Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Beton

Updated
beton

Spørgsmålet, som du nok aldrig har stillet dig selv, bliver stillet i denne uges top 5: "Hvor metal er beton egentlig?"

Kunstner

"Casper skriver en top 5, som muligvis, muligvis ikke kommer til at handle om cementtyper". Ordene er redaktørens i oplægget for ugens indhold til Devilution og har sin forklaring i en nysgerrig kommentar i vores gruppechat.

I den glimrende Solbrud-anmeldelse af en ditto liveskive optaget i Brønshøj Vandtårn skrev min skriverkollega, Tobias Holst, nemlig, at musikken var indspillet med 220 ton cement og endnu mere metal omkring sig. Som bygningsingeniør var det jo interessant, og særligt om der mentes beton. Naturligvis havde Tobias gjort et uhyre grundigt stykke arbejde, mente selvfølgelig cement, og han havde fundet frem til, at der var benyttet 11.000 sække cement til bygningsværket. Og med en nogenlunde gennemsnitssæk med cement fundet frem til at det så ca. er 220 ton. Den mængde cement vil i øvrigt omdannes til over 700 m3-beton, hvilket igen giver lige under 1700 ton beton.

Og skulle der nogensinde være et tidspunkt at flette cement og beton ind i en top 5, så er det da nu. Beton er højaktuelt (!) med sidste uges artikel in mente (som alle jo har læst), og så TV2-programmet, (som mange måske har set) Operation X, der netop er blevet vist, om højhuset Njals Tårn på Amager, hvor der er svindlet med betonkvaliteten, så den ingenlunde er så stærk, som byggetilladelsen og bygningens betragtelige højde foreskriver.

Det er noget som på en heavy metal-skala svarer til at booke Nifelheim og forvente nitter og råstyrke og i stedet få velfriserede Nickelback serveret.

Men hvor metal er beton så egentlig? Interesserer det fornemme, oftest gråvejrsgrå materiale metalbandene derude?

Måske ikke så frygteligt meget, heller ikke hvis der medregnes at concrete ikke konkret behøver at betyde beton ... På Metal-Archives er der registreret 637 sange med ordet "Concrete" i sig. Det kan man sætte op mod, at der er registreret godt 42.000 sange, hvori ordet "Death" indgår. Og 8.000 med "Satan". Bare for lige at sætte det i relation til nogle af metallens foretrukne emner.

1. Betonkiste
Ja, sådan! En tung kiste. Af jord er du kommet til vejfyld skal du blive. Det er stærke sager. 

Odium udgav sidste år demoen 'Planetary Holocaust' med nummeret 'Concrete Casket', og da 'Casket' i titlen som regel er en god ting i Sverige (hint: Dismember), så lander den tunge kiste højt på min liste her. Bandet skiftede i øvrigt kort efter navn og hedder i dag Rotten Incarnation.2. Betonhelvedet
Nej, der tænkes ikke på Avedøre Stationsby eller andet lignende efter betonelementernes fremmarch fra 50'erne og frem. Men selvfølgelig er helvedet da bygget af beton. Der er jo næppe blotlagte træbjælker og stråtag med den stegning over en sagte ild, som helvedes pr-afdeling gerne fører sig frem med. Helvede er ikke frosset over, men såmænd opført af brandmodstandsdygtig beton.

Der er flere bands, som har regnet den detalje ud, men vi tager den med Slay..., eller den med mexicanske Sed Lex.3. Betonsko
Det er sgu svært nok at tage sig sammen til at komme ud at løbe, så sko af beton bliver jeg altså ikke storforbruger af!

Det er naturligvis mafiaens metode til at skaffe sig af med lig, der menes. Den brutalitet er egentlig ret metal og således ganske egnet til den lyriske side af et heavy-nummer. Igen er der flere, som har regnet den ud, men vi tager et stykke med færøsk melodisk betonthrash i form af Asyllex.4. Beton til morgenmad
Hva'beha'r? Det kan jeg virkelig ikke anbefale! En ting er tyggevenligheden, men sådan en omgang beton har faktisk en ret høj pH-værdi, hvilket i øvrigt er med til at beskytte armeringsjernet, så det ikke ruster, så det kan godt komme til at give en lidt urolig mave, når man kommer til at pille for meget ved mavesyrens balance. Men kan maven klare det, så er betonmave, da rimeligt metal ...

Skinstripper byder uventede gæster på den aparte morgenmad, og springer man over, så kan man tage et stykke af det sydafrikanske bands død/grind i stedet. Her dog på instrumental form:5. Betoncancer
Hva' for noget? Cancer i betonen?

Som fagterm, concrete cancer, dækker det faktisk over, når den under punkt 4 nævnte pH-værdi ikke længere er høj nok til at beskytte armeringsjernet, og metallen derfor ruster under udvidelse. Det kan få det til følge, at betonen skaller af i de yderste lag. Metallen bryder ud om man så må sige. Concrete cancer er altså metal as fuck, og viser at metal bare er stærkest og vil ud i verden og føre sig frem! Så flere metalsange om beton: Ja, tak!

Tungt som beton, doom metal fra gode, gamle amerikanske The Obsessed runder denne betonrablen fra en beton-fanatisk skribent (som godt nok i dag ikke længere arbejder med beton, men i stedet har kastet sig over smeltet sand og arbejder derfor med vinduer) af.

Hov, mangler der noget? Du så måske, at der stod B-Thong under "Kunstner". Det skal du så ikke snydes for. Svensk groove fra et band, der er fuldstændig klar over, hvor fantastisk beton er (eller betong, som svensken kalder det)