Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Ønskesedlen til den belæste metalnørd

Updated
Rotting

Det skete i de dage i november engang, at familien bad om ønskelister endnu en gang. I ugens top 5 kommer vor skribent med 5 bogønsker fra hans egen ønskeseddel.

Det er igen blevet den tid på året, hvor min familie beder mig om ønskesedler. For mig selv og for mine børn. Den sidste del er nem nok, men min egen part er altid et hovedbrud, for alle småting, jeg mangler, køber jeg, når jeg har brug for det. Og de store ting, jeg måtte drømme om, er simpelthen for dyre til, at de med rimelighed kan stå på ønskesedlen.

Men i år har jeg undladt at købe de bøger, jeg søger, hvilket til gengæld giver mig nogle glimrende bud til ønskesedlen. I "gamle dage" når mine forældre rigtigt ville forkæle mig, så var de et smut i Metalized-kælderen i Badstuestræde eller på Store Kongensgade i Powerhouse (og dens senere navne og lokationer). Mine bogønsker er nok lidt sværere at finde i en fysisk butik, men familien er med årene også blevet ganske glade for online-handel, så mon ikke det går? Så slipper de også for at undres over, at der blevet røget ting og sager og drukket øl i åbningstiden i Metalized-butikken.

Står du også og mangler noget at ønske dig, så kan du jo se, om der er noget på listen nedenfor, som kunne kopieres til din egen liste. Jeg skrev noget tilsvarende for snart ni år siden, og der kan du måske også hente lidt inspiration − Læs artiklen 'Blandet boghandel'. Herudover gav en kollega på Devilution for tre år siden også sit bud på metallisk læsestof, som kunne anbefales til ønskesedlen. Det kan læses HER.

1. Rotting Ways to Misery: The History of Finnish Death Metal
Den er endnu kun i pre-order, men kommer lige om lidt. Der findes masser af spændende obskur finsk dødsmetal, og selvom Amorphis og Sentenced udviklede sig i en mere melodisk retning, så er mine gamle helte heldigvis også med i denne bog, ligesom Demilich, Funebre, Rotten Sound og Convulse og så en hel masse, som sikkert efter læsning skal tjekkes ud.

Jeg har allerede læst om 'Swedish Death Metal', men den finske scene, den skal da også tjekkes ud på skrift. Måske er den god at læse i en sauna?2. Rust in Peace: The Inside Story of the Megadeth Masterpiece
Jeg var ganske begejstret for bogen 'Mustaine – A Life in Metal', og selvom der sikkert vil være genbrug på nogle af historierne, så skal jeg helt sikkert have dykket ned i bogen, som også inkluderer erindringer fra de andre medlemmer og har fokus på tiden omkring skabelsen af 'Rust in Peace'. Bogen udkom i det tidligere efterår i år, men det er altså en bog, jeg stadig har tilgode at læse. 

Kommer den mon under træet i år, hr. Julemand, kære familie?3. Damn the Machine - The Story of Noise Records
Her er en bog, jeg måske bare burde have købt. Den har været på ønskelisten flere gange de senere år, men det har endnu ikke været noget, jeg har kunne pakke ud, når folk har ment, at jeg skulle forkæles med en gave. 

Bogen handler om pladeselskabet Noise Records og dennes stifter og fortæller om nogle af de mange vigtige bands på selskabet som Celtic Frost, Helloween, Kreator og Voivod. Det er en historie om dengang metallen stadig var ung og frisk, og for en som mig, der er en sucker for nostalgi, når det kommer til metal, så kan jeg kun forestille mig, at jeg vil være underholdt her.4. USBM: A Revolution of Identity in American Black Metal
Det er måske en tilsnigelse at sige, at jeg har sparet bøger op til ønskesedlen, for som nummer 1 på min liste, så er denne bog også endnu i pre-order-status. Men med blot en god uges tid endnu til udgivelsen, så det skal nok blive en sort jul i år!

Jeg har godt nok læst Dayal Pattersons 'Black Metal: Evolution of the Cult', men hvor den bog havde et bredt geografisk fokus, så er det spændende ved den her, at det er de amerikanske bands, der får spalteplads. Det vil sige bands som Von, Absu og Wolves in the Throne Room. Det har aldrig været de amerikanske black metal bands, der har været væsentlig i black metal for undertegnede, men jeg forventer, at en sådan bog kan inspirere og byde på nye spændende musikalske bekendtskaber. 

 

5. Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore
Det her er, når det ikke lige skal være dødsmetal på lokal vis, som de tidligere nævnte om finsk og svensk dødsmetal, velsagtens et af de mest essentielle værker om metallen med de gutturale, growlende røster. Det er således i sagens natur for en dødsmetalfan, et gigantisk hul i bogreolen, hvis ikke jeg snart får erhvervet mig dette stykke litteratur.

Og det er sandt – det er altid fornuftigt at vælge Death:På boblerlisten står 'Extremity Retained: Notes From the Death Metal Underground' af Jason Netherton (Misery Index) og så historien om Paradise Lost med en titel, der givet bandets succes gennem årene er en kende underspillet. Og det går også fint i spænd med frontmand Nick Holmes' tørre humor, som man kender det fra koncerterne. Bogen hedder 'No Celebration'.