Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Morgendagens Stjerner: Gradience

Populær
Updated
GRADIENCE (1 of 1)-3_2

Tidligere på ugen blev Gradience's første single, 'This Abyss', udvalgt af Metal Hammer UK som et af ugens bedste nye numre. Vi tog en snak med morgendagens stjerner.

Der sker spændende ting i den danske undergrund. Det hele er mindre kasse-orienteret, og man fornemmer lysten til at være mere end en definition. Midt i det hele finder vi Gradience, der allerede får stor opmærksomhed i hjem- og udland på grund af deres genrevridende førstesingle.

Hvem er bandet?
Bandet består af Gavin Mistry (vokal) og Jakob Harris (vokal, guitar)

Hvordan startede bandet?
Vi mødtes første gang backstage til et Cabal-show på Hotel Cecil i København i starten af 2022. Vi fandt hurtigt ud af, at vi kom godt ud af det sammen med samtaler om både inspirationer i musikken og livet. Spiren til et venskab formede sig, og mod slutningen af året, hvor tiden i begge de bands vi hver især spillede i, rindede ud, besluttede vi os for, at vi skulle forsøge at skrive musik sammen og se, hvad der kunne blive af det.  Vi tog nogle skrive-sessions og ret hurtigt mærkede vi, at vi havde noget sammen - nogle styrker hver især, som komplimenterede hinanden godt. Vi havde begge behov for at lave en clean slate og bare skrive musik helt åbent, ud fra hvad vi følte, vi gerne ville. Uden indflydelser fra andre end kun os to. Det var vigtigt for os, at vi ikke involverede andre. 

Vi havde fra begyndelsen en klar idé om, at vi ville lave noget nyt, der ikke før var hørt på den danske metalscene. Vi ville skille os ud – og vi ville bryde konventioner for, hvordan metal kan lyde i Danmark. Vigtigst var dog at gøre det på en måde, der var naturligt for os - at skrive sange vi selv vil lytte til. Sange hvor vi kan høre vores inspirationer, og hvor vi kan føle noget, når vi spiller dem. Det skulle ikke lyde forceret og klistret sammen, men som et sammenhængende udtryk.

Samtidig var det vigtigt, at det visuelle også hang sammen med det musikalske, både i kvalitet og i selve dyrkelsen af kontraster mellem elementer fra rappen og metallen. Dertil ville vi gøre brug af alle vores erfaringer fra de sidste 10 år som musikere og gøre tingene gennemført fra begyndelsen.

Der tog ikke mange sessions, før at vi havde den første skitse, som vi følte ramte en nerve, hvor vi blandede nogle trap-stykker med et blacket stykke, hvor Jakob forsøgte at skrige sin bedste black-metal vokal, han kunne på det tidspunkt. Vi begyndte begge at grine, fordi det var så vild en blanding og blev lidt i tvivl om, hvorvidt det var fjollet eller sejt, men vi syntes, det kunne noget og sendte det til nogle nære venner i musikmiljøet. De sagde, at “dét havde de sgu ikke lige hørt før. Gør det!”. Vi besluttede os for at tage udfordringen op i at få det til at fungere at blande black og rap sammen som en del af vores lydbillede, men gøre det på vores egen måde.  Vi ville udnytte elementer fra alle de ting, vi lytter til:  det melodiøse metalcore, det storladne blackede, det tunge deathcore og den groovy trap-rap. Vi så det som en udfordring at få alle de ting til at fungere sammen.

Det var starten på Gradience.

Hvor var jeres første øver?
Vi øvede første gang i vores live-trommeslager Frederik Kjelstrups (Hollow Hour, Artillery) øvelokale. Siden vi kun er to i bandet, har vi fået nogle rigtige dygtige live-musikere på til at hjælpe os med at kunne spille shows.  Foruden Frederik har vi Andreas Brock på guitar (Henret) og Patrick Petersen (Dethrxner) på guitar.  De er alle folk, der simpelthen har så godt styr på deres ting, at det bare var at sende dem sangene med lidt info og så troppede vi op og spillede hele settet igennem et par gange, og selvfølgelig skulle der arbejdes på nogle ting, men overall sad den der allerede.

Hvor var jeres første koncert?
Vi glæder os meget til at komme ud og præsentere vores live show første gang til vores releaseparty d. 18 maj på Urban13, som bliver vores første show! 

Hvem har fået øje på jer?
I skrivende stund er det kun 6 dage siden, vi udgav vores debut single ‘This Abyss’, men vi har fået omtale på Metal Hammer UK i en artikel som “The best new metal songs you need to hear this week".  Det var ret vildt – især fordi vi begge plejede at læse Metal Hammer i midten af nullerne, dengang Myspace stadig var the shit. Ellers er vi ret benovede over den fine reaktion, der er kommet fra venner og bekendte fra musikmiljøet – og også en del gode reaktioner fra youtubere, der laver reactions på ny musik!

Hvad er det sværeste ved at være ny i gamet?
This ain’t our first rodeo, heldigvis, så vi bygger videre på det musikalske netværk, vi begge havde i forvejen og alle bagvedliggende ting om det at spille i band, har vi godt styr på med vores erfaringer fra tidligere. Så for os er det sværeste nok lige nu det at blive hørt iblandt støjen og at få musikken ud til publikum ud over vores umiddelbare sfære – og blive et “household name”.

Hvordan har det været at indspille jeres demoer?
Vi indspillede vores kommende debut EP ‘IRONSIGHT’  i løbet af sommeren 2023 hos Chris Kreutzfeldt (Cabal, Møl) som har produceret, mixet og masteret, henholdsvis i hans studie på Nørrebro og i Birkerød. Vi har et nært forhold til Chris, som har sparret med os og støttet bandet, lige siden idéen til bandet formede sig. Det gjorde, at vi fra begyndelsen var helt tunet ind på hinanden med, hvad det var for et udtryk, vi gik efter – og de udfordringer der er med at få et så genre-mashende lydbillede til at matche sammen. Indspilningerne tog udgangspunkt i de demoer, Jakob lavede, hvor vi med Chris’ hjælp optimerede stort set alle stykker i form af at få dem til enten at lyde større, klarere, slå hårdere eller “trykke mere” i produktionen. Chris er den ultimative hypeman at have som producer, hans kærlighed til skabelsen af musik – og metal især – skinner igennem. Vi kunne blive høje af bare at opleve og mærke hans reaktion på sangene, som de formede sig i studiet. 

Hvad er jeres inspirationer?
Vi drager stor inspiration i bands som Loathe, Opeth, Spiritbox, Møl og Cabal. Fællesnævneren for dem alle er, at de gør deres helt egen ting, ufortrødent og gennemført. De har alle “carved their own path”, men kompromisløst i forhold til deres naturlige udtryk og hvordan de skriver og præsenterer deres musik – selvom der er stor forskel på, hvordan de tilgår det.

Hvad er jeres drømme?
Hvis det kan lade sig gøre at komme på tour med Loathe eller Spiritbox, ville det være vanvittigt! Ellers, er drømmen at kunne spille koncerter/tournere meningsfyldt i udlandet, men på en holdbar måde i forhold til vores familier og arbejde. 

Hvordan vil I nå dem?
Fokusere på det, vi har gjort fra starten:  Lave vores egen kunst. Skrive det musik der er meningsfyldt og pleaser os selv. Spille alle de koncerter der giver mening for os, blive ved med at udgive sange. Arbejde sammen med de folk, der føler det samme for vores musik, som vi gør. Tage tingene i vores eget tempo og stole på vores mavefornemmelser.

Hvordan vil I virkelig ikke ende?
Som et band, der har behov for at ende.

Hvor meget opbakning har I fra baglandet?
Vi er så heldige at have haft så god opbakning og støtte fra vores bedre halvdele. De har været meget tålmodige med os det sidste års tid – bl.a. når Jakob skulle øve sin skrigevokal og hans børn selvfølgelig skulle efterligne (til mere eller mindre glæde hos hans hustru). Til gengæld, er de lige så spændte, som vi er nu på folks reaktioner og glæder sig lige så meget som os over, hvor positivt vores musik er blevet taget imod! 

Vi skylder også stor tak til vores venner i musikmiljøet, som vi har delt ting med fra begyndelsen, og som har givet feedback og opmuntring hele vejen fra idé til udgivelse – you know who you are!