Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

I audiens hos kongen: King Diamond interview - Del 1

Populær
Updated
I audiens hos kongen: King Diamond interview - Del 1

”Copenhell bliver simpelthen for fedt”, lyder det fra King Diamond under Devilutions interview, der her i første del fortæller om planerne for fremtiden, helbredet, den kommende turné og koncerten på Copenhell.

Kunstner
Fotograf
Jacob Dinesen

Når King Diamond går på scenen på Copenhell den 15. juni, er det dagen efter den sminkede musiker fylder 57 år. Men alderen trykker ikke hos den legendariske dansker, der sidst gæstede hjemlandet for syv år siden. Efter en tur på den anden side i betydningens bogstaveligste forstand, er formen og stemmen bedre end nogensinde før, fortæller King Diamond entusiastisk, da Devilution får fornøjelsen af danskerens selskab i to timer over på Skype.

Efter flere mindre hjerteanfald blev King Diamond indlagt i 2010 og gennemgik en triple bypass-operation, der satte karrieren på stand-by på ubestemt tid. Men nu skal alt det forsømte indhentes, forklarer den 56-årige dansker, der dog ærligt fortæller, at han mest af alt havde lyst til at give op under den smertefulde og nu overståede periode i sit liv.

Var død i timevis

– Jeg oplevede noget af det allerværste nogensinde og følte mig, som om jeg var med i Metallicas 'One'-video’, hvor jeg lå spændt fast og langsomt blev kvalt. Jeg spurgte lægerne, om de ikke bare kunne gøre arbejdet helt færdigt og så sige: Det var det?

– De havde i forvejen bedt mig om at sige endeligt farvel. Men hvad fanden skal man egentlig sige? Så punkterede de mine lunger, og jeg siger dig, det gør fuckin’ ondt, og bagefter at skulle trække vejret med ti procents lungekapacitet gennem en maskine. Jeg var død, i jeg ved ikke hvor mange timer, mens jeg lå der på bordet. Og i dag må jeg sgu indrømme, at jeg føler, jeg har taget noget med fra den anden side. Der har været nogle episoder.

Hvad skete der, og er det oplevelser, som kommer med på dit næste album?

– Det er 1000 procent sikkert, at det her kommer til at spille ind på næste udgivelse, men jeg har ikke lyst til at gå i detaljer med, hvad der skete endnu. Men jeg følte det, som om jeg var med i numrene fra ’The Graveyard’, Walk the halls at night du ved (fra 'Black Hill Sanitarium').

– Da jeg kunne bevæge mig igen, gik jeg rundt med et stativ med flasker og ned ad gangene klokken tre om natten, og der var ikke en sjæl nogen steder. Andre gange blev jeg kørt rundt nede i nogle underjordiske gange og kom ind i det her rum til scanning, hvor der stod "biohazard" på døren, og så tænkte jeg: Hvad fuckin’ foregår der af shit her? Til sidst insisterede jeg på at komme hjem, og heldigvis gik det jo min vej. Men jeg tager ikke længere for givet, at jeg er her i morgen. Alt kan ske.

Nyt album i 2014

Der er gået seks siden sidste plade nu, og i mellemtiden har du tegnet kontrakt med tre udgivelser på Metal Blade. Hvornår kommer næste skive?

– Ja ja, for fanden, det jo lige det. Metal Blade er et af de få selskaber, der har fundet ud af, hvordan man tjener penge i disse her tider. Vi har fået en lukrativ deal, som vi aldrig har haft før, og vi bliver fremover distribueret over hele verden gennem dem.

– Vi starter med at skrive nyt materiale, når vi er færdige med at turnere i Europa. Vi skal også have en skive ud, inden festival-sæsonen i 2014 starter. Vi har allerede fået tilbudt at spille på Wacken næste år. 2014 bliver året hvor det virkelig kommer til at rykke for os. Der er så mange ting vi skal gøre anderledes. Vi skal øve i Tyskland i en hel uge, før vi starter 19. maj i Tyskland, hvor vi filmer undervejs og lægger klip op på Youtube, så folk kan følge med. For fanklubben har også ligget stillet i lang tid, og vi skal have det hele i gang igen.

Hvordan gør I mere konkret tingene anderledes?

– Alting bliver lavet bedre, end vi har gjort før med musikken. Andy (LaRocque – King Diamonds guitarist og sammenskriver) har et studie i Sverige, hvor vi laver final mix. Oven i har han så fået bygget et ministudie i huset, og jeg får et magen til, bygget her i Dallas. Blandt andet en professionel vocal booth, så jeg kan synge og indspille herhjemme. Vi er ikke bundet af at skulle booke tid i et studie, hvor taxameteret konstant kører. Så jeg kan indspille guitaren i pro-tools og køre det ind i vocal boothen og bruge den tid, det kræver, for at ramme tonerne.

– Jeg kan ikke forklare dig, hvor meget jeg glæder mig til det her. Og alt bliver ordentligt isoleret, så det ikke bliver noget med, at naboerne ringer efter panserne, fordi en står og skriger don’t kill me again. Og når først jeg og Andy er inde i processen, tror jeg også, vi bliver meget mere produktive. Det bliver bedre for alle. Chancen for, at musikken bliver af meget højere kvalitet, er kun i fare, hvis vi er nogle idioter.

Så det bliver altså ikke til nyt materiale på den kommende turné, men hvordan griber du koncerterne an – besværliggør din nye livsstil ikke livet på landevejene?

– Ikke hvis vi planlægger det ordentligt. Så det er slut med at æde den der rynkede pølse, som har ligget hele dagen på tankstationen, og som man ved, man bliver syg af, men alligevel æder. Fremover bor vi kun på hoteller, hvor der er noget ordentligt at spise. Og så har min kone lavet en meget specifik rider (liste over det, bands skal have til rådighed til koncerter) med noget bestemt sundt brød og friskrøget laks til at spise efter shows. Jeg kan ikke synge, hvis jeg spiser inden koncerter.

Stemmen har aldrig lydt bedre

Du gjorde et forrygende comeback og sang fantastisk sidste år på Sweden Rock Festival. Jeg formoder det fungerede som en slags test-shows - var du nervøs?

– Ja, det kunne være gået begge veje. Vi anede intet om, om jeg kunne gennemføre de to shows på Sweden Rock Festival og Hellfest i Frankrig. Jeg kunne godt mærke, at jeg var ude af træning i Sverige og ikke havde den bedste kontakt med publikum, men det kom tilbage til mig under koncerten i Frankrig.

– Det underlige er, at min stemme er bedre nu, end da jeg startede som sanger. Jeg har altid været ryger, men kvittede de to-tre daglige pakker smøger efter min operation, og forskellen er helt vild nu. Sangere i min alder får helt naturligt sværere ved at synge, så musikerne tuner ned for at korrigere, men hos mig er situationen helt omvendt. På den måde er jeg heldig, for det er blevet meget nemmere for mig at synge nu. Jeg kan komme op i de helt høje toner som aldrig før.

Rendyrket King Diamond på Copenhell

Vi er rigtig mange, som ser frem til din optræden på Copenhell. Hvad kan vi forvente?

– Copenhell bliver simpelthen så fedt! Vi glæder os som små børn, det kan jeg godt love dig for. Men vi kører videre med showet fra Sweden Rock og Hellfest, for der er trods alt ikke særlig mange, som har set det. Men der bliver nogle ændringer med frontgitteret, og nogle numre er rykket rundt, så Jodi (hende, der er inde i Grandma og Kings andre sære skabninger på scenen) bedre kan nå at skifte kostume. Vi bytter nok også enkelte numre ud.

Alle de gamle venner fra Mercyful Fate og Volbeats Michael Poulsen var med på scenen til Sweden Rock – bliver der et gensyn med dem?

– Der bliver ingen gæsteoptrædende denne gang på turneen, heller ikke på Copenhell. Det bliver stenhårdt King Diamond hele vejen gennem. Der er så og så mange gange, man kan have venner med. For eksempel var der folk, som syntes det var fedt, at Michael Poulsen sang med på ’Come to the Sabbath’, men mange andre kommer også og siger: "Hey, kan vi få lov at høre den rigtige version bare med dig på vokal eller hva'?". Det er ikke, fordi vi pludselig hader folk, men nu vil vi bare gerne lave koncerterne som rendyrket King Diamond.

Men du fylder trods alt 57 år dagen inden du spiller på Copenhell?

– Der kommer muligvis til at være noget i anledning af min fødselsdag ...

(King hvisker for et kort øjeblik til sin kone:)

– Ej, jeg må sgu ikke afsløre noget. Det er heller ikke sikkert, det bliver til noget. I må vente og se.

I så fald venter vi i spænding. Læs anden del af interviewet i næste uge, hvor King Diamond fortæller om, hvorfor han er utilfreds med sin medvirken på Volbeats nye album, så han aldrig vil arbejde sammen med nogen igen. Her forklarer han også, hvorfor Mercyful Fate næppe har en fremtid, og ikke mindst, om de spøgelser, der konstant er efter ham.