Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Gamle, gale samoanere

Populær
Updated
Gamle, gale samoanere
Gamle, gale samoanere
Gamle, gale samoanere
Gamle, gale samoanere
Gamle, gale samoanere

Hygsomt og harmløst gensyn med de Los Angeles’ punkveteraner Angry Samoans, der tromlede igennem 30-40 sange på 50 minutter.

Spillested
Dato
06-05-2010
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
3

Dér, omkring skiftet fra 70’erne til 80’erne, da hardcore-scenen eksploderede fra Californiens undergrund i post-Vietnamkrigens USA stod Los Angeles’ Angry Samoans som et af de mere absurd humoristiske indslag. Med sange der sjældent varede mere end to minutter (og mange gange var kortere end ét) sparkede de gale samoanere sig igennem plade efter plade, som en krydsning af Dictators og Ramones.

1982’s ’Back from Samoa’ står stadig som en kultklassiker inden for punken, og med sine 14 sanges samlede spilletid på knap 18 minutter bliver man stadig i dag godt forpustet af at lytte til Metal Mike og kompagnis gale cirkus.

Den plade har imidlertid snart 30 år på bagen, så man havde sine forbehold, da det blev annonceret, at gruppen ville lægge vejen forbi Christianias Loppen – kan man overhovedet spille i så hæsblæsende et tempo, når man nærmer sig de 60?

Well, nu var det faktisk kun Metal Mike og trommeslager Bill Vockeroth, der var nået med fra undfangelsen i 1978 og frem til Loppen anno 2010. Men flankeret af en ung guitarist og en lige så ung bassist - der lignede en figur fra Conan The Barbarian-universet – åbnede Angry Samoans deres europæiske turné med det man med god tilnærmelse kan kalde manér:

Et sted mellem 30 og 40 sange på 50 minutter, og så var geden barberet.

Lidt for jævnt

Efter at det danske veteranband Hellroute 16 havde doseret med et stærk og klassisk punket Motörhead’sk og Stooges’sk tråd, gik Metal Mike og resten af bandet på scenen og blæste ud i det koncentrerede sæt, der var sat sammen som ét stort remix af sange fra helt samoanernes katalog.

Hvor det var imponerende at se henrykte Bill Vockeroth give den gas bag trommerne, lignede Metal Mike desværre gennem store dele af koncerten én, der mest af alt glædede sig til at tælle pengene efter merchandisesalget (og så er det for så vidt ligegyldigt, at manden rent faktisk har en universitetsgrad i statistik).

Men af de 30-40 sange, der blev losset ud over Loppens lave scenekant, stod især ’Gas Chamber’, ’In Love With You Mom’, ’Hot Cars’ og selvfølgelig ’The Todd Killings’ stærkt i koncertens første halvdel. Og så fik Metal Mike også lige bevist, at han skam stadig kan spille trommer i en alder af 58, da han og Vockeroth byttede plads og vi blandt et par sange fik ’I’m a Pig’ med Mike på trommer og Bill på vokal.

Overordnet set, var det dog svært at pege på meget mere end god en håndfuld højdepunkter ud af de mere end 30 sange, der blev luftet, og dét var svært at overse på trods af, at d’herrer mod slut for alvor fik startet festen med marcherende ’They Saved Hitler’s Cock’ og et cover af Black Flags druksang ’Wasted’. Lidt for jævnt var det.

Det var Angry Samoans’ første koncert på turnéen. Måske det hele havde løftet sig en ekstra tand, hvis bandet havde haft flere end 0 shows på bagen, og hvis Metal Mike nu havde indlevet sig bare en smule mere.

OG hvis vi kunne slippe for fjollede, forceret selvironiske indslag, som da Britney Spears’ ’One More Time’ blev flettet ind undervejs.