Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Fornyet liv i mørket

Populær
Updated
Fornyet liv i mørket

Katatonia rammer i nogle numre utroligt nok noget endnu mere melankolsk end tidligere i de nedtonede og akustiske rammer, som findes på live-albummet 'Sanctitude'; andre sange får en interessant lethed, og nogle få skuffer.

Kunstner
Titel
Sanctitude
Dato
30-03-2015
Label
Trackliste
In The White
Ambitions
Teargas
Gone
A Darkness Coming
One Year From Now
The Racing Heart
Tonight`s Music
Sleeper
Undo You
Lethean
Day
Idle Blood
Unfurl
Omerta
Evidence
The One You Are Looking For Is Not Here

DISC 2
Concert Film (80 mins)
Documentary `Beyond The Chapel` (66 mins)

Karakter
4

Der er sket meget, siden Katatonia debuterede i 1993 ud med stemningsfuld doom/death med dundrende growls. 'Sanctitude', som er et livealbum fra en koncert i Union Chapel i London fremført på primært akustiske instrumenter og fornem, ren vokal fra Jonas Renkse, kan derfor næppe overraske nogen fans. Allerede med 'Discouraged Ones' tog det svenske band melankolien i en retning, der vendte growl ryggen, og kiggede mod mere progressive, rockede tinder.

Det har kostet bandet fans, men der er kommet mange flere til. Det er dunkelt og dystert, og der har stort set altid været ros til bandet fra dette site, selvom 'Dead End Kings' fik nogle drøje hug i 2012. Siden kom der en omarrangeret og (endnu) mere stille udgave af det album, og derfra er der jo ikke langt til en turné på akustiske præmisser. Eller det vil sige, næsten akustisk. Jonas Renkse har nemlig valgt et elektrisk våben, men han bruger dog ikke dén guitar til så frygteligt meget på optagelsen, så det er primært akustisk guitar, bas, percussion og gode vokaler.

'Sanctitude' udkommer som et sæt med både cd og dvd. Cd'en er bedst, for her kan ens egen fantasi selv danne mørket omkring de smukke sange. På dvd'en ser man de fornemme rammer for koncerten, men der er ikke meget action fra de mange blafrende stearinlys eller bandet, som sidder ned koncerten igennem og har lukkede øjne det meste af tiden. Det er selvfølgelig et tegn på nydelse over egen musik, men billedsiden virker alligevel på sin vis distraherende, når nu lydsiden alene er så fandens stemningsfuld.

Primært smukt og mørkt

Katatonia når på nogle af numrende frem til en nærmest unik inderlighed, hvor smerten, frustrationen og den efterhånden lidt for fremhævede melankoli går op i en højere enhed, og bliver trods det akustiske setup mørkere, end bandet har været længe.

'In the White' og 'Day' virker formidabelt, ligesom 'Omerta' og 'Evidence' helt som ventet tager kegler. Sidstnævnte er smuk og næsten uptempo takket være percussion-delen, som bare er spot on i lige præcis dette nummer. Det lyder måske nok som Safri Duo – i en dog væsentligt mindre irriterende version –  med de ret diskante trommer, men det virker foruroligende godt.

'Undo You' er stadig kedelig i denne version, præcis som vor anmelder også skrev, at nummeret er i sin originalversion. 'Sleeper' rammer ikke melankolien og bliver i stedet svævende  let, men det virker. Det er blot på en anden måde, men den er stadig interessant. 'Idle Blood' virker kun til en vis grad. Som en personlig favorit fra 'Night is the New Day' kommer den som en overraskelse, men mørket rammer kun få gange i løbet af nummeret i denne akustiske live-version, og så er der et par uheldige passager, hvor vokalerne ikke sidder i skabet, som de ellers gør på resten af udgivelsen.

Det har måske ikke meget med metal at gøre, men er man (som denne skribent!) også glad for akustiske guitarer, melankoli og en utroligt inderlig vokal, eller selvfølgelig bare det indlysende: svært glad for Katatonia, så rummer den her udgivelse masser af gode ting at dykke ned i. Om man vil smide dvd'en på må være op til den enkelte, men herfra går anbefalingen kun på på lydsiden.

Så luk øjnene og lyt: