeled som samler trådene. Deres debut 'Brutalism' fra 2017 levede op til navnet fra første sekund.

Siden udgivelsen - og deres noget middelmådige koncert på Roskilde Festival samme år - er det blevet til yderligere to plader. Seneste ‘Ultra Mono’, der udkom sidste år. Vi kritiserede deres koncert i 2017 for at være fattig på gode sange, men med yderligere to plader i bagagen, bør der være mere end rig mulighed for en sprudlende, larmende og intens koncert med bandet.

Læs seneste koncertanmeldelse her.


Converge - Bloodmoon

Pavilion 22:00Stærke kræfter er samlet under den blodrøde måne. Skal du på Roskilde Festival i 2022, så skal du fanme stå til denne koncert! Blood Moon er en sjældenhed og et sandt scoop fra festivalens side – og mon ikke Roskilde har snuppet bandet lige foran næsen på Roadburn, der lagde gulv til konceptets oprindelse tilbage i 2016.

Da bandet sidste spillede og blandt andet gæstede Roadburn, blev det til fire europæiske koncerter, hvor lineuppet bestod af Converge, Chelsea Wolfe og Ben Chisholm, manden bag pulten for både The Armed, Myrkur og Wolfe selv. Udgivelsesmæssigt har Corona-lockdownen givet projektet ny luft, og deres første album forventes den 19. november.

I livesammenhæng kan du forvente den klassiske Converge-lyd – strukket ud med tungere, melodiske passager og en smuk vokal-ping-pong mellem Converge-forsanger Jacob Bannon og Chelsea Wolfe. Det bliver en eksklusiv oplevelse. Tak, Roskilde.

Læs alt om Converge her.

Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

The Strokes
Orange 23:00Halli-hallo og så fik vi alligevel The Strokes med på listen igen i år. Bandet var originalt med i den festival-gossip der nåede at starte i februar 2020. Vi vidste slet ikke, hvor meget man kan hungre efter stadium-indie-fest på Orange med en syv-hestes brandert og minimum én contraband drinksparaply. Hvis du altid hørte mere The Killers, Arctic Monkeys eller gud bedre det, Franz Ferdinand, så er det på tide du får stiftet bekendtskab med særligt ‘Is This It’ fra 2001. For det var faktisk sådan med bagklogskabens klare lys på sagen fastslås at det nok faktisk ja, var “it”. Hvis du ikke var på festivalen i 2011, så er det altså i år du kan genopleve succesen. Vi lover, det med kæmpe stor sandsynlighed bliver cirka præcis den samme oplevelse. Og det er fedt nok.

Meuko! Meuko!
Gloria 0:00Den taiwanske musikproducer og liveperformer Pon bøjer og drejer sine elektroniske klange efter de travle storbylyde fra Tapei, som hun bor i. Lydene stammer blandt andet fra modificeret legetøj, der har være udsat for såkaldt circuit-bending, og live skaber Pon et klaustrofobisk, forvrænget lydunivers som får en glitchet visuel dimension tilføjet på scenens skærm. Det bliver helt sikkert tungt, dystopisk og dragende.

Iceage
Avalon 1:00Fra den punkede begyndelse har Iceage efterhånden fået rykket grænsen til det mondæne og scorer nutildags topkarakterer hos såvel Pitchfork som Politiken.
Iceage har spillet på Roskilde festival siden 2010 og kan vel nærmest betragtes som husorkester. Som det ser ud nu, er Iceage en af de største danske eksportsucceser i nyere tid, og tiden er kommet til at se om det vil briste eller bære. Sidste års ‘Seek Shelter’ var en favorit for mange, og derfor bliver der stensikkert også trængsel ved scenen.

Surfbort
Pavilion 2:00Det er kun fem år siden, at Dani Miller & co fandt sammen i Brooklyn og fik stablet debuten 'Friendship Music' på benene kort derefter. En enkelt fuldlængde mere er det blevet til siden med Linda Perry fra 4 Non Blondes bag producerpinden, og Perrys fortid er måske i virkeligheden meget indikativ for, hvor vi er henne musikalsk – hidsig indie-punk med undertoner af grungens upolerede facade, og så alligevel med en eller anden positivt smittende energi, der får én til at smile, selv når Dani fx i 'FML' prøver at bilde os ind gang på gang, at hun vil dræbe sig selv. Hvis du trænger til at brøle dine frustrationer ud over den der voldirriterende nabolejr, der har spillet techno hele natten, så kan Surfbort i hvert fald helt sikkert hjælpe humøret på bedre køl.