Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Enter Sandmen

Populær
Updated
20150806_195201_7549_752653

"Det sorte album" fra Metallica med åbneren 'Enter Sandman' sælger fortsat flot på vej mod sit 30-års jubilæum, og inspirereret af et aparte cover fra starten af 2021 af nummeret samt en tilfældig opdagelse af at andet nyligt cover følger her en top 5 med diverse fortolkninger af nummeret.

Kunstner
Titel
+ Lemmy + Liliac + Elise Trouw + Robert Fripp + Denis Pauna
Genre

"And now, performing their iconic song 'Enter Sandman', Metallica"

Det var ordene for nyligt fra Stephen Colbert, der havde besøg af verdens største metalband i sit Late Night Show. En video, som kom på Youtube for godt en uges tid siden:På Devilution har vi allerede slået albummet fra 1991, det sorte album, 'Metallica', til klassiker i en diktator. Og hvad end man synes om det eller ej, så fornægter salgstallene og bandets karriere sidenhen sig ikke. Det er en klassiker. Iconic, om man vil, og et album der også i 2020 fik bevæget sig ind på Billboards top 200.

Men sangen 'Enter Sandman'? Den har jeg aldrig haft den store fidus til selv, selvom en rejse fra Terminator-filmene med introduktion til 2'eren i videon af Guns n' Roses til 'You Could Be Mine' fik mig hooked på bandet med Axl Rose i front. Hurtigt efter fulgte Metallica (det sorte album), og derfra gik det slag i slag til nærmest alt indenfor metallen, som jeg snart har dyrket i 30 år. Men selv dengang jeg fandt glæden i Metallica via det sorte album, så var holdbarheden på 'Enter Sandman' kort. Jeg startede ofte fra 'Sad But True', og er i dag nok mere til de sange, der ligger noget senere på albummet ('My Friend of Misery' især), når jeg en sjælden gang imellem finder albummet frem igen.

Alligevel er det et vældigt populært cover-nummer, 'Enter Sandman'. Brønden af versioner fra bands, soloartister og bedroom-producers er nærmest uudtømmelig, og det er ikke mere end en måneds tid siden, at vi på Devilutions Facebook-side, sammen med mange andre i øvrigt, linkede til Robert Fripp (King Crimson) og hustruens bizarre, særligt grundet videoen, favntag med denne pladeåbner.

Her er fem versioner, der af den ene eller anden grund har fundet vej til min top 5 om 'Enter Sandman'. Ligeså uoriginalt valget af 'Enter Sandman' som coversang er, ligeså uoriginalt er det med en liste over covernumre af sangen. Dem kan man nemlig finde mange af på nettet.

Her kommer mine så alligevel; de fem Enter Sandmen.

1. Elise TrouwDen her er udgangspunktet for denne top 5, og et overraskende valg for mig, da det på ingen måde lyder af metal. Det skal nok ses lidt i nedlukningens tegn. En kædereaktion over en nylig rastløshed på nettet i en overspringshandling på det hjemmekontorsramte job. Man (!) falder på Youtube over de her O'Keefe Music Foundation-unger (der indenfor metal- og rockmiljøet er mest kendt/rost for fortolkningen af Tools ’Forty Six and 2’) og hører så en betagende vokal, og tænker, "hvad førte hun det mon til siden?" Andre har spekuleret, og kommentarsporet skriver, at det er Elise Trouw. 

Det er nu ikke korrekt, fornavnet var korrekt, men så heller ikke mere. Ikke desto mindre førte dette vildspor altså til Elise Trouw, som i slutningen af sidste år medvirkede på dette cover, som ud over hende selv på trommer og vokal også har Travis Barker (Blink-182) på trommer og skuespiller Paul Raci på håndværk. Det er i anledning af filmen ’Sound of Metal’ om en trommeslager, der mister hørelsen og dennes films udgivelse på Amazon Prime, sent sidste år.

2. Lemmy (og Zebrahead)Egentlig er den her ligegyldig. Blottet for originalitet i fortolkningen, og det er som at høre originalen, men med Hetfield's vokal kørt henover et rivejern takket være Lemmys skønne, rå røst. På Youtube har sangen opnået i omegnen af en tiendedel af de næsten 450 millioner afspilninger, som Metallicas originale video har trukket. Imponerende nok, at et forholdsvist uinspirerende cover alligevel i skrivende stund har trukket 54 millioner views på Youtube. Der er i øvrigt kun ét cover med af 'Enter Sandman' på Youtube med flere views. En million mere men så er Mozart så også trukket med i ligningen:

 

Nummeret, altså versionen med Lemmy og Zebrahead, er i øvrigt indspillet sammen med bandet Zebrahead til en Extreme Championship Wrestling-compilation, og det gav sågar bandet – og ikke mindst rockguden Lemmy – en Grammy-nominering.

Og så er det på vokalsiden en meget god overgang til listens nummer tre:

3. Denis PaunaHer er også noget, der oversvømmer internettet. "What if [...] was a [...]", hvor der så sættes et bandnavn ind først, og så det som man gerne vil transformere lyden til. Eller "what if the black album was released in 1986" og så videre.

Jeg faldt over den her for nylig fra Denis Pauna, og fortolkningen over mod noget sydstatsrocket a la Down, synes jeg ikke er helt dumt ved første lyt. Langtidsholdbart? Sikkert ikke. Men der er fortolket og har givet nummeret end ny lyd, hvilket gør versionen så langt mere relevant for listen end fx nummer to og fire.

4. LiliacLiliac er en slags rock/metallisk-pendant til The Kelly Family. Familien Christea har gennem flere år smidt covers af Ozzy Osbourne, Rainbow, Iron Maiden, The Jefferson Airplane med flere på nettet. Sikkert for at få erfaring, men også for at få opmærksomhed peget hen mod gruppens egne sange.

På 'Enter Sandman' er det en lidt tam omgang (ok, jeg kan her være lidt farvet af, at jeg jo mener det om nummeret i sin originalversion i forvejen). Melody Christea i front viser dog, at hendes Joan Jett-inspirerede vokal ikke er helt ueffen, selvom det på lige dette nummer bliver en kende forceret. Men et hurtigt tjek udi i andre af gruppens uploads, så er der da et klart talent, som kan spire og vokse sig stærkt på egne ben, uden de mindste i familiens indblanding, så der ikke går MGP i den.

5. Toyah Wilcox og Robert FrippOg så galt kan det gå, at vi er nødt til at bringe den her version ind i artiklen igen. Blandt inspirationen til top 5'en her, men ja, det er godt nok en uskøn version, der om ikke andet har bragt masser af moro på internettet i forklaringer på, hvordan denne video dog kunne gå viralt (i skrivende stund knap fem millioner afspilninger på Youtube). Der er kommentarer om, at hvis man kigger godt efter, så er King Crimsons Robert Fripp faktisk med til venstre i videoen, og så en række kommentarer der umiddelbart ville give større mening, hvis der var en bil med i videoen!

Selv spurgte vi i vores opslag på Facebook den 13. januar: "OK, det her er et mysterium: Hvorfor jammer Robert Fripp fra King Crimson en Metallica-sang med sin hustru, Toyah Wilcox på en kondicykel søndag formiddag? Hvorfor? Hvorfor?"

'Enter Sandman': I sandhed et stort nummer, når man kan få så meget opmærksomhed som flere af numrene på denne liste har fået på i flere tilfælde banale fortolkninger.

Har du ikke fået nok? Skal vi så lige rense tavlen af og tage originalen: