Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jernviljen og udfordringerne

Populær
Updated
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne
Jernviljen og udfordringerne

Canadiske Kataklysm er netop nu i gang med en tour rundt i Europa, og Devilution fik et interview i hus som optakt til bandets koncert i Pumpehuset den 10. februar.

Kunstner
Distributør
Fotograf
Jacob Dinesen (arkiv)

Ligeså let et mail-interview er, ligeså mange ulemper har det. Muligheden for at stille opfølgende spørgsmål mangler, men omvendt så skal der jo også være lidt til det selvstændigt tænkende individ at læse mellem linjerne. Maurizio Lacono, bandets forsanger, er manden bag de både fyldestgørende og mindre fyldestgørende svar på Devilutions spørgsmål i det følgende.


Det er albummet ’Waiting for the End to Come’ som bandet er gået på turné med. Et album, der så bandet tænke lidt i nye baner, men hvorfor egentlig, for det gik jo meget godt?

- Vi følte os udfordrede. Det var tid at hæve os på struktur og sangskrivning. Det er svært for et band med over 20 år på bagen, hver gang at skulle slå sine tidligere udgivelser, så derfor handler det om momentet og den følelse, du er i, når du rammer skriveprocessen. Og lige nu føler vi os meget inspirerede og ’Waiting for the End to Come’ viser derfor fornyet energi fra vores side.

Det er igen guitarist J-F Dagenais som har stået for indspilningerne. Der må være både fordele og ulemper i at have produceren i bandets egne rækker?

- J-F er rygraden i bandet, når det kommer til indspilninger. Han kender bandet bedst, fordi han skriver det meste af musikken. Vi bruger dog altid en ekstern producer for at give musikken en ny ”smag” og vision, og denne gang benyttede vi den roste producer Zeus til at mixe albummet. Han har arbejdet med Hatebreed, Soulfly, Suffocation og mange andre. Produktionen på dette album er en af de bedste nogensinde! Konstellationen Dagenais/Zeus gik virkelig godt.

Hvordan vil I egentlig sammenligne arbejdet fra tidligere producere for jer, Tue Madsen og Jason Suecof til Zeus?

- Tue Madsen producerede to fede albums for Kataklysm, og vi elsker hans arbejde. Suecof var også god, men vi kunne ikke lide den proces, som albummet blev optaget under. Vi havde brug for forandring og blev supertilfredse med Zeus’ arbejde!

VILJESTYRKE

I jeres meget indholdsrige dokumentar ’Iron Will’ inkluderer I jeres tidligere sanger, Sylvain Houde, hvilket både var modigt af jer og ham, da han desværre ikke virker som om, han har det så godt mentalt. Hvordan har reaktionerne været på det og selve dokumentaren?

- 'Iron Will’ udtrykker bandets ambitioner og stærke vilje mod at blive til noget – på en arbejderklasse-agtig facon. Der er ikke noget glamour i den kamp, men det handler om øjeblikkene, som gør det det hele værd. Sylvain var en vigtig del af bandets start, men det er tydeligt nu, at han ikke er okay i sit sind, men han var nødvendigt i dokumentaren og skulle have sin chance for at sige sin mening.

Når I spiller live, så har der været guitarstykker, som man som publikum måtte undvære, da I kun har én guitarist i en live-situation. Har I aldrig overvejet at have en session-guitarist til live-formål?

- Dét problem har vi løst ved at benytte ”backing tracks” til twin guitar, og desuden så benytter J-F nogle multi-effektpedaler som giver de dimensioner, vi har behov for til at reproducere alt som på albummet. Alt ligger på click-track og er super tight.

I har fået en trommeslager med, hvad har det betydet for Kataklysm?

- Han kommer med en masse energi og viljestyrke. Og så er han en cool fyr og en vild trommeslager, så vi må se, hvor det fører hen.

…og i samme forbindelse, hvorfor forlod Max Duhamel trommeposten?

- Max er på en tidsubegrænset orlov pga. personlige problemer. Han kæmpede med nogle "dæmoner", som hev både ham og bandet ned. Det ser bedre ud for ham, så vi må se, hvad der sker fremover.

ET SHOW AT GLÆDE SIG TIL

I er på tour netop nu, har I noget med i sætlisten, som vil overraske jeres største følgere?

- Vi kommer med et godt udvalg af sange fra tidligere albums og nogle "heavy hitters" fra det nye. Vi har et fedt scene-setup med hæve/sænke podier. Det må ikke misses!

Og det måske sære afslutningsspørgsmål: hvilket Kataklysm-nummer skal spilles til din begravelse?

- ’Road to Devastation’

Tak for din tid – vi ses i København til februar.

- [We] look forward to leave it into dust, haha.