Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

"Jeg fortryder ikke et sekund"

Populær
Updated
"Jeg fortryder ikke et sekund"

Backyard Babies' frontmand er ligeså cool, som han er clean. Nicke Borg taler åbenhjertigt om fortidens vilde liv med sprut og stoffer og mener, at musikken er i fare for at dø som kunstform. Og så fortæller han om et sideprojekt, hvor den står på melodisk dødsmetal.

Kunstner
Titel
Sanger/guitarist i Backyard Babies
Genre
Fotograf
Jacob Dinesen (Sweden Rock 2015)

Efter fem år i dvale gav Backyard Babies en forrygende comebackkoncert på årets Sweden Rock Festival og udsendte for nylig den glimrende ’Four by Four’, der bød på de første nye sange i syv år.

Karrieren startede i 1987 i Nässjö, der er på størrelse med Struer, og gruppens fire svenskere har alle været med, siden den første demo udkom i 1989.

På en varm sensommerdag fangede vi frontmand og guitarist Nicke Borg til en snak om fortidens misbrug, den lange pause og udfordringen i at tjene penge på det digitale musikforbrug. 

I er tilbage efter en pause på fem år. Hvorfor tog I den?

”Backyard Babies havde på det tidspunkt fyldt hele vores liv i to årtier, så vi blev alle ramt af frustration over at være i bandet. Især for mit vedkommende følte jeg, vi havde mistet inspirationen, og at vi havde nået en kreativ grænse for vores bedste sangskrivning.”

I blev med andre ord ramt af en musikalske midtvejskrise?

”Sådan kan du godt beskrive det. Jeg var generelt træt af hele tilværelsen som musiker. Både livet på landevejen og hele branchen. Jeg savende at finde ind til kernen i, hvorfor jeg havde valgt livet som musiker.

Samtidig var det også en stor livsændring at lægge alkohol og stoffer på hylden. Ironisk nok var festlivet årsagen til, at vi startede bandet i første omgang. Så jeg var ret nysgerrig efter at finde ud af, hvad der ville ske, hvis jeg tog festen ud af musikken.”

I spiller jo så igen. Men frygtede du, at din nye livsstil kunnet have kostet dig bandet?

”Jeg har været ædru og clean i syv år nu, men heldigvis fik musikken samlet os igen. Flere har fortalt mig, at vi lyder som vi plejer, bare med fornyet energi, som er præcis det, vi håbede på at opnå. Faktisk synes jeg også, man kan høre på den nye plade.”

Er det svært at forholde sig til livet i Backyard Babies uden festerne?

”Det er den vigtigste beslutning, jeg har truffet i mit liv, og jeg føler mig efterhånden helt tilpas i rollen som afholdsmænd i den her rockverden, hvor der har været udfordringer undervejs, som årene er gået. 

Men for at være helt ærlig, så er der visse dage, hvor det er belastende at være omgivet af mennesker, der er for stive og fester for meget. Særligt fordi vi alle er ved at komme op i årene, hvor det pludselig virker ynkeligt at være fucked op flere dage i streg.”

Jeg kan godt følge dig og har selv været ret festlig i mine unge år. Faktisk har vi taget kokain sammen i jeres tourbus efter koncerten på Stengade 30 i 2006. Fortryder du de vilde år?

”Haha, det overrasker mig ikke, og vi har sikkert haft en fed aften. Det er præcis det, jeg mener med, at festerne var en stor årsag til, at vi startede bandet. Vi kedede os i en lille flække, kunne ikke fordrage skolen og ville leve det samme liv som vores idoler i Guns N’ Roses, Mötley Crüe og Rolling Stones.

Vi ville smage på livet som rockstjerner. Det lykkedes, og jeg havde den sjoveste tid i mit liv, som jeg ikke fortryder et sekund af. Vi to har sikkert har haft den fedeste aften, da vi sad og tog coke sammen i København.

Men alt har sin tid her i livet. Havde jeg fortsat med at leve den tilværelse, havde vi to sikkert ikke haft den her samtale i dag. Jeg havde sikkert heller ikke længere spillet musik, men var i stedet endt med at være en ynkelig misbruger døgnet rundt. Jeg er ikke i tvivl om, at det var nødvendigt for mig at blive clean, hvis jeg forsat ville leve som professionel musiker.”

Er det nye nummer ’Wasted Years’ skrevet om dit liv som misbruger?

”Sådan kunne titlen måske tolkes, men faktisk handler sangen om vores hjemby, som i princippet kan være hvilken som helst lille by. Jeg siger ikke, at vi spildte vores første 20 år i Nässjö, men mere at de mennesker, der forbliver hele livet i sådan en flække, har en tendens til at udvikle et snæversyn, der er skadeligt for samfundet ... og dem selv.”

Janteloven trives også i bedste velgående i små danske byer, hvis du kender begrebet?

”Det gør jeg, og det er lige præcis pointen i ’Wasted Years’. Hvis du har talent for noget, kan det være svært at udvikle det i en lille by, hvor man har travlt med at holde hinanden tilbage.”

Det var virkelig mange mennesker til jeres comeback på Sweden Rock Festival. Var du nervøs for at træde ind på den store scene igen?

”Selvom vi har hundredvis af koncerter bag os, så er fem års pause alligevel nok til at komme i tvivl om, hvorvidt man stadig har det i sig. Jeg har spillet en del solokoncerter i mellemtiden, men det har været på en mindre skala med en akustisk guitar om livet. Det her var på den store skala foran 30.000 mennesker, og det er næsten umuligt at forberede sig på den slags. Vi sprang bare ud i det.”

I så ud til at nyde det?

”Det er jeg glad for, du siger. Det har andre også fortalt mig, hvilket er er godt at høre, for jeg kan ikke selv huske det. Det er svært at forklare, men adrenalinen pumpede i kroppen, og koncerten var så overvældende, at den er helt sløret i min hukommelsen.”

Fem år er meget i den her fagre nye digitale verden. Var I nervøse for, om jeres tid var forbi?

”Vi havde en god fornemmelse for, at 2015 ville være den rette tid for et comeback. Men det er umuligt at forudse folks opfattelse og forventninger efter fem års pause. Eksempelvis om et par enkelte shows ville være rigeligt blot for at opfylde et nostalgisk behov, eller om vi var savnet på fuld tid.

For du har ret i, at der er sket meget i musikbranchen på bare de her fem år. Der er yngre fans, som først har opdaget os i vores pause, og som aldrig har oplevet Backyard Babies live før. Og du ved, hele YouTube-generationen og de forventninger, den har til os. Men jeg føler generelt, at vi er blevet modtaget, som om vi slet ikke har holdt en pause, hvilket er helt fantastisk.”

Hvordan har du det med udviklingen og hele den såkaldte YouTube-generation?

”Jeg har en 12-årig bonusknægt, der er født ind i en verden, hvor jeg frygter, at hans generations måde at forbruge musik på er med til at dræbe den som kunstform. Musikken er helt afhængig af Wi-Fi ,og utålmodighed præger meget nemt musikkens skæbne. Driller forbindelsen, eller hakker YouTube lige en anelse, så klikker man bare videre til næste nummer.”

Musikken har fået flere muligheder med de nye platforme, men de måder at komme ud på formindsker essensen, kan man sige?

”Musikken er en kunstform, der ikke får den respekt, den fortjener. Fordybelsen er ikke til stede, nu hvor det hele går så stærkt, og playlister afgør, hvad forbrugerne lytter til.

Musik er uden tvivl blevet mere tilgængelig og måden at lytte til den på mere bekvemmelig, end da vi var unge og skulle vente i flere måneder, før en forretning fik importeret en vinylplade hjem. Til gengæld sad vi bagefter med udgivelsen i hånden og nærstuderede artworket, dets detaljer, og hørte hele pladen igen og igen.”

Men som band skal I stadig forholde jer til den nye verden. Hvordan griber I det an?

”Vi står med et ben i begge verdener, hvor vi forsøger at imødekomme vores old school-fans, der sætter pris på fysiske udgivelser og koncerter. Men vi er samtidig opmærksomme på at være i øjenhøjde med de nye forbrugere.

I går holdt vi faktisk et YouTube-møde. Tænk sig, mand. Backyard Babies er endt med at holde møder om vores strategi på YouTube, og hvordan vores kanal skal have små filmklip, som vores følgere kan dele på de forskellige sociale medier.”

Er det muligt for et band som Backyard Babies at tjene penge på streamingtjenester og YouTube?

”Det var faktisk et af punkterne på vores møde. Kan vi tjene penge på det her? Og svaret er muligvis. Udviklingen er endt med at være så latterlig, at der ingen fortjeneste er på streaming, medmindre din musik bliver afspillet millioner og millioner af gange.

Men kan du lave en succesfuld YouTube-kanal, så kan du sammenligne det med tv, hvor indtægten kommer via reklamer, og lave en fornuftig indtægt på det. Så det korte svar er ja, du kan godt tjene penge på de sociale medier, hvis du griber det an det på en smart måde.

Det er så bare mit indtryk, at vores generation af rockbands ikke er de smarteste i verden på det område. Du ved, det er sådan lidt: 'Hey jeg har sniffet coke i 15 år, hvad fanden er nu pludselig det der YouTube, alle taler om!?'”

Jeg har læst og lavet interviews med musikere i bands som The Haunted og Enslaved, der ret overraskende ikke lever af musikken. Kan I rent faktisk det i Backyard Babies?

”Jeg har levet af musikken siden 1988. Det har vi alle gjort. Det er klart, at Backyard Babies ikke har genereret nogen penge i de fem år, bandet har været på stand by. Men jeg klager ikke og har haft gang i alt muligt andet.

Jeg arbejder på Sveriges største radiostation, Station Bandit Rock, og er aftenvært der. Så har jeg også mit soloprojekt og skriver også musik for mange andre kunstnere ved siden af. Faktisk er jeg i gang med en session sammen med et ret stort svensk navn.”

Er det et rockband?

”Det er faktisk snarere et metalband.”

Fedt! Skal du til at spille black metal sammen med Marduk?

”Haha. Vi er mere ovre i melodisk dødsmetal. Andet kan jeg ikke sige. Men jeg krydser fingre for, at det hele lykkes, og så skal du nok komme til høre om det til næste år.”

Apropos dit soloprojekt, så opvarmede du for Social Distortion i Europa i 2011. Hvordan oplevede du den rolle i forhold til at være i Backyard Babies?

”Jeg udviklede mig mere som kunstner i den periode, hvor jeg stod alene med min akustiske guitar, end i årene med Backyard Babies, hvor jeg mere kunne gemme mig på scenen blandt de andre. Det var en udfordring, men en virkelig god og sjov oplevelse, som jeg har tænkt mig at fortsætte med i fremtiden.

Og selvfølgelig var det en ære at åbne hver aften for Social Distortion. Mike Ness er en af de få personer, jeg virkelig kan identificere mig med. Han er selv ædru, clean, tatoveret over det meste af kroppen og kører både Social Distortion og sit eget soloband, der er i stil med den musik, jeg selv skriver som solist.”

Jeg formoder, at Mike Ness alle dage har været en stor inspiration for dig?

”Mike Ness er ikke verdens bedste guitarist eller sanger, men han er så fandens oprigtig og autentisk, at hans udtryk virkelig fænger og fanger folks opmærksomhed. Jeg er heller ikke klodens bedste sanger eller guitarist, men jeg følger mit hjerte, og ærlighed er i mine øjne det vigtigste for ens udtryk.”

Du takkede ham for at hjælpe dig ud af misbruget, da du varmede op for Social Distortion i Købehavn i 2011. Hvordan hjalp han?

”Backyard Babies varmede op for Social Distortion i Europa i 2006. Så jeg kendte ham i forvejen. Han og hans kone, Christine, var nogle af de første, jeg kontaktede, da jeg havde brug for hjælp.

Ness sagde, at afholdenhed og rocklivet godt kan forenes, men vejen dertil krævede, at jeg først skulle fokusere på at blive fri af stofferne og alkoholens lænker, bagefter gifte mig med mit livs kærlighed, min nuværende kone, som jeg lige havde mødt dengang, og så først derefter fortsætte med at spille rockmusik.

Det var en stor hjælp, og Mike Ness vil altid være en stor inspiration.”