Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Velforberedt til Wacken

Populær
Updated
Velforberedt til Wacken

Huldre beretter her om travle forberedelser før Wacken-showet, men agerer varsomt som en sportsmand, når snakken falder på en eventuel favoritstatus i Metal Battle-konkurrencen.

Kunstner
Dato
27-07-2014
Fotograf
Jacob Dinesen (arkiv)

Har man holdt bare lidt øje med den danske metalpresse, så må man have opdaget, at Huldre vandt årets danske afdeling af Wacken Open Airs Metal Battle. Devilution fangede Huldre på falderebet før afgangen mod festivalen. Det blev Bjarne Kristiansen (bas) og Laura Emilie Beck (violin), som brugte en solrig søndag på at opdatere os om oplevelsen i Metal Battle-manegen indtil videre.

Hvordan har det været at vinde årets danske W:O:A Metal Battle?

Bjarne: Det har selvfølgelig været rigtigt rigtigt fedt. Hr. Dinesen (Devilutions fotograf – red.) fangede et meget godt billede, der viser øjeblikket. Vi gik ind til det uden andre forventninger end at have det lidt sjovt med et par gigs, så vi blev selvfølgelig meget glade over at vinde og få chancen for at spille på diverse festivaler, inkl. Wacken selvfølgelig.

Hvad fik jer til i sin tid at tilmelde jer konkurrencen?

Bjarne: Vi blev overtalt. Vi har meget dårlige erfaringer med konkurrencer fra tidligere, hvadenten det er konkurrencer, hvis primære formål lader til at være at suge penge ud af unge bands (Emergenza, vi kigger på dig), eller om det bare er inkompetent kørt, som den konkurrence, hvor ingen dommere dukkede op til finalen. Så vi havde lange diskussioner, om vi nu gad den mølle endnu engang, men vi blev overbevist om, at det her måske var anderledes, og det viste sig heldigvis at være rigtigt. Så man kan sige vi hoppede lidt modvilligt ombord, men vi er selvsagt glade for, at vi gjorde det. Det har været en fed oplevelse.

Laura: Det, der især gjorde udslaget, var muligheden for at få kvalificeret feedback fra et kompetent dommerpanel, hvis eneste formål med at være til stede (mere eller mindre) var at kigge koncentreret på, hvad vi lavede, og derefter komme med bud på, hvad der var godt, og hvad vi kunne gøre bedre. Det er sjældent, man får den mulighed, og det er faktisk rart at få at vide, om man laver noget lort, eller det er guld.


Knoglearbejde

Adskiller forberedelsen frem mod dette Wacken-show sig fra forberedelsen til andre shows?
 
Laura: Vi har lavet en meget lang række af forberedelser, som vi normalt ikke gør. Dels er der alt det administrative, man skal ordne i forhold til at spille på en stor professionel festival, som vi derfor ikke har haft fokus på før (stærkt detaljeret tech-rider med prosa om, hvad de enkelte musikere har af præferencer og problemer i forhold til lyden, udførligt stageplot, beskrivelse af sceneshow og -pynt, mange lange formularer med alle mulige spørgsmål, kontakt til alle mulige forskellige omkring filmoptagelser, deltagelse på live-dvd, fotografering osv. osv.).

Dels er der alt det, vi selv har digtet, for at det skulle blive en koncertoplevelse udover det sædvanlige. Vi har lavet postkort/flyers, som vi kan sprede rundt omkring os, opfundet og produceret ny spændende merchandise (uh, suspense...), lavet underholdningsgejl til Livescenens busser, der kører til Wacken, så folk kan have det lidt Huldre-sjovt undervejs. Vi har måttet gentænke vores sceneshow pga. den begrænsede spilletid på 20 minutter - og så er der selvfølgelig knoglerne! Knoglerne kommer vi ikke udenom!

Vi har købt ca. 15 kg frosne lammeben i Kødbyen som del af vores show, men sådan nogle ankommer i en rå, let kødindsmurt tilstand, som man ikke umiddelbart kan tillade sig at kyle efter publikum - slet ikke, når de har ligget noget tid i sommervarmen (knoglerne altså). Første plan var derfor - vi koger dem i en masse timer, skrubber dem grundigt og lægger dem til tørre i solen og BUM, så er de rene! Her er det så, at knoglemarven kommer på banen, for den forsvinder ikke bare ved at blive kogt! Efter knoglerne havde ligget og tørret nogle dage i solen på min altan og tiltrukket MÆNGDER af myrer på trods af, at jeg bor på 2. sal, begyndte de at lugte - ikke bare lidt, men meget - samt at lække safter ligeså stille.

Så lagde vi dem i blød først i Rodalon og så i Klorin, men ak ak, det havde ingen effekt på lugten eller de sivende safter. Erkendelsen af, at marven måtte væk, begyndte ligeså stille at tone frem, men hvordan får man marv ud af knogler uden at knække dem? Løsningen blev at lægge dem i blød endnu en gang, bore huller i begge ender af knoglen og så forsøge at spule/ryste marven ud. Desværre er sådan noget knoglemarv ikke tyndtflydende, så det bare løber ud af sig selv, det har nærmest konsistens af klæbrigt syltetøj på sådan en lidt slimet, lidt for stiv måde.

Den endelige løsning blev derfor at puste kraftigt i den ene ende, og så spruttede marven ud i den anden ende. Her tænker den kvikke læser måske, at man bare kunne have brugt en støvsuger, en cykelpumpe eller noget andet snedigt, men nej, desværre er lammeben så forholdsvis små og ukurante, at de forsvinder i støvsugere, og der er simpelthen ikke lufttryk nok i cykelpumper til at få løsnet marven og blæst den ud. Havde man haft en højtrykrenser med meget lille mundstykke, havde det været genialt, men sådan en ligger jeg desværre ikke inde med. Efter pusteprocessen (som heldigvis blev lidt mindre udelikat, da jeg fandt et mundstykke fra en boldpumpe, der passede til de borede huller, som jeg kunne puste i, i stedet for mund-til-knogle-kontakt, bvadr) er de nu lagt i blød igen, og så er de forhåbentlig klar til at blive tørret, erklæret for rene og derefter dekoreret på behørig vis. Fik jeg nævnt, at hele processen skal gentages, nu med en elgknogle på 1,5 kg i stedet for lammeben? Sådan en kan der være meget smat inde i, og vi har derfor fyldt den med sprit - forhåbentlig opløser det marven lidt, så den nemmere lader sig fjerne!
 
Det er en forberedelse, som helt klart adskiller sig fra alle mulige andre typer af forberedelser, vi ellers har lavet (normalt graver vi kranier osv. ned i lang tid i forvejen, så vi selv slipper for renseprocessen), og det er ikke sikkert, den bliver gentaget...
 
Har I tænkt jer at gøre noget særligt ud af oplevelsen som at filme "dokumentar", udgive koncerten på dvd/Youtube/osv. eller andet efterfølgende?
 
Bjarne: Vi får lavet en koncertoptagelse, men vi har endnu ikke besluttet, hvad den specifikt skal bruges til. Det kan sagtens tænkes, den ender på Youtube. Derudover får vi lavet en reportage om vores tur derned, som kommer ud på et eller andet tidspunkt bagefter.

Favoritter? Det ser vi på bagefter

I adskiller jer fra de fleste metalbands, er samtidig dygtige, og så er tyskerne glade for folk metal. Tør I selv gå så vidt at sige, at I kan være blandt favoritterne i Battlen?

Bjarne: Mange tak! Haha, nej, vi prøver at undgå den slags hybris. Vi tager derned for at fyre den af og få en fed oplevelse. Vi er selvfølgelig klar over, at tysken har den slags præferencer, og har da et svagt håb om, at denne koncert kan åbne et par døre til flere jobs i det tyske, men vi går til koncerten, som vi går til alle koncerter: Det skal være fedt, og vi skal have det sjovt.
 
Laura: Uh, jeg ved ikke, om vi er blandt favoritterne, men vi er så heldige at spille på et tidspunkt, der gør, at dommerne måske bedre kan huske os i mængden af bands, da vi spiller forholdsvis sent i programmet, og så skiller vi os måske lidt ud fra de andre, ja? Jeg har ikke hørt alle de andre Metal Battle-bands, men af dem jeg har hørt, er der ikke noget, jeg synes minder om os, og det kan nok være en fordel. Jeg ved ikke, om man kan sige, vi spiller specifikt for at vinde, men der er ingen tvivl om, at vi har tænkt os at give alt, hvad vi har, og vil spille det bedste, vi kan. Selvom vi kun har 20 minutter at gøre godt med, har vi i videst muligt omfang fået inkorporeret alle mulige klassiske Huldre-elementer undervejs (og flere til).

Med og uden Wacken-erfaring

Har nogen af jer været på Wacken før?
 
Laura: Nanna, Jacob og jeg har alle været på Wacken før, men for resten af bandet er det første gang, så det bliver en halvvejs jomfrutur, haha.
 
Hvad glæder I jer mest til på festivalen efter I har spillet?
 
Bjarne: Udover at få set nogen af de store navne, så ser jeg personligt meget frem til bands som Excrementory Grindfuckers og Sognametal-koncerten (Vreid og gæster – red.). Devin Townsend Project er også altid på en must-see liste for mig
 
Laura: Jeg tror det bliver rigtig godt at få snakket med nogle af alle de snedige personer, vi kommer til at møde dernede. Og så glæder mig til bare at skulle gå rundt og have det rart med en masse god musik, god mad (uhhh, de der træspyd med koteletter på - mums) og god stemning. Jeg er gravid pt., så der bliver desværre nok ikke så mange kolde øller til mig i denne omgang (medmindre jeg finder nogle gode alkoholsvage af slagsen), men så må jeg jo bare tage revanche næste år, haha.
 
Uagtet hvad Wacken måtte bringe af nye planer for Huldre - hvad er så de nære fremtidsplaner, som I ser dem pt.? Ny plade, turnéer...?

Bjarne: Vi er så småt ved at fylde kalenderen ud for 2015 med jobs, og vi håber, som nævnt, at Wacken- koncerten kan medføre flere koncerter udenfor Danmark. En ny plade er altid på horisonten også, men der er trods alt lidt vej endnu.