Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Det mest overraskende er, at det ikke er gjort før

Populær
Updated
Undergang-Den_dobbelte-grav-lyrik kopi

Lær dine børn at elske gys, gru, gore og gravdyb dødsmetal: Børnebogsforfatteren Benni Bødker samarbejder med bandet Undergang om ny bog og plade.

Kunstner
Fotograf
Bjarke Ahlstrand/David Mikkelsen

Selvom han har tæt på 130 udgivelser bag sig, er det en af de helt særlige, Benni Bødker netop har sendt på gaden. Men den har også været en rum tid undervejs. Da Devilution sidst interviewede børnebogsforfatteren i 2015, var det i forbindelse med serien ’666’, hvor han fik internationale metalcoverkunstnere til at illustrere sine gyserhistorier. Allerede dengang gav han et praj om, at der kunne være mere på vej i samme stil.

”Dødsmetallen er mere en inspiration, når det gælder om at finde tegnere. Jeg tror faktisk, det var danske Undergang, der fik mig til at kigge i den retning. Deres forsanger, David Torturdöd, er også en eminent gysertegner, og hans streg fik mig straks til at tænke, at det kunne være oplagt til en børnebog,” fortalte han dengang. 

Hvad han ikke fortalte var, at et samarbejde faktisk allerede var i gang. Måske fordi han havde en forudanelse om, hvor omfattende en proces, det godt kunne ende med at blive. Fire år efter interviewet udkom bogen ’Den dobbelte grav’ i sidste uge sammen med en 7” med Undergang. Men det hele begynder faktisk endnu længere tilbage i starten af 2014.

– Der skete det, at jeg opdagede Undergang, fortæller Benni Bødker, som københavnske koncertgængere vil genkende som ham den venligt smilende rødskæggede mand i den sorte læderjakke, der er mere eller mindre fast inventar til undergrundskoncerter med doom, død og black.

– Og jeg opdagede også, at det var David, der tegnede deres omslag. Så selvom jeg ikke kendte ham, gik jeg hen og plagede ham, om ikke vi skulle lave fire bøger sammen, som han skulle illustrere.

– Jeg var meget benovet over at få det tilbud, lyder det fra David Mikkelsen.

– Jeg fik et par bøger af Benni for at se, hvad det var for noget, han skrev. Og jeg kunne jo se, at det ikke bare var børnebøger, men bøger, der var rettet mod alle barnlige sjæle. Så for mig lød idéen fed.

Benni Bdker

Jeg gav ham alle chancer for at sige nej
Det er den idé, der nu er mundet ud i ’Den dobbelte grav’. Som så er blevet noget andet og mere, end det oprindeligt var tænkt. I stedet for fire små bøger er det blevet til én større bog med 13 gysernoveller – og altså en 7” som tilbehør.

Da Benni Bødker blev interviewet i august 2015, blev han også spurgt, om han som metalfan aldrig selv havde drømt om at udgive en plade. Han svarede undvigende uden helt at afvise det: ”Åh, hvem med hovedet begravet i metallen har ikke drømt om selv at revolutionere musikken? Men jeg har indtil videre nøjedes med at udleve drømmen i form at bøgerne, som jo så udstyres, som om det var plader ... men det kunne da være vildt sjovt at optræde på vinyl engang, om det så bare er med et lille stykke makaber lyrik!”

Den idé var faktisk ved at tage form på det tidspunkt, for efter Benni Bødker havde aftalt med David Mikkelsen, at de skulle lave bøgerne, kunne han ikke nære sig for lige at spørge, om de ikke også skulle lave en plade. Heller ikke selvom han faktisk var pinligt berørt over at spørge.

– Alle, der har prøvet at være fan af et band, synes jo, at det fedeste i verden kunne være at lave en plade sammen med dem. Jeg turde bare ikke spørge David ansigt til ansigt, så i stedet spurgte jeg i en mail, og jeg skrev det, som om det mest af alt bare var en vittighed, så han nemt kunne afslå det. Jeg gav ham alle chancer for at sige nej. Men David er sådan et generøst menneske!

Benni Bødker skrev to tekster, som han sendte til David Mikkelsen, der halvandet år senere indspillede en demo med sangen ’Den dobbelte grav’.

– Det tog faktisk lang tid, før jeg fandt ud af, hvilken af de to tekster, de havde brugt. Det fede er jo, at David har en ret voldsom growl, så det var først, da jeg nærlæste teksten, inden coveret til pladen kom i trykken, at jeg fandt ud af, at der manglede et par linjer. Dem havde han fjernet, fordi det ikke lige passede med, hvordan han growlede.

– Jeg har lige siddet med en anden single, hvor jeg skulle skrive teksten ned. Der kunne jeg ikke huske, hvad jeg egentlig havde sunget. Det tog lige et par timers udredning, gnækker David Mikkelsen.

David UG 2019

Den største ære er at blive plagieret
Samarbejdet med Undergang har for Benni Bødker betydet, at han er kommet i kontakt med et andet publikum end de børn i mellemskolen, der er hans trofaste læsere. Ind under jul sidste år lavede han en smugpremiere på bogen og pladen, der blev solgt i 50 eksemplarer, og det vakte opmærksomhed et godt stykke hinsides bibliotekerne.

– Der er Undergang-fans i USA og Canada, der har købt den her bog. Jeg har skrevet til dem, om de var klar over, at den var på dansk, så de ikke ville kunne læse den? Det var de ligeglade med. Når jeg har handlet plader på nettet, er der flere, der har spurgt mig, om jeg virkelig er ham Benni Bødker fra Undergang-singlen, ler han.

– Jeg er blevet bootlegget i Canada! Der er én, der har lavet en T-shirt med coveret fra singlen. Den var jeg nødt til at have, at blive bootlegget er jo den største anerkendelse, man kan få. Det er den dyreste T-shirt, jeg nogensinde har købt, med forsendelse fra Canada og importmoms og det hele!

David Mikkelsen har ikke været bange for, at det skulle skræmme nogle af Undergangs fans væk, at de nu medvirker i børnebøger.

– Det, vi laver i Undergang, har altid været lidt tongue in cheek

Omvendt forventer han heller ikke ligefrem, at de vinder nye fans med udgivelsen, selvom de i forrige weekend faktisk spillede på Odense Hovedbibliotek til den årlige Skrækfest. Mellem Warhammer-spil, tegneserieboder og foredrag om gysere var David Mikkelsen inviteret til med sit pladeselskab og distribution, Extremely Rotten Productions, at have en stand med dødsmetalplader og merchandise.

– En af arrangørerne kunne lide Undergang, så de spurgte mig, om vi ikke ville spille. Så spillede vi foran 60 mennesker på biblioteket om aftenen.

Photo 02 10 2019 092457

Bibliotekarerne kender børnene bedre end deres forældre
For Benni Bødker er der overhovedet ikke noget underligt i at lave koblingen mellem dødsmetal og skrækbøger.

– For mig er det mest overraskende faktisk, at ingen andre har gjort det før. Der er jo et stort overlap i interesser mellem de to verdener. Det er sorte T-shirts i alle miljøerne, uanset om det er skrækfilm, tegneserier, brætspil eller dødsmetal, så fællesskabet er indlysende.

Det har det også været for ham selv som forfatter. Da han begyndte for 15 år siden, fandt han ud af, at det, der faldt ham let og naturligt, var at skrive historier til 12-årige læsere. De mest skelsættende læseoplevelser, han selv har haft i sit liv, var i den alder, og selvom han ikke selv læser børnebøger længere, er det stadig den samme tematik, han går efter, bare omplantet til voksenlitteratur.

– Det er stadig det samme, der er fedt. Det eneste, der har ændret sig, er hårgrænsen, ler David Mikkelsen, der kan fremvise lige så meget pande som journalisten.

Benni Bødker oplever, at mange af hans læseres forældre som han selv er vokset op med gyserromaner, skrækfilm og dødsmetal. De er blevet overraskede, når de har fundet ud af, at det faktisk er en rigtig plade, der følger med bogen. Alligevel er det ikke det direkte salg, han satser på med ’Den dobbelte grav’.

– Den skal ud på bibliotekerne og skolerne. Det er der, der sidder bibliotekarer og lærere, der ved, hvad børnene læser. Selvom vores generation er vokset op med alt det her, så er de fleste meget beskyttende overfor deres børn. Alle siger, at deres egen datter er lidt følsom, så den slags er ikke noget for hende – men det er jo netop hende, der sidder og læser ’Zombie World’! Det ved lærerne, og det ved de på biblioteket. Men det er jo en glimrende undskyldning for forældrene, at de kan købe pladen og så lige få noget til børnene her.

– Det er en god pakke. Der er mange timers underholdning i det, supplerer David Mikkelsen tørt.

– Det her har været et drømmeprojekt, understreger Benni Bødker.

– Det har været en vigtig ting at lave for mig, og jeg håber, at den møder så mange børn som muligt.

Undergang Den dobbelte grav cover


’Den dobbelte grav’ er ude på forlaget Corto. Bogen og pladen kan købes direkte fra forlaget og direkte fra udvalgte boghandler og metaldistroer, deriblandt Extremely Rotten Productions.