Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Drømme vs. jyder "by heart"

Populær
Updated
Drømme vs. jyder "by heart"

Boil drømmer om den store pakke med stadionshows og andet godt, men den jyske baggrund holder stadig benene på jorden. NRG magazine bringer her interview med forsanger Jacob.

Kunstner
Titel
Jacob Løbner
Dato
28-04-2010
Distributør
Fotograf
PR-foto

For nylig anmeldte vi plade nummer to fra århusianske Boil, og de positive ord både her på sitet og hos mange andre danske medier, gjorde det derfor oplagt at tage fat i forsanger Jacob Løbner, der satte sig til computeren og besvarede vores spørgsmål.

Tillykke med den nye pladekontrakt og det nye album. Den forrige plade gik min næse forbi, og jeg troede sådan set, at den var selvudgivet og –promoveret og ikke på kontrakt. Det lader til, at der køres mere på med promotion nu, men hvorledes mærker I selv forskellene ved at være signet på Mighty Music?

- Jo, tak. Du har helt ret. Vi var ikke signet, da debutalbummet ’Vessel’ blev udgivet, og dét album kom derfor udelukkende på gaden herhjemme i Danmark via Gateway, og vel at mærke uden nogen form for promotion.

- Med det nye album 'A New Decay' er vi blevet signet hos Mighty Music/Target på en aftale om udgivelse og promotion i hele Europa, og det giver klart en mærkbar forskel. Target kender gamet og har kontakter i forvejen, og dét samarbejde betyder, at vi ikke hele tiden selv skal hakke vej frem i den ufremkommelige musikjungle. Når det er sagt, så skal man ikke stikke sig selv blår i øjnene, for vejen frem i musikbranchen vil altid kræve masser af fodarbejde fra bandet også. Det handler bestemt ikke kun om musik.

Hvorfor og hvordan blev det lige Mighty Music?

- Target var et oplagt valg, for der er næppe andre labels i Danmark, der har så omfattende en berøringsflade med den hårdere musikscene. Vi sendte masteren til Targets direktør, og kort efter ringede han tilbage, så det var egentlig meget lige ud ad landevejen. Da Boils musik jo er meget metalinspireret , er det egentlig også meget naturligt at lade pladen udkomme på Targets metallabel.

I har selv stået for indspilningen af ’A New Decay’. Det virker overordentligt professionelt: hvordan har I arbejdet med indspilnings- og mixningsprocessen og har I top-dollar-udstyr?

- Vi har eget studie i Århus, hvor vi også til daglig bruger den lydisolerede boks som øvelokale, så det er helt klart luksusforhold. Vores udstyr er egentlig meget ”basic”, men det fungerer glimrende, og et studie behøver ikke koste en milliard for at være godt. Eget studie betød også, at vi ikke skulle bekymre os om tidspres og økonomi under indspilningen.

- Desuden er flere i bandet ualmindeligt skrappe bag knapperne, så vi havde ikke behov for en ekstern producer  - vores  perfektionistiske tilgang til processen ville nu nok også have gjort det vanskeligt at overlade tøjlerne til en udefrakommende alligevel! Vi lejede nogle tromme- og guitarmikrofoner hos en lydtekniker, og så rodede vi ellers rundt med mikrofonplacering og lyd indtil det hele sagde ”småkage”. Trackingen foretog vi på hverdagsaftener og i weekender, og der var endda tid til at indlægge fridage og sådan, så det var faktisk en super dejlig proces.

- Vores guitarist Stig har selv været primus motor under hele den efterfølgende mixing proces, som han har gennemført over et par måneder bag nedrullede gardiner i hans altid mørke lejlighed. Han endte med at være lige så bleg som familien i Josef Fritzls kælder, haha. Men målet helliger vel alle midler, og så må vi jo bare sende ham i solarium et par gange på bandets regning, så han kan se normal ud igen. Processen blev afsluttet med mastering, som Tue Madsen stod for, så der kunne komme lidt professionelt kanel på dén snegl.

Har det været hårdere at skulle udgive album nr. 2 i forhold til debuten?


- Nej, tværtimod. Første album var en dræber, fordi vi klippede alt i stumper og stykker i mixing-processen. Denne gang er vi gået efter et mere organisk live-groove, og det har været langt hurtigere og meget mere behageligt.

FRA TRAGT TIL KAGE

Selvom jeres bio, nævner at I er blevet mere hårdtslående, så kommer man ikke udenom, at I ikke er brutale som fx Napalm Death, Gojira, Hatesphere og Obituary, der huserer på jeres ”top friends” på myspace. Men er I glade for den mere brutale musik, og hvis ja – hvordan bruges denne inspiration i Boils musik?


- Du har helt ret i at vi ikke er lige så brutale, som mange af de bands, vi lytter til. Men faktisk lytter vi nu til rigtig meget forskellig musik fra hardrock til den tungeste død fra de norske skove. På en ubevidst måde putter vi sikkert det hele ned i en kæmpe tragt, der munder ud i vores egen musik. Vi har helt klart en forkærlighed for metalelementer, både tunge mørke riffs og hurtigt plekterarbejde, men vi bruger det nok mest som en ingrediens i kagen og ikke som ene substans.

- Jeg vil dog gætte på, at vi fremadrettet vil bruge endnu flere metalelementer hist og her i musikken, for vi det er i bund og grund metalelementerne vi føler mest for.

I fik ny guitarist fordi Bjørn valgte at træde ud, da han var blevet far. Ingen tvivl om, at det tager tid og kræfter at være far, men kræver arbejdsmængden og visionen i Boil, at man skal være 100 % dedikeret til bandet på et fuldtidsplan?


- Altså vi har alle fuldtids-/deltidsjobs, og det er slet ikke sådan, at vi på dette stadie overhovedet behøver dedikere 100 % af vores tid på musikken. Men omvendt ryger der allerede nu rigtig meget tid både med at øve, spille koncerter og ikke mindst lave tonsvis af andet fodarbejde, som er en nødvendig forudsætning for at blive til noget. Så faktum er, at vi har nået et niveau, hvor det i hvert fald kræver masser af dedikation, tid og vilje.

- Dét har vi alle i den nuværende konstellation, og vi har helt klart alle sammen ambitionen om at tage musikken rigtig langt, men vi tager tingene ét skridt ad gangen, og så må vi se hvor det bringer os hen. Det ville idiotisk at flytte til London uden en god kontrakt i baglommen, for så ender man hurtigt på en bænk i en park, og så ville vi ikke holde gejsten i en måned alligevel.

HELLERE REFERENCER TIL TOOL END ET LORTEBAND

I beskrivelser af jeres musik slynges meget ofte en reference til Tool efter jer. Hvordan har I det egentlig med det?

- Jeg kan sådan set godt forstå referencerne i forhold til vores debutalbum, hvor vi formentlig ikke helt havde fundet vores egne ben endnu. Om end jeg da også må sige, at nogle af sammenligningerne måske i høj grad skyldtes, at mange folk ikke rigtig kender og forstår genren, og derfor nemt automatisk stempler alt prog rock/metal som værende Tool. 

- På det nye album har vi fået defineret vores lyd og univers i en meget mere personlig retning, så nu synes jeg klart, vi er et helt andet sted, og vi har da også blandt flere anmeldere fået credit for at have fundet vores eget Boil’ske univers. Noget helt andet er, at Tool er et fantastisk band, så det ville da være langt værre hvis folk kunne høre referencer til et eller andet magert lorteband, haha.

Hvor vilde er drømmene, for hvad Boil skal opnå i sin karriere?

- Jamen, hvorfor ikke drømme om festivaler, stadionkoncerter og tours? Det er vel heller ikke totalt urealistisk, nu hvor vi snart har en plade ude i hele Europa. Men som sagt: et skridt ad gangen, og så ser vi, hvor tingene bringer os. Vi er jo jyder ”by heart”, og det lader sig ikke fornægte i en vis, du ved: ”jo jo…men lad os nu lige se blækket på den kontrakt, inden vi åbner dåseøllen for at fejre!”

Der er jo i skrivende stund taget meget godt imod ’A New Decay’ – betyder det så, at der følger en masse shows herhjemme, og måske ligefrem i udlandet også?

- De første mange danske anmeldelser af det nye album har været super positive og rosende. Det er skønt, og det er da sikkert også en vigtig vej til flere koncerter osv. Næste skridt er så den snarlige ’Europaudgivelse’ samt promotion, og hvis det giver samme fede resultat, så begynder det hele at ligne noget.

- Vi vil helt klart bestræbe os på at få flere og bedre live-shows, forhåbentlig også i udlandet. Det er på spillestederne, at fodarbejdet skal gøres, så vi skal selvfølgelig hoppe med på toget.

Nogle sidste ord for denne gang til vore læsere?

- Se at få købt ’A New Decay’, så vi kan høre, at folk skråler med på teksterne, når vi spiller koncert. Så slipper vi jo som bekendt også for selv at synge ind i mellem…  Ses på spillestederne!


Og som en taster på koncert med Boil følger her en live-video fra efteråret 2009 af ’Redefine’, der er at finde på ’A New Decay’: