Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige – Martin Leth

Updated
Leth10hurtigeCut

Frontmand i Strychnos og bassist i Undergang Martin Leth optræder to gange på årets Copenhell. Vi har i anledningen stillet ham 10 hurtige.

Fotograf
Strychnos/Martin Goltermann

Metallens store klassikere er blandt favoritpladerne, men det sorte hjerte banker for at spille den ekstreme genre. Igennem de sidste 25 år har Martin Leth tilhørt dansk dødsmetals elite og huserer(et) i Strychnos og Undergang over Koldborn til Cerekloth.

På fredag kan han opleves hele to gange på Copenhell. I anledningen har vi stillet frontmanden og bassisten 10 hurtige.

Hvad er dit første minde med heavy metal?
At min storebror kom hjem og fortalte, at bandet Iron Maiden havde lavet en sang, der hed ’Bring your daughter to the slaughter’. Det var det mest sindssyge jeg i mit 10-årige liv nogensinde havde hørt, så jeg købte båndet et par dage efter i den lokale musikbutik og har aldrig set mig tilbage siden.

Hvem er dit favoritband(s) gennem tiderne?
Nok nogle både forudsigelige og lidt kedelige valg –  men ikke desto mindre: Slayer, Iron Maiden, Megadeth, King Diamond, Morbid Angel, Dissection.

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?
Slayers Tom Araya.

Hvad er dine fem yndlingsplader?
Nærmest et umuligt spørgsmål at besvare, men de her fem er i hvert fald noget af det ypperste for mig at se.

1 Slayer – 'Reign in Blood'.
2 Iron Maiden – 'Somewhere in Time'.
3 Megadeth – 'Countdown to Extinction'.
4 King Diamond – 'The Eye'.
5 Dissection – 'Storm of the Light's bane'.

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Måske nok Desultory, Samael og Cannibal Corpse på Rytmeposten i Odense i 1994. Det var bare en perfekt og kaotisk aften med Samael på sit højeste, lige efter udgivelsen af ’Ceremony of Opposites’.

Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?
Jeg har ikke specifikke platforme til dét formål, men følger nogle forskellige anmeldere/bloggere, som jeg synes har god smag – ligesom jeg følger med i, hvad der udgives på diverse pladeselskaber, som jeg finder gode.

Hvilket band er din guilty pleasure?
Warrant (og jeg vil ikke tale om det!)

Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Alle de klassiske fordomme, som vi nok allesammen har stødt på i ét eller andet omfang. Jeg var ung i 90'erne på landet på Fyn, og dér var det problematisk bare at have langt hår – så jeg har været i adskillige konflikter, også fysiske, pga. min stil og mit udseende.

Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?
Heldigvis rigtig mange; jeg har haft nogle af mit livs allerbedste øjeblikke i forbindelse med musikken. Jeg satser på, at musikken fremadrettet vil give endnu flere af disse.

Hvorfor er du heavyfan?
Fordi jeg blev ramt af en hidsig sygdom som 10-årig, for hvilken der aldrig er fundet en kur. Gid det bliver ved med at være sådan. Jeg kan ikke rigtig sætte ord på hvorfor, det er bare sådan, det er.