Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sweden Rock Festival 2014: Guide

Populær
Updated
Sweden Rock Festival 2014: Guide

Fra den 4. til 7. juni går det igen løs under Sweden Rock Festival. Programmet er blandt festivalsæsonens bedste med alt fra Black Sabbath over norske Emperor til det italienske kultband Death SS.

Hvis der er nogle festivalarrangører, der med rette kan se sit publikum i øjnene uden at blinke i år, gælder det personerne bag Sweden Rock Festival 2014.

Festivalen præsenterer i år nogle af metalverdenens mest legendariske navne, når den svenske fest fyres af om lidt over en måned fra den 4. til 7. juni.

Black Sabbath står øverst på plakaten, og alene det faktum er grund nok til at tage turen til Sölvesborg. Med sidste års stabile comeback ’13’ og kvartettens triumf af en koncert i Forum i november er gassen på ingen måde sevet ud af pionerernes ballon. Ozzy, Iommi, Butler og Ward-afløseren Tommy Clufetos står klar fredag aften på hovedscenen, hvor de forhåbentlig ringer midnat ind med endnu en sublim koncert.

Cooper og Zombie

Et døgn inden på samme scene er det Alice Coopers tur til at vise ungdommen, hvor skabet skal stå. Chok-rockeren var i topform på sidste års Wacken Festival, og horror-ikonet skuffer næppe denne gang. Samtidig er det en af de få chancer for at fange ham i Europa til sommer.

Og mon ikke han får besøg på scenen af lærlingen, Rob Zombie, der spiller op til Coopers koncert? Under alle omstændigheder bliver det en torsdag i et teatralsk inferno med både Cooper og Zombie på plakaten.

Italienske og norske højdepunkter

Okkultisme vokser fredag aften, da festivalen som et regulært scoop kan præsentere italienske Death SS. Som en mellemting af Alice Cooper og Mercyful Fate har gruppen for længst opnået kultstatus, og de står klar til at fortsætte med at svinge dødens klokke efter Black Sabbath fredag midnat!

Ingen danske festivaler har i år formået at få norske Emperor på plakaten. Det berygtede black metal-band har ladet sig gendanne for at markere 20-årsjubilæet for et af den sorte genres ypperste mesterværker, ’In the Nightside Eclipse’. Så mon ikke det meste af sætlisten bliver hentet fra mesterværket? Det bliver stort!

Heavy og hard rock ad libitum

Som altid har Sweden Rock en række af klassiske heavy- og hard rock-bands på programmet. I år med et dansk islæt i form af Pretty Maids, der gennem de seneste år synes at have genfundet ungdommens virilitet.

1970’er- og 80’er-gildet fortsætter med amerikanske W.A.S.P, Tesla, den politisk kontroversielle og skydegale Ted Nugent, den britiske bølle Billy Idol og ikke mindst Uriah Heep. Et støvet koryfæ fra glam metallens storhedstid finder også vej til det svenske, når Danger Danger med garanti disker op med ’Naughty Naughty’ og ’Bang Bang’.

Flere guitarikoner

Der er dømt progressiv rock i selskab med nogle af genrens store navne som Queensryche, Magnum og Saga. NWOBHM-bandet Cloven Hoof skal nævnes, så ingen snyder sig selv for et af bølgens mere ukendte navne, der på flere af karrierens numre tåler sammenligning med Iron Maiden og Diamond Head. Arets bluesrock-højdepunkt bliver unægtelig leveret af vidunderbarnet Joe Bonamassa.

Et andet guitarikon, man ikke skal snyde sig selv for, kommer i skikkelsen af Jake E. Lee. Manden, der erstattede afdøde Randy Rhoads i Ozzy Osbourne og håndterede spaden på ’Bark at the Moon’ og ’The Ultimate Sin’. På Sweden Rock står han i spidsen for sit nye band Red Dragon Cartel, hvor lyden af perioden med Ozzy sniger sig tydeligt ind i guitaristens sangskrivning – på den gode måde.
 
Der bliver heller ingen mangel på guitarlir, når gøgler og guitarvirtuos Mattias Eklundh tropper op onsdag sammen Freak Kitchen. Dave Mustaine og Megadeth behøver næppe nogen introduktion, og det gør norske Kvelertak forhåbentlig heller ikke længere.

Svensk undergrund og dansk hovednavn

Vanen tro er der masser af svenske navne at finde til at forsvare den gul-blå fane.

Klassisk LA-Rock med svenske Ammotrack, heavy metal med Stockholmske Black Trip og energisk punkrock med kvindelig vokal i Beast. Der er dømt tung time med Mamont, der kvitterer med psykedelisk doom. Deres debut, ’Passing Through the Mastery Door’, er i stil med  danske Casa Sui, og er man i nærheden, kan man trippe til bandet allerede 10. maj i Ungdomshuset i København.

Svenskerne er også leveringsdygtige i den ekstreme genre. Feral blæser dig bagover med benhård dødsmetal, mens Necrophobics black- og dødsmetal sender én direkte i galgen. Debuten ’The Nocturnal Silence’ fra 1993 er et overset mesterværk, som henter rå inspiration i Possessed, Slayer og det tidlige Sepultura. Og med den oprindelige growler fra perioden, Anders Strokirk, tilbage på vokal, er der lagt op til nostalgisk dans med døden!

Men trods det, at svensken er stærkt repræsenteret på hjemmebane, er det de danske farver, som blafrer øverst på plakaten i selskab med Black Sabbath og Alice Cooper. Volbeat fortsætter triumftoget og sætter et dansk punktum for festivalen, når de spiller som det sidste band lørdag nat.