Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

WOA '14: Lørdag

Populær
Updated
WOA '14: Lørdag

Årets sidste dag bød på mindeværdige koncerter med Megadeth og Emperor. Lidt mindre kunne også gøre det i selskab med blandt andre Arch Enemt, Prong, Sodom, ICS Vortex og Devin Townsend, der sørgede for gruppeknus.

Spillested
Dato
02-08-2014
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Den sidste festivaldag er altid en hård omgang at stå op til. Særligt når man natten inden tager et hurtig smut forbi teltet for at finde sin heavy-vest, for dagen efter at vågne op og indse, at man aldrig kom længere og har misset W.A.S.P – en af undertegnedes favoritter. Ak ja, endnu et år, hvor man blev offer for den typiske festival-klassiker!

Så humøret var på ingen måde til at indfinde sig i presseteltet og arbejde. I stedet virkede det mere rimeligt at stjæle en halv liter fløde fra disken i morgenmadsboden, så de sidste rester af vodka og kahlúa passende kunne ryge ned som trøste-white russians. Man bliver jo trods alt ikke klogere af sine mangeårige erfaringer på festivaler.

Sympatisk egyptisk metalband

Klogere blev vi alle dog om eftermiddagen, da lejrsjukkerne i Huldre kom slæbende med årets egyptiske bidrag til Wacken Metal Battle. Crescent hedder de og spiller en ond omgang blackened death metal. Egentlig er de dannet i 1999, men debuterede først tidligere i år med en selvfinansieret fuldlængde. Det er der flere årsager til, som de sympatiske to gutter, der var fra bandet, opsigtsvækkende kunne berette om.

Heavy metal i alle afskygninger var nemlig ikke just velanset i deres hjemland, indtil protesterne og det såkaldte revolutionære arabiske forår i 2011 blødte lidt op for metalmusikernes plagede liv. For seks år siden anholdte de egyptiske myndigheder simpelthen alle metalmusikere i landet og sigtede dem for djævledyrkelse. Kunne man ikke finde dem, anholdte man såmænd bare familiemedlemmerne, indtil musikerne meldte sig selv. Ubegribeligt.

Sammen med et par af gutterne fra Huldre blev vi høfligt inviteret til Egypten for selv at opleve landets metalkultur og generelt blive klogere på de vilkår, der middelalderligt plager metalmusikere i de mellemøstlige lande. Det takkede vi pænt ja til, men inden turen går til Egypten, nøjes vi lige med lørdagen på Wacken.

Seje Sodom og satanister på rutine

Første væsentlige navn var Arch Enemy, som gav en udmærket koncert med den nye growlerinde Alissa White-Gluz, der ikke har besegle bandets skæbne. Næste stop var veteranerne i Prong, der stadig har et herligt groove. Efter stod den straks på de tyske trash-helte i Sodom. De væltede Sweden Rock Festival tidligere i år, og denne gang var der ikke overraskende igen smæk for skillingerne.

Satanisterne i Behemoth leverede deres koncert nummer 60 i år, og selvom bandet er rykket helt op i metal-eliten, må man nok konstatere, at der gået autopilot i det polske band, der føltes som et deja-vu. Kort efter gik deres landsmænd i Decapitated, på men deres ligegyldige og uinspirerede metal er der ingen grund til at fylde flere ord ud med.

Gruppeknus og hyldest til black metal

Devin Townsend var i topform, da han spredte sit budskab om kærlighed på Wacken, hvor det blev til gruppeknus, fællessang og vanlig selvudslettende humor. De hårde bøller i Hatebreed gjorde det, de plejer, uden at imponere synderligt. Mest pointgivende på kontoen var egentlig, at guitaristen var iført en trøje med Mercyful Fate. Måske han havde erhvervet den dagen inden, da bandet opvarmende for Volbeat, hvor Michael Denner (fra Mercyful Fate) var på scenen sammen med de danske giganter, som Hatebreeds frontmand Jamey Jasta også var inviteret op til. Læs, hvordan det gik, her!

Om der så rent faktisk havde været noget ved Hatebreed, ville det have været en decideret synd at blive til hele koncerten, når mægtige Emperor på samme tid var gået i gang med at fremføre hele deres klassiske 'In the Nightside Eclipse', som i den grad fik følelser frem i en nostagiske nordjyde, der kvitterer med topkarakter til koncerten.

Mesterlige Megadeth

Megadeth imponerede ikke på hverken deres sidste udspil 'Super Collider' eller til koncerten i Vega sidste forår. Så egentlig gjorde det ikke så meget, at de aflyste på Copenhell i år. Well, det indtryk fik Dave Mustaine i hvert fald rettet op på med et brag af en koncert, hvor fortidens genistreger blev serveret på stribe. Megagode Medadeth ville virkelig Wacken (wow, sætningen lyder som sloganet for kattemad!) og vandt en vigtig sejr lørdag aften, skriver Casper Willumsen, der fuld fortjent sender karakteren fem ud af fem efter det legendariske band.

Samme skribent faldt også for ICS Vortex, der tidligere har gjort sig i de norske bands Borknagar og Dimmu Borgir. Kort før midnat leverede han en flot og smuk koncert med sit glimrende band og en vokal, der må siges at være lidt ud over det sædvanlige.

Ukuelige Kreator og kiksede Koldbrann

Efter midnat gik de tyske thrashere i Kreator på Black Stage og lukkede ned for scenen som årets sidste band på den. Kreator er og bliver ustoppelige. Selvom bandet har tuneret en del med det seneste album, 'Phantom Antichrist', så er det band altså bare ikke til at blive mætte af, når de står på en scene. Især 'United in Hate' fremstod som en smuk åbenbaring i de sene nattetimer. Fantastisk!

Det kan oplevelsen med Koldbrann ikke just kaldes. Det norske black metal-band spillede i teltet som årets allersidste navn, da klokken havde passeret klokken to om natten. Der var måske 50 mennesker, som overværede gruppens ligegyldige og virkelig trivielle black metal. Det virker fuldstændig meningsløst, at bookerne sætter sådan en parentes til at lukke Europas største metalfestival. Men indtil videre har festivalens grundlæggere Thomas Jensen og Holger Hübner da heller ikke lige frem sat de mest spændende navne på plakaten til næste års udgave, som de to herrer gik på scenen og præsenterede som festivalens sidste punktum klokken tre om natten. Sabaton, Sepultua, In Flames og Cannibal Corpes som de største navne vidner pt ikke om et fantastisk musikår i 2015.

Wacken 2014 var fantastisk

På den anden side var vi også skeptiske over programmet i år. Megadeth, Slayer, Accept. Come on. Vi havde jo set dem tusinde gange før. Men satmne om ikke det stadig var de gamle drenge, der formåede at sætte det sejeste aftryk på årets festival. Dem, hvor legendestatussen er den, som adskiller dem fra alle de bands på festivalen, der med tiden går i glemmebogen. Rent faktisk var Wacken 2014 et virkelig godt år. Musikken som menneskerne, og nye som gamle ansigter, der var til stede i år.

Så festen sluttede såmænd heller ikke med Koldbranns skuffelse, men sammen med lejrens alderpræsident – sy-fotografen fra et konkurrerende medie – der stod distancen til den lyse morgenstund. En fantastisk ide, indtil de veludhvilede insisterede på at drage hjem tre timer senere. Den køretur gjorde nas!


Læs anmeldelser fra lørdag her:

WOA '14: Arch Enemy
WOA '14: Prong
WOA '14: Sodom
WOA '14: Behemoth
WOA '14: Devin Townsend
WOA '14: Emperor
WOA '14: Megadeth
WOA '14: ICS Vortex
WOA '14: Kreator