Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '21: Tre genvalg og en iskold overraskelse

Updated
8-64BB19FE-2E0D-4885-95D0-8AFE185A3A7B-3893-0000010601F6F6F3-37-1574771911

Roskilde Festival ser frem mod 2021 og gentager tre skarpe bookinger fra den aflyste 2020-festival. Desuden smider de Mayhem ovenpå som ekstra saftigt snask på køkkenmøddingen.

Kunstner
Titel
+ High on Fire + Old Man Gloom + Lingua Ignota
Fotograf
Jacob Dinesen

Også Roskilde Festival har set lyset i at gentage nogle af de bookinger, som den udsolgte festival oprindeligt skulle have budt på i 2020. Derfor får vi i 2021 alligevel chancen for at se High on Fire, Lingua Ignota og Old Man Gloom, mens legendariske Mayhem vender tilbage til Danmark for endnu en gang at sprede død, ødelæggelse og norsk black metal, som netop de opfandt den.

Læs vores præsentationer af de fire bands herunder.

Lingua Ignota:

En urimelig stærk booking, som vi blev snydt for på festivalen i 2020, men som vi heldigvis får muligheden for at opleve alligevel. Lingua Ignota er en oplevelse ud over det sædvanlige, både musikalsk og sandelig også i live-regi.

Med sin brede profil og enorme spændvidde er Roskilde Festival glad for kunstnere, der befinder sig både uden for eller inden for flere genrer på samme tid. Sådan en kunstner er Lingua Ignota, og selvom hendes eksperimenterende noise-og-industrial-møder-klassisk-barok-møder-metal-udtryk ikke ligefrem passer til gin & tonic og kolde øl i de lyse sommernætter, så er vi sikre på, at Roskilde nok skal finde de rigtige rammer for multiinstrumentalisten og hendes voldsomme overlevelseshymner.

Vi håber på en klaustrofobisk og mindeværdig optræden en sen aften på Gloria.

Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

Mayhem:

Mayhem er uden sammenligning det mest berømte og berygtede black metal-band nogensinde og samtidig de musikalske fædre til den norske black metal, der i de tidlige 90'ere for alvor gjorde sit indtog i en metalverden, der næppe nogensinde havde forventet at blive udsat for den skingre, nihilistiske, skærende brutalitet, orkestret lagde for dagen.

Når bandmedlemmerne ikke havde travlt med at slå sig selv eller hinanden ihjel, slog de deres navn fast med det måske bedste black metal-album nogensinde, 'De Mysteriis Dom Sathanas' fra 1994. Meget vand er løbet under broen siden, og selv om vanviddet er stilnet en smule af, er Mayhem stadig en magtfaktor på den internationale black metal-scene. Iskold, skrigende ond satanmetal er, hvad Roskilde Festival byder på, forhåbentlig en sen nattetime, hvor kulden fra det kolde nord for alvor kan få lov at kravle ind under huden.

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

High on Fire:

Den grimme del af Sleep er tilbage i Danmark, og det bliver vi altid ekstra begejstrede for her på Devilution. Hvis ikke for High on Fire, ingen Devilution – i hvert fald ikke under det navn.

Den grimme del skal tages ret bogstaveligt. Hvor Sleep handler om at opbygge store tranceinducerende stemninger gennem uendelige rundgange og variationer over de samme rifftrylleformularer for til sidst at åbne sindets røgslørede, figurative Jerusalem, så handler High on Fire om at lave riff til våben, du kan tæske naboen med, imens du drikker øl.

Efter Sleeps brud i 1998 havde Matt Pike lyst til at spille hurtigere, end han havde gjort hidtil, og i fællesskab med Des Kensel og George Rice stiftede han High on Fire. De udsendte deres første plade i 2000 og kan altså fejre tyveårsjubilæum i år, omend det kun er Pike, der er tilbage fra den oprindelige besætning.  

High on Fires seneste plade var dedikerettil salig Lemmy, og deres guitartunge stonersludge bliver stensikkert en opvisning til hans ære, med alt fra fede overskæg og bare maver til råbevokaler og riffs, der drypper af sejhed.

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

Old Man Gloom:

Supergruppen Old Man Gloom byder på post-metallisk hardcore. Bandet, hvis medlemmer stammer fra genredefinerende bands som Converge, Isis, Cave In og Mutoid Man samler inspirationer fra en mængde forskellige baggrunde, og resultatet er en tung, larmende og både hypnotisk og uforudsigelig post-hardcore, der også indeholder elementer af alt fra noise til dødsmetal.

Bandet har været mangt og meget igennem siden debuten i 1999, inklusive otte års albumpause og et dødsfald i rækkerne, men med tvillingepladerne 'Seminar VIII: Light of Meaning' og 'Seminar IX: Darkness of Being' ude i første halvdel af 2020 ser Old Man Gloom stærkere ud end længe. Det bliver et genreknusende, dybt drønende eventyr at opleve kvartetten på Roskilde Festival i 2021.