Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts

Populær
Updated
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts
Top 5 - Ikoniske metal-t-shirts

Vi kan høre alle mulige slags metal, og vi kan diskutere, hvad der er det fedeste og sandeste, men ét har vi tilfælles: den sorte band-t-shirt.

Der er uendeligt mange varianter af ondskab, ild og dødningehoveder akkompagneret af Old English-font og seje slogans, men der er alligevel nogle metal-t-shirts igennem tiden, der på den ene eller anden måde har skilt sig ud fra de andre. Devilution lister fem af de på hver sin måde mest betydningsfulde, og i ugens Briller af Stål-klumme guider vi til stilbevidst brug af sorte band-t-shirts.

1. Metallica – 'Metal Up Your Ass'

Klassikeren. En hånd stikker en kniv op af et toilet. Det signalerer noget med, at thrash er sådan noget punket noget eller noget. Findes i varianten med ”Kill Bon Jovi” som pink backprint, hvis nogle skulle have misset pointen om, at det her altså er metal.

2. Slayer – 'Sex. Murder. Art.'

Tom Araya fik i starten af 90'erne tilsyneladende en fiks idé om, at det, han lavede, var kunst, og at det udtrykte primale behov hos mennesket. Derfor begyndte at han spille live i en t-shirt med frasen ”Sex. Murder. Art.” trykt henover brystet. Carcass jokede med vanlig engelsk pubhumor med at ville trykke en ”Food. Money. Sleep.”-t-shirt. Det var sådan, man kørte metalkrig i 90'erne.

3. Cradle of Filth – 'Vestal Masturbation'

Egentlig en variant over Marduks 'Fuck Me Jesus'-t-shirt med en dame, der analstimulerer sig selv med et kors: Cradle of Filths vinkling var lidt mere Hammer Horror-klassisk med en masturberende nonne. Pointen var den samme: patter og blasfemi. Og for ikke at stå tilbage for Marduk havde de et stort, fedt backprint med den sært flertydige sætning ”Jesus Is a Cunt”. Det kan selvfølgelig være en fornærmelse, det kan også tolkes, som om nonnen prøver at nå sin frelser gennem sit eget køn. T-shirten blev censureret overalt, naturligvis.

4. Godflesh – 'Death to False Metal'

Godflesh var også snedigt flertydige på t-shirten til deres debutalbum, 'Streetcleaner' med et backprint, der proklamerede ”Death to False Metal”. Fordi Godflesh ikke selv var et metalband, men lå på et metallabel, Earache, og spillede metallisk noiserock med noget så falskmetallisk som en trommemaskine. For at føje endnu et lag til bar Mike Patton t-shirten på coveret til 'Falling to Pieces' 12”'erenen med Faith No More, der selv gjorde deres for at nedbryde metallen udefra og ind.

5. Morbid Angel – 'Extreme Music for Extreme People'

Den slags tvivl, nogen som helst slags tvivl overhovedet, var der ikke plads til hos Morbid Angel i 1989, da de debuterede med den klassiske 'Altars of Madness'. Morbid Angel var eddermetal med alt, hvad den kunne trække af læder og kæder og damer, der slangede sig op ad dem på idolplakaterne. Men David Vincent og Trey Azagthoth havde en agenda, der rakte langt ud over metal: Det her handlede om meget mere end riffs og sejhed, det handlede om selvhjælpsfilosofi blandet op med mysticisme, og det handlede om at genfortolke den klassiske musiks mestre. Meget mere end metal: ekstrem musik for ekstreme mennesker.