Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Klovneri med respekt

Populær
Updated
122267160_182496673431246_5198347556221126254_n

I stedet for som andre metalfestivaler at have gøgleri lidt på skrømt på vej mellem det, publikum egentlig er kommet for, har Cirkus Metal skabt en decideret forestilling, hvor de to er ligeværdige. Det startede med en smadret bygning i en forstad til Odense og en gut, der kendte én, der havde et cirkustelt.

Fotograf
Cirkus Metal

– Det er ikke for sjov: Det er for skidesjov!

Distinktionen er vigtig for Cirkus Metal, og derfor pointerer formanden Palle Laursen det gang på gang: Det må ikke blive plat. Det skal foregå med respekt for cirkus’ traditioner, og de bands, der spiller, skal heller ikke være til grin. Men samtidig er det også lige så dybt åndssvagt, som når han beskriver det tivoli, der kommer til at være på pladsen i de to dage, forestillingen vare:

– Det bliver slå et søm i en træstub, det bliver det muntre køkken, det bliver idiotting. Fordi i bund og grund er vi alle idioter.

Det er den hårfine grænse, Cirkus Metal betræder: Bevidstheden om, at det, de laver, i bund og grund handler om at hamre bajere, mens man ser nogen sluge ild, lave burlesque, trylle eller, såmænd, spille heavy på en midtfynsk mark. Og bevidstheden om at bliver man for selvbevidst om det idiotiske i det, er det svært at gøre det med overbevisning. Man skal helst bare lade sig rive med af totaloplevelsen.

boris

En gut med et telt
Ligesom folkene bag Cirkus Metal selv lod sig rive med, da Palle Laursen blev introduceret til den odenseanske revymand Sune Krintel , der fortalte ham, at han da i øvrigt havde et cirkustelt.

Lige dér fødtes idéen til Cirkus Metal. Foreningen blev stiftet 14 dage før, corona lukkede hele landet ned, men på det tidspunkt var medlemmerne allerede i fuld gang med at planlægge den store todages forestilling, der spiller i Ringe på Midtfyn anden weekend i august, og de var i fuld gang med at istandsætte Fjordagerscenen i Seden nord for Odense, som de havde fået lov til at bruge til at sætte forestillinger op i foråret og efteråret.

Palle Laursen viser sammen med bookeren Hans Christian Jacobsen rundt i bygningen og fortæller begejstret om at få lov at bruge en vinkelsliber, inden vi træder op på scenen i det intime teaterrum. Det var her, indhyllet i en indendørs cirkusteltdug og med ildslugere udenfor på parkeringspladsens grus, de holdt deres første forestilling i efteråret 2020 for blot 30 coronabegrænsede gæster; den anden, der skulle have været holdt i foråret, blev i stedet til et onlineevent, der kørte som en filmet performance i en uge.

127141913 10158636186459890 9180436162485090251 o

Bygningen ligger et godt stykke nede ad en parcelhusvej godt på vej ud af byen mod Kerteminde. Man passerer en idrætshal, og så passerer man Fjordagerscenen, inden det går op for én, at man er kørt for langt, og det er inde i den meget lidt iøjnefaldende, småramponerede bygning, der sker cirkusmagi.

På den anden side er der heller ikke meget cirkusmagi at spore, hvis man kører ad motorvejen fra Odense mod Svendborg og passerer de grønne græsmarker, hvor Cirkus Metal skal foregå. Ikke med mindre man er gammel nok til at huske den historie, de marker gemmer på: Det var her, Midtfyns Festival blev afholdt fra 1976 til 2003, og den historie er Palle Laursen sig bevidst.

– Det er jo en våd drøm for mig at lave noget der, hvor jeg selv er kommet så meget.

Ikke en festival
I det hele taget handler det for de to om at tillade sig selv at drømme om, hvad det her med tiden kan blive til. Men også om at få tingene til at ske med de forhåndenværende midler. P.t. er de  igang med at sætte et 16 meter højt, halvt ton tungt og 520 m² stort cirkustelt med stjernehimmel, op på marken i Ringe sammen med foreningens frivillige. Det kommer de til at bruge en lille uges tid på, for der skal være tid til det sociale, tid til at grille, drikke en øl og snakke om plader. 

Det er i fokus i foreningen, som trækker folk helt fra Nordjylland og Sønderjylland, mens Palle Laursen selv er fra Fredericia, hvor han i otte år har været med til at lave Metal Magic Festival, og Hans Christian Jacobsen er fra Vejle, hvor han booker metal til Værket. 

– Vi har mange lokale bands med til Cirkus Metal, og det er vigtigt, fordi vi hører til her på Fyn, selvom vi kommer fra hele området. Men det er nemt at komme hertil, og så har vi stadig broen til at holde sjællænderne væk, gnækker Palle Laursen.

At man godt kan trække sjællænderne over Storebælt, hvis man har noget unikt at byde på, er Metal Magic Festival et godt eksempel på. Derfor pointerer formanden også, at Cirkus Metal ikke er en festival, men en forestilling. Mens flere festivaler som Copenhell og Wacken har gøglere til at optræde i pauserne mellem koncerterne, indgår de to elementer her på lige fod, og dermed skiller Cirkus Metal sig ud fra de efterhånden mange danske metalfestivaler, der præsenterer flere af de navne, der går igen på plakaten for den fynske forestilling.

– Vi er ikke en festival, selvom vi godt kan lide lugten og stemningen af det. Men der er mange, der har spurgt, om vi ikke snart offentliggør en tidsplan, men det gør vi ikke: I cirkus oplever man hele showet. Man går ikke, fordi man ikke gider høre et enkelt band. Der er ikke noget hovednavn, for det er der heller ikke i cirkus.

IMG 4149

Tivoli
Til gengæld får man vidt forskellige navne som Killing, Wasted, Ethereal Kingdoms, Galge og lokale Terrorpy, der hver især har skabt et show til lejligheden. De spiller sammen med bl.a. tryllekunstneren Nicolai Laursen og burlesque-danseren Nixie Nocturna, der – selvfølgelig – har lavet forestillingen 'Sweetheart Satanic' til Cirkus Metal. Samtidig har foreningen fostret sine egne cirkusartister i form af klovne Boris og Jojo samt sprechstallmeisteren Dennis, og en del af drømmen er også at kunne skabe flere artister fra egne rækker.

Og de optrædende bands er gået med på idéen uden at kny, fortæller arrangørerne. Et enkelt band kommer sågar til at optræde i det tivoli, der åbner tidligt på eftermiddagen udenfor cirkusteltet, hvor der dagen igennem vil være små events og ellers bare generel dumhed og socialt samvær, inden aftenens show går i gang.

Det bliver dumt, lover Cirkus Metal. Men plat bliver det ikke.

Cirkus Metal afholdes på Dyrskuepladsen i Ringe fredag d. 13. august og lørdag d. 14. august.