Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Her er Nickelback - lige her og nu

Populær
Updated
Her er Nickelback - lige her og nu
Her er Nickelback - lige her og nu
Her er Nickelback - lige her og nu
Her er Nickelback - lige her og nu
Her er Nickelback - lige her og nu

Nickelback har for første gang lært at værdsætte at holde fri, fortæller sanger og guitarist Chad Kroeger i dette interview med Devilution.

Kunstner
Distributør
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Et snapshot af tiden. Det er den helt korte og bogstavelige beskrivelse af det nye album fra canadiske Nickelback, 'Here and Now'.

- Albummet fanger os midt i det, vi gør og indspiller lige nu og her. Albumtitlen har ingen metaforisk betydning overhovedet. Den er helt bogstavelig og giver et hurtigt billede af, hvor vi er lige nu.

Det fortæller forsanger og guitarist Chad Kroeger i et lyn-telefoninterview med Devilution. Kroeger er på europæisk markedsføringstour og befinder sig denne lørdag eftermiddag på et hotelværelse i Stockholm. Meget snakkesaglig og imødekommende over for Devilutions udsendte.

Munden kom hurtigt på gled, da det stod klart for Kroeger, at interviewet hverken kom til at handle om hårprodukter, om han har specifikke krav til sin bootcut og alt mulig andet latterligt fordomsfuldt, der intet har med musikken at gøre.

Devilutions udsendte er fan af Nickelbacks evne til både at skrive hård trykkende partyrockere og meget melodiske powerballader, der sidder lige i hjertet. Det må man ikke være, ved det godt. Tværtimod må og skal man åbenbart - hvis man er politisk korrekt - være så fordomsfuld over for et band, som har solgt mere end 45 mio. album.

Men den diskussion kommer man jo til at tage, hver evig eneste gang man ytrer noget positivt om de ganske effektivt rockende canadiere med det store kvindetække.


FERIE


Men hvor er Nickelback så lige nu og her - rent metaforisk?

- Vi er et sted, hvor vi virkelig har det godt med os selv, og vi bliver bedre og bedre til det. Vi har altid knoklet på, aldrig holdt hverken ferier eller pauser. Indtil nu, hvor vi efter 'Dark Horse'-touren holdt en fire måneder lang ferie. Mand, det var fedt, siger Chad Kroeger:

- Det er først, når man har fri, at man egentlig fatter, hvor meget, blod, sved og tårer man egentlig investerer i det, når man er på tour. Det bliver ikke sidste gang, vi har ferie, det er helt sikkert. Der var nogle dejlige, velfortjente måneder. Sådan noget har vi brug for mere af.


HITTENE


I har mindst tre meget melodiske sange med stort hitpotentiale på 'Here and Now'. Hvordan kan I blive ved med at skrive de hits?


- De kommer fra et ærligt sted i os. På en måde er det jo egentlig ret skægt, at det emne, der er skrevet fleste sange, er kærlighed og især det at få sit hjerte knust.

Ligger der et pres på jer om at skrive de sange?


- Det spørgsmål er vi blevet stillet mange gange. Det eneste pres, vi føler, er det pres, vi lægger på os selv.

Så hvad er opskriften på en sang med så store hitkvaliteter som 'How You Remind Me', 'Someday' og 'Lullabye' fra det nye album?


- Vi har ingen. Nogle gange er det titlen, der kommer først - som på 'Trying Not to Love You'. På 'Don't Ever Let It End' kom historien først.


"DET ER DERFOR, VI GØR DET HER!"


Hvilket nummer på 'Here and Now' er din favorit?


- Det ændrer sig. For tiden er det 'Kiss It Goodbye', som handler om de overfladiske mennesker, som tror, at deres lykke er gjort, hvis blot de flytter ind til storbyen og bliver berømte.

Hvilket Nickelback-nummer kan du bedst lide at spille live?


- Det er klart 'Burn It to the Ground'. Det er det nummer, vi åbner vores show med. Der er en helt bestemt følelse. Vi står ude bagved og venter. Vi kigger på hinanden. Vi er klar. Og så bragerne bomberne løs, og vi spurter ud foran, jeg ved ikke hvor mange tusinde mennesker. Energien er bare SÅ høj, vi er SÅ meget på. Vi er helt oppe at ringe lige fra starten af showet. Det er fucking derfor, vi gør det her! Der findes ikke en bedre følelse!


MORS PLADESAMLING


Hvad er det, der har inspireret dig mest?


- Det er sgu nok min mors pladesamling: The Beatles, Elton John, Queen. Hun havde altid musik på, og det første hun gør, når hun kommer hjem til mig, er at sætte musik på. Min mor tog mig til min første Metallica-koncert.

- Vi havde en kæmpe, kæmpe stor Metallica-plakat hjemme i stuen, da vi var børn. Og Metallica er jo nok det største band. Mine brødre og jeg startede med at spille i slutningen af 1980'erne, og her var Metallica og Guns'n'Roses de to største band.

Hvad er dit favorit-album?


- Jo mere jeg lytter til AC/DC's 'Back in Black', jo bedre bliver det album bare. Og jo mere, jeg lytter til andres musik, jo bedre bliver 'Back in Black'! Og når jeg selv skriver en nummer, så går det for alvor op for mig, hvor meget selve nummeret 'Back in Black' egentlig rocker igennem.

I har solgt mere end 45 mio. plader. I er kæmpe rockstjerner. Hvad mere kan I nå?


- Tjah... Jeg har ikke været i seng med makeup-pigen...

Så I har prøvet og gjort alt?


- Ja.


Og så var det kvarter gået.