Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Fejringen af en speciel periode

Populær
Updated
Fejringen af en speciel periode

Andreas Kisser fortæller os her om udviklingen af Sepultura i en meget speciel fase, og hvordan det var at stå på scenen med Anthrax i sommers under "Big 4".

Kunstner
Titel
Andreas Kisser
Spillested
Dato
07-12-2011
Genre
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Hvem fandt på konceptet med at spille udvalgte klassiske thrash-albums?

- Det var noget promotorerne fandt på. Det er ikke noget, hverken Sepultura eller Exodus fandt på. De forelagde os ideen og vi tænkte, at det kunne være fint med tre uger i Europa. En god måde at lukke året ned på. Det har været et specielt år for Sepultura med et nyt album, nyt pladeselskab og en god festivalsæson i sommers. Pladen er blevet vel modtaget over alt. Så vi tænkte det var en god måde at slutte på og fejre Sepulturas historie. Vi har så mange sange, som vi ikke har spillet i mange år. Det ville være en god mulighed for vores nye trommeslager at lære det gamle materiale på. Det er jo vores første turné sammen. En god skole for os alle.

Så I får lært hinanden bedre at kende?

- Lige præcis. Så kommer vi til at kende hinanden bedre, og også for at han kan forstå thrash-scenen. Han kender selvfølgelig det gamle Sepultura-materiale. Alt i alt har det bare være utroligt positivt for os alle.

Hvorfor lige præcis de albums?

- Vi kunne egentlig godt have puttet 'Schizophrenia' med deri, for det er en del af den samme tid og genre. Men igen, det var noget promotorerne syntes kunne være godt. Vi har også covernumre som 'Orgasmatron' og 'Policia', men dem spiller vi ikke. Så ingen 'Schizophrenia' eller 'Roots'.

Hvad tror du har gjort de albums så specielle, at man har villet lavet en hel turne omkring dem?

- Det var dem, der satte Sepultura på landkortet. Specielt 'Beneath the Remains', som var vores første album med pladeselskabet Roadrunner og det første album, som vi udgav over hele verden. 'Arise' er den første plade, som vi indspillede udenfor Brasilien med Scott Burns i Morrisound. Den første plade hvor vi havde den fulde tillid fra pladeselskabet til alt lige fra sange til cover osv. Og 'Chaos A.D.' var det første album, der viste en anden og ny vej for Sepultura. Op til og med 'Arise' blev vi meget sammenlignet med Slayer osv., men 'Chaos A.D.' medførte en mere speciel Sepultura-lyd med de brasilianske toner, mest tydeligt på 'Kaiowas'.

Det var også gennembruddet for thrash i den periode. Specielt 'Territory', der fik masser af visninger på MTV.

- Lige præcis. Det var de tre plader, der var utroligt vigtige for Sepultura og selv hos de nyere generationer har de været utroligt influerende. Så det er en ret speciel periode.

Hvordan har du det med at spille på sådan en konceptturné?

- Det er cool. Som jeg sagde; det er en god måde at afslutte året på med tre uger i Europa. Det er fedt at dele scene med de bands, og vi har kendt dem igennem mange år. De har influeret os til at være som vi er i Sepultura. Og så hygger vi os. Jeg jammer lidt med Exodus på scenen og de kommer op på scenen med os under 'Kaiowas'.

Hvordan har reaktionen været?

- Den har været rigtig god. Man kan se på publikum, at der også kommer nogle lidt ældre fans. Der er selvfølgelig en masse unge mennesker, men det er lidt anderledes og et lidt andet publikum. De har måske ikke hørt de sange i mange år, så reaktionen har været god.

Hvordan er det at være tilbage i Århus og Danmark?

- Jeg elsker byen. Jeg mener vi har været her mange gange, også med Hail!, men jeg kan nu bedre lide det om sommeren, hehe. Det er godt at komme tilbage til de samme steder. Men lige nu er det så mørkt, haha.

Hvad gør du på turné, når du ikke er på scenen?

- Vi prøver at beskæftige os. Men, som sagt, det er noget lettere om sommeren, for lige nu er det så mørkt. Jeg plejer at have min cykel med og så bare tage ud til forskellige steder, tage nogle billeder og lære landet og menneskerne at kende. Lidt ligesom med dette interview. Og så selvfølgelig ventetiden. Vi venter en del, haha.

Hvordan er det at turnere nu i forhold til da disse albums blev udgivet?

- Det er anderledes fordi vi har computere og internet nu. Det er meget lettere at kommunikere med hele verden. Dengang var det næsten umuligt. Man skal bruge en telefon for at komme i kontakt med nogen, man skulle have mønter og man skulle veksle til den lokale valuta. Dengang havde man ikke Euroen. Men ellers er det nogenlunde det samme. Vi er stadig i en bus, spiller alle steder osv.

Hvilken sang ser du mest frem til at spille hver aften?

- 'Altered State' fra 'Arise' er fed at spille, men også 'We Who Are Not as Others'. Og selvfølgelig 'Kaiowas' med alle de andre oppe på scenen. Men det er nok 'Altered State', som jeg nyder allermest lige nu.

Jeg så dig på Ullevi i Göteborg i sommers hvor du spillede med Anthrax. Hvordan var den oplevelse?

- Det var stort. Scott (Ian, guitaristen i Anthrax, som Andreas Kisser vikarierede for) ringede til mig et halvt år før, mener det var i december året før. Han fortalte at hans kone ventede deres første barn, og om hvor glade de var, og jeg var bare rigtig beæret over at modtage det opkald, og på en måde at være ansigt udadtil for Anthrax. Derefter gik jeg bare i gang med at øve på deres materiale. Jeg kender selvfølgelig en del af deres sange, men det skulle lige arbejdes op, og jeg skulle øve mig på det nye materiale og det at være backing-sanger. Vi havde faktisk kun én rigtig øver før vi gik i gang med det første show i Tyskland. Jeg havde det helt fantastisk, og gutterne var virkelig flinke og Anthrax har været en stor indflydelse på mig, så jeg følte mig hjemme.

Og med den lille historie fra "Big 4", rundede vi interviewet af, så Andreas, med sine egne ord, kunne komme vende tilbage til at vente lidt mere.