Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Inferno '24: Danskernes Dag

Populær
Updated
Konvent1200_72A5022
Konvent1200_72A5043
Konvent1200_72A5077
Nakkeknækker1200_72A5219
Nakkeknækker1200_72A5240
Orm1200_72A5318
Cattle1200_72A5531
Cattle1200_72A5409

Det var nemt at komme til Inferno Metal Fest, der på førstedagen bød på tre danske bands og Cattle Decapitation. Et brag af en start på festivalen!

Titel
+ Konvent + Nakkeknækker + Orm + Kampfar + Nordjevel + Crypta
Dato
28-03-2024
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Inferno Metal Fest foregår i hjertet af Oslo, og her i 2024 drog vi til Norge for at deltage og se, hvad det er for en størrelse. Torsdagen bød på hele tre danske bands, og de gjorde det hver især rigtig godt. Hovednavnene denne aften var amerikanske Cattle Decapitation samt norske Kampfar. Begge sørgede også for at leve op til deres plads på plakaten.

Først skulle vi dog fra Danmark til Norge. Og når lufthavnen i Oslo ligger 50 kilometer fra Oslo centrum, så forudså vi logistiske udfordringer. Heldigvis blev det gjort til skamme på den mest fantastiske vis. Lufthavnstoget kørte fra perronen i lufthavnen to minutter efter vi havde købt billet, og steg derfor direkte ind og 20 minutter senere stod vi på hovedbanegården i hjertet af Norges hovedstad. Hotellet, der var officielt Inferno Hotel under festivalen, Clariton Hotel The Hub, lå bogstavelig talt 200 meter fra hovedbanegården og man kunne se den store bygning fra indgangen. Så da først vi var stået af toget og gået ud, lå resten et par minutters gang væk.

Da rejsen fra lufthavnen til destinationen i den grad var gået stærkt, var vi fremme noget tidligere end ventet, og værelset var derfor ikke klar til check-in. Hvad gør man så? Man dribler da bare forbi Neseblod Records. Den gamle Helvete-butik, der ligger præcis en kilometer i den modsatte retning af hotel og hovedbanegård. På den samme gade. Ikke noget med at dreje. Bare ligeud af samme vej. Vi gik derop og tog en tur i kælderen for at nikke til fortiden.

Efter at have kigget på klenodier, genoptryk og ladet tankerne vandre tilbage til halvfemserne, var det tid til at komme tilbage til nutiden. Danske Konvent skulle åbne Inferno Metal Fest 2024, så ingen tid at spilde.

Konvent åbnede festivalen med et brag. Sikke en koncert, de stablede på benene. Konvent havde spillet der tilbage i 2022, men denne gang stod de på hovedscenen, Rockefeller, og skulle kickstarte festivalen. Det var godt. Stort fremmøde allerede torsdag eftermiddag, og det danske band gjorde det flot. Den tunge doom blev leveret med tilpas tyngde og seriøsitet. 

Næste band på plakaten var Nakkeknækker, der skulle åbne den mindre scene, John Dee, i kælderen. De unge knøse gjorde det også godt og kørte på med god energi. Lige fra åbneren 'Putrified Body Fluid' til den afsluttende 'Face-Splitting Madness', var der galskab og sveden haglede fra de fremmødte. Deres genre betød, at publikum var noget mere involveret og vilde, hvilket ikke mindst skyldtes forsanger og trommeslagers insisteren på, at der skulle festes igennem. 

Samme sted gjorde Orm det også godt med deres mere introverte black metal. De kom ikke nær så meget ud over scenekanten, men opvejede det til fulde med deres gennemførte show, som det norske publikum tog til sig. Det er ikke lang tid siden, vi begejstret rapporterede fra såvel DR Koncerthuset og Pumpehuset, hvor Orm gav medrivende koncerter. Lidt det samme var tilfældet på Inferno Metal Fest, omend i mere ydmyge og intime rammer på John Dee. Samlet set gjorde de tre danske bands det virkelig godt og var på denne åbningens torsdag dygtige ambassadører for dansk metal.

Orm1200 72A5331

Så var Nordjevel måske bedre besøgt på den store Rockefeller-scenen med flammer og corpse paint, men det var så også en hjemmebanefordel. 

Eneste malurt i bægeret denne torsdag var faktisk kapaciteten på John Dee i kælderen. Allerede da Crypta gik på, sprængte de rammerne for, hvad der kunne presses ind, så flere blev decideret afvist og måtte blive ovenpå, da man havde nået max antal gæster i lokalet nedenunder. Det var fedt at se, hvordan den brasilianske kvartet i den grad kunne trække folk til. Og med den energi, Crypta lagde for dagen, kan det danske publikum godt glæde sig til Copenhell i juni måned, hvor de er sat til at spille lørdag.

Et band, der burde være på Copenhell, var Cattle Decapitation. Vi har rost dem utallige gange og tirsdag aften gav de et brag af en koncert i Pumpehuset. Her torsdag skulle de spille på den lille scene, John Dee, så belært af erfaringerne med Crypta, blev vi simpelthen i kælderen og tog ingen chancer. Travis Ryan og co. gentog da også præcis det, vi havde forventet. En elektrisk opvisning i grindcore. Stemningen var vild og stedet pakket til bristepunktet af festglade nordmænd, samt et hav af andre nationaliteter fra nær og fjern. Cattle Decapitation spillede præcis samme setliste som i Pumpehuset, og eneste forskel var vel, at forsanger Travis Ryan var træt af, at fotograferne stod i den smalle fotograv mellem scenen og publikum, så de blev beordret væk efter ét nummer, så Ryan kunne være tættere på sine fans. Dem, han var kommet for at spille for.

Derefter en time, hvor Cattle Decapitation viste, hvorfor de lige nu er urørlige. Det var ikke kun Ryan, men hele bandet, der leverede varen. Fra guitarist Josh Elmore til trommeslager Dave McGraw og bassist Olivier Pinard. Hele bandet var knivskarpe fra start til slut, og det var en fornøjelse at overvære. Det er tæt på en katastrofe, at deres eneste open-air festival i Danmark var Roskilde Festival i 2016. Det er otte år siden. Så lang tid må der ikke gå før Copenhell, Roskilde, Metal Magic, Næstved eller andre får fingrene i dem til en stor udendørs fejring af et band på toppen af deres karriere.

Oppe ovenpå kunne Kampfar så runde aftenen af med røg, flammer og et kæmpe show. Deres blanding af black metal og folk var lige hvad Inferno havde brug for efter en dag med alt fra doom til thrash, dødsmetal, grindcore og alt derimellem. Nu kunne den norske musikkultur blive hyldet af en af deres egne. Kampfar har leveret siden midten af halvfemserne og de har da også besøgt Inferno Metal Fest en del gange gennem årene. Senest i 2022.

Forsanger Per-Joar 'Dolk' Spydevold var i hopla, og sammen med guitarist Ole Hartvigsen sørgede de for, at Kampfar i den grad kom ud over scenekanten og fik aktiveret et publikum, der trofast havde hyldet og støttet samtlige bands denne torsdag. Kampfar formåede at sætte et tungt punktum på den fest, og så kunne publikum ellers få lov at komme hjem og gøre klar en lang fredag!

Kampfar1200 72A5704