Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Mysticisme og rene sokker

Populær
Updated
Mysticisme og rene sokker
Mysticisme og rene sokker
Mysticisme og rene sokker
Mysticisme og rene sokker
Mysticisme og rene sokker

Det er ved at være lidt tid siden, men vi fik faktisk en snak med Melechesh, da de i februar var forbi Amager Bio sammen med Nile – læs interviewet her.

Kunstner
Titel
Ashmedi
Spillested
Dato
17-02-2011
Distributør
Fotograf
Jacob Dinesen

Interviewet starter med en lidt irriteret guitarist/vokalist Ashmedi, da hans øjne får øje på en flyer på bordet, som vi sidder ved. Melechesh er ikke stavet korrekt.

– Det er en dum fejl. Slå navnet op på internettet. Det er simpel copy/paste! Nå, anyway…

Ja, lad os gå i gang. Nu hvor I har jeres baggrund, og Nile også flirter med de her oldgamle historier, har I så nogle interessante diskussioner i tourbussen?

– Til en vis grad, men det er mest omkring musik. Karl og jeg har været venner i mange år, så vi har diskuteret lidt af hvert gennem tiden, men det er rart at toure sammen nu. Nile synes mest at være interesseret i egyptologi, hvor vores interesse mere går på det mesopotamiske. Vores indgangsvinkel er lidt anderledes, da det jo er vores baggrund. Jeg er meget interesseret i mellemøsten og alt omkring mysticisme; Kabbalah, sufisme, mesopotamisk og sumerisk mytologi osv. Men det er med min egen fortolkning inde over.

– Vi har aldrig rørt ved emner omkring Egypten. Jeg ved ikke, hvorfor egentlig. Jeg kan godt lide historierne, men det er bare ikke rigtigt relateret til mig. Men musikalsk er der de her mellemøstlige skalaer, som vi taler om og udveksler idéer.

Hvordan er du egentlig "skolet" som musiker?

– Jeg er aldrig blevet undervist, så jeg har lært mig selv det. Jeg har selv fået guitarspillet til at lyde "etnisk" – der er flere måder at gøre det på. For eksempel ved at vride strengene, men vi er et metal-band, så vi vil ikke lave den her Hollywood/Disney-agtige måde at gøre det på som til en "Aladdin"-film. Der er rigeligt af den slags bras. Det er uværdigt. Vi gør det bare på en måde, så det lyder værdigt.


INGEN MELLEMØSTLIGE VIKINGER

Hvordan har du det så med bands, som fx Nile, der blander den her slags inspiration ind, selvom de kommer fra en del af verden, som har en helt anderledes kulturarv?

– Jeg skal ikke være den, som fortæller hvad der er ok eller ikke ok. Jeg er ikke en slags myndighed, og vi er alle børn af planeten. Grænser og den slags er menneskeskabte sidenhen. Så hvis man er interesseret i noget: hvorfor ikke?

– Men hvis et band fra mellemøsten vil tage vikinge-temaet til sig… så vil der nok blive gjort grin med dem! Fordi de bliver betragtet som andenrangsborgere. Det er et faktum her i livet. Hvad angår Nile, så kan jeg godt lide, hvad de laver nu, og de er nogle af de få, som rammer den rigtige stemning. De bends de laver… de kender følelsen af den mellemøstlige musik, og det er cool.

Med 'Epigenisis', så er man for alvor blevet opmærksom på jer. Er det pga. at det er jeres bedste værk til dato eller pga. det nye pladeselskab?

– Begge dele. Pladeselskabet har en hel del at skulle have sagt. Det forrige album var en stor succes, men vi blev større end pladeselskabet, så det blev svært at nå ud til alle med vores musik. Og alle der sidenhen har hørt det, kan lide det og siger "hvorfor hørte jeg ikke det her noget før?". Simpelthen fordi selskabet var for lille.

– På den anden side så er 'The Epigenesis' et meget organisk og helt utroligt album. Meget forskelligt også. Det står på egne ben. Nuclear Blast er store, men de kan ikke tvinge salgstallene op, hvis ikke albummet er godt.


HYGGELIG STUDIETUR

Det er imponerende den måde, I kan mixe det organiske og harmoniske med noget som lyder mere råt og primitivt uden at man bliver i tvivl om, at det er jer som spiller.

– Ja! Jeg kalder det et meget adræt album. Der er mange karakterer i det, men alting har sin del af Melechesh over sig. Men det er ikke bare én sang, det er ikke en one trick-pony. Det viser, at vi er fortrolige med det og at vi kan udforske mange aspekter i vores sfære. Og det giver lytteren en vis diversitet.

I har udtalt, at I bare skulle have været 4 uger i studiet med den seneste plade, men så blev det til 3 måneder i stedet – hvorfor, vidste I, at I havde noget specielt i gære?

– Vi hyggede os bare. Studiefyrene var "cool" og afslappede, sådan "slap af, tag en dag fri". Vi ville også gerne tilføje flere og flere ting som fx ekstra vokallag. "Lad os lave noget akustisk ind over, hvil ørerne lidt om kom igen". Så derfor tog det lidt tid, selvom vi faktisk arbejde mange timer om dagen med det.

Der må også have ligget noget arbejde i at arrangere alle de her traditionelle instrumenter, som I har benyttet jer af?

– Jo, men vi indspillede i Istanbul, så det gjorde det lidt lettere at finde de rigtige instrumenter. Vi spillede selv nogen af dem, og havde gæster til andre. Det lod sig gøre…

Nu startede vi jo med at tale om fejl i stavningen af jeres navn på flyeren. Men hvad med det, at der står I er fra Holland, hvordan ser du på din/jeres nationalitet?

– Hmm…de sidste 13 år har vi været fra Holland, halvdelen af bandet er også derfra, og jeg har et hollandsk pas. Men! For at være helt præcis plejer jeg at bede om, at de skriver Jerusalem/Holland. Ikke Israel/Holland, men Jerusalem/Holland, fordi vi var aldrig israelere. Vi var fra Jerusalem, det var vores hjemby, og det vi identificerer os med. Jeg er en armensk/assyrisk fyr, min guitarist er fra Palæstina, men det er Jerusalem, vi er fra. Og ærligt talt, ifølge international lov, så kan ikke afgøre hvad det er endnu. Så vi er et band fra Jerusalem, men… også fra Holland, haha.

– Men der en masse misforståelser med vores baggrund, men den er heller ikke så simpel. Så selvom vi fortæller, hvad der skal skrives, så ender det ofte med, at de skriver hvad de har lyst. Og i den sidste ende: så ville "Melechesh – Planeten Jorden" passe mig bedst, men det går folk ofte i lidt for små sko til.


SVEDER SOM SVIN

Et ret anderledes spørgsmål, som kunne have været til et hvilket som helst band. Men hvad gør I egentlig på en lang tour med vasketøjet. Kan I vaske på spillestederne?

– Ja, som regel. Men den trøje jeg bærer på scenen, vasker jeg altid lige efter. Jeg har den simpelthen med i badet. Den er ikke beskidt som sådan, men det er bare alt saltet, så jeg vasker den og vrider den et par gange, og så er den klar til næste dag. Vi har en del tøj, og når der så er en mulighed for det, så vasker vi.

– Jeg kan garantere, at vi er rene! Jeg har så mange sokker, at dem smider jeg bare ud efter brug. Underbukser og sokker, det gider jeg bare ikke tage mig af, så det er nye på hver dag og ud med de andre. Men de jeans, jeg har på scenen prøver jeg at vaske mest muligt, for jeg sveder som et svin, haha!