Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Musikguide til WOA'14

Populær
Updated
Musikguide til WOA'14

For 11. gang drager Devilution til Wacken Open Air. Vi bringer den ufejlbarlige guide, der viser dig, hvor og ved hvilke scener, du skal være på festivalen.

I år har Wacken Open Air 25-års jubilæum. Det fejrer de med manér og har for første gang i en del år et program, vi her fra redaktionen synes er godkendt. Det har været lidt magert de seneste år, men anno 2014 er Wacken Open Air tilbage med et godt, alsidigt og gennemført program. For vores fotograf er det naturligvis altid et mareridt at nå rundt til alle koncerter og forevige dem til vores reportager og anmeldelser, men koncerterne er faktisk også planlagt så godt, at det kun er nogle ganske få steder, hvor der er overlap. Det værste er nok, at Motörhead, Hell og Carcass spiller samtidig. En ærgerlig triple-booking, der betyder, at denne anmelder går glip af de to førstnævnte. 

ONSDAG

Faktisk starter Wacken Open Air nu allerede om onsdagen. I teltet med W.E.T. og Headbanger Stage tørner de mange nationale vindere af landenes Wacken Metal Battle ud fra kl. 11.00 og frem til sent på aftenen, hvorefter karaoke, Mambo Kurt og andet ligegyldig gøgl tager over i takt med, at promillen blandt festivaldeltagerne når sit klimaks. Onsdagen er således en fin mulighed for feinschmeckerne og dem, der gerne vil være first-movers til at finde det næste, store band i heavy metal. Måske ligger næste udgave af Metallica, Volbeat eller Iron Maiden gemt i onsdagens program? Vi skal være de første til at sige, at du ikke skal skrue forventningerne for højt op, men alle tre bands startede jo et sted, der var væsentligt mindre end Wacken Open Air, så hvem ved?

TORSDAG

Så starter festivalen officielt. Torsdag aften har altid kørt under banneret 'A Night to Remember', hvor Wacken Open Air kigger tilbage og husker nogle af de store navne mens de præsenterer dem på scenen. Vi har haft Iron Maiden, Rammstein, Deep Purple, Saxon, Helloween, Ozzy Osbourne, Scorpions osv. på scenen torsdag aften. På deres 25-års jubilæum har arrangørerne allieret sig med gamle kendinge i form af Saxon og Accept. Der bliver også tid til Hammerfall og Steel Panther, hvis det skal være lidt skørt.

Det vigtigste for os danske fans torsdag er dog klart, når Huldre spiller på Headbanger Stage kl. 17.00. De danske vindere af Wacken Metal Battle præsenterer deres unikke musik og repræsenterer samtidig Dannebrog. Det må være vores pligt at støtte op med vores tilstedeværelse, roterende nakker, rejste arme og horn samt brøl når det passer ind. 

Et lille tip er desuden, at når Accept har hamret kuglerne til væggen omkring midnat, så kan man med fordel drible ned til den store, åbne biograf. Her viser de nemlig Type O Negatives koncert fra Wacken i 2007. Det var ikke deres bedste koncert nogensinde, men så kan vi mindes gamle dage og hylde Pete Steele i en sen torsdagsbrandert. Hvis du vil lege Pete Steele skal denne formes af lige dele rødvin og vodka. Da denne anmelder oplevede dem første gang live tilbage i maj 1997 i Vega konsumerede Pete en hel flaske af hver under koncerten. Skål og velbekomme!

FREDAG

Når vi rejser os fra et varmt telt fredag morgen bliver det til et hæsblæsende program, hvor det mere handler om fravalg end tilvalg. Den magre torsdag afløses af to fuldfede dage, hvor vi trakteres med et overflødighedshorn af gode bands på de forskellige scener. 

Det er ikke engang blevet frokost før Skid Row åbner True Metal Stage fredag kl. 11.55 forfulgt af bister black metal fra Tyskland i form af Endstille på Black Stage umiddelbart derefter. Og sådan kører de to scener med fede navne, der bare afløser hinanden og gør det nærmest umuligt at få tid til at proviantere eller begive sig andre steder hen. Hvilket i sig selv er lidt af et problem, for på Party Stage er der navne som Hellyeah og Carcass, der også gerne skulle konsumeres. Og for at føje spot til skade har arrangørerne sørme også smidt nogle ret spændende navne i W.E.T./Headbanger-teltet, hvor bl.a. Hell og Vreid spiller. Sidstnævnte har endda et meget specielt natteshow, hvor de ikke kun hylder deres egen karriere, men også tiden som Windir og Ulcus. Så når vores egen King Diamond lukker Black Stage kl. 01.30 har vi 10 minutter til at få røven med os ned til W.E.T. Stage, hvor Vreid giver en koncert, der vil gå over i historiebøgerne som noget helt specielt. For er der noget, Wacken kan, så er det at lave disse specielle oplevelser til deres publikum. Er man ikke til black metal historie, ligesom da Satyricon havde Nocturno Culto fra Darkthrone med i 2004, så kan man udskifte Vreid/Ulcus/Windir med W.A.S.P., der også giver en nattekoncert på True Metal Stage lige efter King Diamond.

Fredagens store problem strækker sig dog over tre scener. Det hele starter kl. 21.00, hvor Motörhead spiller på Black Stage. Samtidig starter Carcass på Party Stage. 40 minutter senere, mens Lemmy og Jeff Walker har arbejdet sig varme på deres respektive scener, går Hell i gang ude ved W.E.T.-stage i teltet. Så står man som 'true'-fan og skal vælge mellem Lemmy Kilmister, Jeff Walker og Andy Sneap. Det er ikke ligefrem behageligt. Bevares, vi har alle set Motörhead før, så man kunne vel blive tilgivet for at afbryde den oplevelse tidligt og drible ned for at se Hell efter 35 - 40 minutter i selskab med Lemmy og co. Omvendt, hvis man er meget glad for rådne lig, så risikerer det at gå således, at både Lemmy og Sneap må vige for 75 minutters af det bedste, melodiske dødsmetal, der findes. Denne anmelder bliver at finde til Carcass, men mon ikke vi har nogle redaktionsmedlemmer, der prioriterer anderledes? Jeg tror det!

Det store scoop fredag er naturligvis førnævnte King Diamond. Det var et mesterværk af en koncert på Copenhell sidste år. Mon ikke de kan gentage det trods udskiftning af bassist i 11. time? De går på ved midnat på Black Stage, lige efter mægtige Slayer har nedlagt True Metal Stage. Hvis nogen havde fortalt denne anmelder efter de magre udgaver af Wacken i 2011, 2012 og 2013, at jeg fredag i 2014-udgaven ville kunne gå direkte fra Carcass til Slayer og videre til King Diamond for at slutte det hele af med Windir, så havde jeg spurgt hvilke stoffer de var på, og om det ikke var det mest høflige at dele ud af det!

LØRDAG

Hvor fredag har et godt program, der kan gøre enhver anmelder stakåndet, så er lørdagens program bare lige ganget op med 666. Her bliver det helt umuligt, at fange alle de gode bands, der er. Samtlige bands på Black Stage bør ses. De starter med Arch Enemy, Behemoth, Emperor, Megadeth og slutter af med Kreator. Samtidig kører den anden store scene True Metal Stage med et program, der starter med Sodom, Devin Townsend Project, Amon Amarth og lukker med Avantasia. Det vil sige, at man fra kl. 12.00 starter med Michael Amotts guitarer i Arch Enemy og først slippes igen når Mille fra Kreator siger godnat kl. 01.30. Bevares, Avantasia bør forbigås i tavshed, hvis man spørger denne anmelder, men derudover er det bare perler på en snor for svin på de to scener hele dagen.

Wacken Open Air fejrer dog de 25 år med også at give gode oplevelser til dem, der hellere vil stå ved de små scener. På Party Stage er der Prong, August Burns Red og Hatebreed. Ude i W.E.T./Headbanger-teltet er der bl.a. Decapitated, Fleshgod Apocalypse, ICS Vortex og Crematory.  I det tætpakkede program bør det være på sin plads at fremhæve noget af det vigtigste. For her gælder det jo om at sortere fra. Det er simpelthen fysisk umuligt at nå det hele. 

Hovednavnet lørdag er Emperor. De fejrer, at deres milepæl 'In the Nightside Eclipse' fylder 20 år i år. Vi har skrevet en Metaldiktator om pladen og Emperor gendannes i år for at spille den fra start til slut. Det har de allerede gjort flere steder, bl.a i Japan og på Sweden Rock, hvor vi ikke var helt overbeviste. Det var første show på turnéen, så måske de har fået arbejdet sig varme i Solens Rige således koncerten på Wacken bliver lige så historisk og mindeværdig, som da de gav koncert på samme nordtyske græsmark i 2006. Det var en fantastisk koncert og når det samme band vælger at gentage bedriften og spille den bedste plade i deres genre, så er forventningerne skruet en anelse op. Vi håber, de er klar. For det er vi!

Polske Behemoth bør selvfølgelig også nævnes. De turnerer på ryggen af den roste 'The Satanist'. Her på redaktionen har vi dog allerede hørt og set dem i København, Aarhus og på Copenhell i år. Men har du ikke været til en af disse koncerter, så bør du ikke snyde dig for den totaloplevelse, det er at se Nergal og co. banke noget vellydende sort musik ud på festivalpladsen. 

AVOID AT ALL COSTS

Der er faldgruber på Wacken. Det gøgl, der kan få enhver festivalgænger vævet ind i uheldig opførsel, der næste morgen får én til at græmmes over egen præstation. Man skal virkelig være på vagt. For oplevelserne lurer rundt om hvert et hjørne og vi bringer her en generel advarsel om ikke at indlade sig i følgende aktiviteter. Hverken på egen hånd eller i flok. Det gælder Mambo Kurt, wrestling, alt, der rimer på viking og blæserinstrumenter. Intet af det er lødig underholdning. Det er fristelser, der sender dig ud på en social og mental deroute, hvorfra der ikke er nogen frelse. Har du først smagt på den forbudne frugt bliver du hvirvlet ind i denne malstrøm af delirisk nonsens. Og når du først er fanget i det pjat, så slipper det ikke taget igen. Så ender det med, at du af uvisse årsager drages mod disse vederstyggeligheder hvert eneste år på Wacken. Spar dig selv for dette. Lyt i stedet til Carcass, King Diamond og Emperor. Sange om rådne lig, Satan, nedbrændte kirker og evige mareridt er trods alt en mere afdæmpet kulturoplevelse.

Men hvad prioriterer du på Wacken Open Air i 2014? Hvordan ser din running order ud? Er der dobbelt- eller triplebookinger, hvor det smerter dig at skulle vælge fra i stedet for til? Skriv dine valg, hvad du mener, vi på skammeligste vis har overset eller givet for lidt spalteplads i denne guide og gerne om det er din første tur til Wacken eller om du også er en mangeårig veteran på festivalen.