Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

2016 - Flammeskriftet

Populær
Updated
2016 - Flammeskriftet

2016 var et år med store udsving. Hvor undergrunden markerede sig stærkt med Vektor i front, og toppen lå rimelig fast med Gojira som den store undtagelse. Mens der udenlands var der mere end nok at se til, manglede vi dog noget at rive i indenlands, selvom Halshug, Narcosatanicos og Defecto fik sendt stærke udspil afsted. Og så var der selvfølgelig Volbeat.

Endnu et år rinder ud.

2016 blev først og fremmest året, hvor Metallica gjorde albumcomeback med 'Hardwired...To Self-Destruct'. Et værk, der dog skuffede os alle her på redaktionen, men som også peger frem mod februars indvielse af Royal Arena – den længe ventede multiarena i København-området, der formentlig betyder, at mange af de største rockbands (ja, for metalbands i den størrelse er der jo ikke så mange af...) ikke længere styrer udenom Danmark. Det ser vi frem til.

I det forgangne år nåede Black Sabbath også forbi Danmark en sidste gang – for at give koncert på Copenhell. Et show, hvis succes der også er delte meninger om her på redaktionen. Så. Er vi overhovedet enige om noget internt? Jo, nuvel. Nedenfor har vi da prøvet at samle den musik, som trods alt går igen flere steder.

Nu går vi 2017 i møde, og det åbnes blandt andet med et metallisk brag i Amager Bio af Kreator og Sepultura, der begge barsler med nye plader. På den måde kan vi godt garantere, at det nye år får en stærk start. Anderledes bekymrede er vi over tilstanden på den danske metalscene, men det kan du læse mere om i Vagttårnet andetsteds, hvor vi sparker bolden op til diskussion.

Hvorom alting er, så følger her dét, vi synes har tegnet 2016 op i metalliske toner:

Årets danske album: Halshug – ’Sort sind’

Hardcore punkerne i Halshug gør kort men effektiv proces på det blot 23 minutter korte frontalangreb, der er ’Sort sind’. Det er ikke desto mindre nok til at løbe med æren for årets bedste danske udgivelse i et år, hvor også københavnske Defecto og aarhusianske Narcosatanicos begge gjorde god figur på henholdsvis ’Excluded’ og ’Body Cults’.

Årets internationale album: Vektor – ’Terminal Redux’

Ind fra sidelinjen kom spaceprog-thrasherne i Vektor og tog flere af vores skribenter med storm med storværket ’Terminal Redux’, der tager arven fra Voivod og hidsigt ryster den sammen med lyden af blandt andre Death, Rush og Megadeth i en veludført og visionær blanding. Ved siden af Vektor markerede almægtige Gojira sig sammen med finnerne i Oranssi Pazuzu, der begge udgav ligeledes visionære plader, som udforsker metallens grænseområder.

Årets internationale hit: Gojira – ’Silvera’

Franskmændene udpegede på ’Magma’ en ny kunstnerisk retning, men ’Silvera’ er bandet, som vi kender dem: Massivt og muskuløst med Joe Duplantiers melodiske growl i front og så med en lille overraskelse i form af en tapping-solo.

Årets danske hit: Kandis/Volbeat – ’For evigt’

Selvom Volbeats popmelodiske tendenser ikke kommer bag på nogen længere, var det alligevel lidt af en overraskelse, da det kom frem, at dansktopbandet Kandis var begyndt at spille Volbeats seneste hit, ’For evigt’ (feat. Johan Olsen fra Magtens Korridorer), til deres koncerter. Det førte til et viralt Facebook-opslag og Kandis-Johnnys medvirken i DR’s Aftenshowet, hvor han jokede om at lave fusionsbandet Voldis, noget vi dog stadig har til gode at se blive ført ud i livet.

Årets internationale navn: Vektor

Vektor fik fuldt fortjent skabt en masse buzz med storværket ’Terminal Redux’, og det gjaldt også her på sitet, hvor vi belønnede albummet med den sjældne karakter 666. Gojira fik samme topscorer-karakter for ’Magma’, men franskmændene må i vores optælling lige akkurat se sig slået af de amerikanske prog-thrashere.

Årets danske navn: Volbeat

Volbeats succes vil ingen ende tage. Med succesalbummet ’Seal the Deal & Let’s Boogie’ og en landeplage i form af ’For evigt’, der gjorde, at bandet for tredje gang vandt prisen for P3 Lytterhittet, var Volbeat ikke til at komme udenom. Og med 45.000 solgte billetter til den nu udsolgte headlinerkoncert i Parken næste år, er der også skrevet Danmarkshistorie de næste mange år frem.

Årets nye internationale navn: Blood Incantation

Der har været flere bud i spil til denne kategori, men det progressive dødsmetalband Blood Incantation, der med albummet ’Starspawn’ har fået cementeret sig i undergrunden, løber med æren for at være det mest lovende nye navn på den internationale scene.

Årets nye danske navn: Slægt

Der er egentlig tale om en genganger, for vi udnævnte Slægt i samme kategori sidste år. Men med udgivelsen af den fremragende ep ’Beautiful and Damned’ i slutningen af 2015 har flere af vores skribenter fået øjnene op for gruppen i år, hvormed de kandiderer og vinder igen. Og det er fuldt fortjent, for Slægt er fortsat blandt dansk metals mest opsigtsvækkende nye navne.

Den missede vi i 2015:

Her var der ingen klare overensstemmelser mellem skribenterne, men et par stykker peger på polakkerne i Batushka, der med deres debutudgivelse ’Litourgiya’ fra slutningen af sidste år har vagt opsigt med en bidsk black metal, der benytter sig af munkesang og trækker på temaer af religiøs, russisk ortodoksi.

Årets comeback: Megadeth

Dave Mustaine vendte skuden og kom tilbage i mere end fin form på ’Dystopia’, hvor han med nye bandmedlemmer og en række velskrevne sange har hævet niveauet betragteligt siden ’Super Collider’ og måske endda lavet sit bedste album i et årti.

Årets optur: Metal Magic

Endnu engang er der ingen klare overensstemmelser mellem skribenterne, men flere peger på årets Metal Magic Festival som en optur, hvilket man kun kan støtte op om – for det er svært ikke at have optur over godt selskab, alkohol og metal i skøn forening.

Årets største skuffelse: Metallica

Den tvivlsomme ære af at blive kåret som årets skuffelse går til giganterne i Metallica, der med ’Hardwired… to Self-Destruct’ ganske vist gjorde comeback efter 8 års albumpause, men uden at leve op til forventningerne.

Største ønske for 2017:

Flere af skribenterne her på sitet ønsker en større kritisk omgang i det danske metalmiljø – en kritik, som vi uddyber i Vagttårnet: Jagtsæson.

Det glæder vi os mest til i 2017: System of a Down + Royal Arena

Af ting, vi ser frem til i 2017 er der især to ting, der udnævner sig: Dels System of a Downs gendannelseskoncert på Copenhell og dels åbningen af Københavns nye multiarena Royal Arena, der skal huse større navne, som ellers skulle krampes sammen i Forum. Som bekendt får Metallica æren af at åbne Royal Arena med ikke mindre end fire udsolgte koncerter, hvilket selvfølgelig bliver mere end spændende at følge.