Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige - Emil Partsch

Updated
_XJD7758

Lamentari skal spille på Copenhell 2023, og derfor har vi stillet ti hurtige spørgsmål til Emil Partsch.

Kunstner
Forfatter

Hvad er dit første minde med heavy metal?

At blive vist “Downfall” af Children of Bodom og hade vokalen, for derefter et par måneder efter at lytte til det igen og være fuldstændig forelsket.

Hvem er dit favoritband gennem tiderne?

Konsistent over tid, Children of Bodom, de fire første albums især (Something Wild er et utroligt undervurderet album i mine øjne - black metal og Yngwie Malmsteen i en pærevælling). Mange forbinder dem med deres storhedstid omkring Are You Dead Yet? hvor de blev mere metalcore og mindre kantede, men glemmer at der både var black, power og melodisk død i en uhellig smeltedigel især i starten. Derudover er jeg utroligt vild med Freak Kitchen - virkelig et “corny” band der splitter vandene og det tror jeg er det der tiltrækker mig - alle de skøre ting der foregår med fuld fart fremad uden at bekymre sig om hvad folk måtte synes. Pop musik med chugs, squeals og shred. Det kan noget.

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?

Jeg har haft fornøjelsen af at møde Mattias “IA” Eklundh fra Freak Kitchen et par gange, og den mand er den sødeste person i verden vil jeg tro. Manden behandler alle som folk han har kendt i tusind år. Derudover har han en dejlig ligetil livs/kunstfilosofi som er indbegrebet af metal for mig: Jeg udøver min kunst som jeg vil, jeg tager chancer og jeg er pisse ligeglad hvad folk måtte mene - af og til lyder det af lort men det er ok, for det er et menneskeligt behov at udforske.

Hvad er dine fem yndlingsplader?

Fem yndlingsplader i tilfældig rækkefølge, der er jo alt for mange fede plader at vælge i mellem til at lave en top 5…Men here goes:

1 - Children of Bodom - Follow the Reaper
2 - Black Dahlia Murder - Verminous
3 - Symphony X - The Oddysey
4 - Winger - IV
5 - Annihilator - Alice in Hell

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Det der p.t. står klarest for mig er Slipknot på Wacken fra i sommer. Jeg har mange gode koncertoplevelser, med musik jeg nok bedre kan lide - men stemningen var helt oppe og koge, teenageren i mig sad helt ude på tøjet - og man kunne mærke at Corey var lige så tændt på at være der som publikum. Han ville altid gerne have spillet Wacken og nu var det sket. Det er skægt for et så stort band der har eksisteret så længe at der stadig kan opnås milepæle. Det var autentisk.

Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

Jeg kan godt lide at surfe rundt på gamle gutiarnørdforaer…Sevenstring.org og lignende. Derudover de vanlige kanaler som YouTube, instagram, Spotify til tider…Word of mouth plejer dog at være der hvor man bliver mest overrasket fordi andre har det med at lede en ud af sin gamle rille.

Hvilket band er din guilty pleasure?

Jeg ved ikke om jeg har det guilty over det, men jeg er helt vild med alt det gamle 80er rock som nogle ser som utroligt cheesy. Det helt gamle AOR Yngwie, XYZ, WASP, Ratt, Dokken. Stort hår og endnu større guitarer. Jeg kan lide det. Derudover er Billie Eilish genialt. Nåja, og så er jeg ret vild med musik fra gamle Japanske RPG’er. Chrono Trigger musikken især lyder fænomenalt, søg på 8-bit music theory og Chrono Trigger på YouTube hvis du kan lide at nørde.

Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Den helt klassiske, alt metal lyder ca. som grindcore og at man skal se ud på en bestemt måde for at lytte til metal. Selv arbejder jeg som økonom og går i skjorte (og bad)...Folk bliver hurtigt overraskede over at jeg er metaller. Jeg synes dog det er ved at bløde op - folk forstår stille og roligt godt “kunsten” i det - metal i Danmark favner mere og mere et bredere publikum, men det er ikke blevet tamt - tværtimod synes jeg metal i Danmark virkelig forstår at eksperimentere og skabe kant p.t. Måske er det det folk er begyndt at forstå.

Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

Det lyder banalt når man siger det fordi alle siger det - men heavy metal koncerter og miljøet er utroligt inkluderende, folk er utroligt flinke generelt. Man har noget fælles at nørde om, der er en fælles forståelse og der skaber venskaber meget hurtigt. Det er lidt ligesom at være vokset op i samme lille provinsby.

Hvorfor er du heavyfan?

Fordi det er det er heavy der har åbnet mine ører for at lytte bredt - fra klassisk til jazz, til god pop. Jeg vidste med det samme jeg hørte en stor chug guitar, at det her det tænder noget i mig som intet andet. Hvis jeg tænker på den type musik jeg selv gerne vil spille kan jeg p.t. kun se heavy for mig. Jeg kan prøve at spille andre ting, der går 10 min, jeg begynder at kede mig og savner de tunge riff.