Roskilde Festival ’15: Guide til fredag
PopulærRoskildes fredagsprogram byder i vanlig eklektisk stil på alt fra de tyske avantgardeveteraner Einstürzende Neubauten over progget instrumentalsmadder ved Fossils, progget black fra Enslaved og en fusion af hard rock og afrobeat i form af Goat til heftig moshpitaktivitet med Lamb of God. Og så det løse oveni!
DOLOMITE MINOR – Pavilion, kl. 18:30
Fordi: The Black Keys har ikke eksisteret forgæves. Duoer popper op alle vegne. Musikalsk har den britiske duo Dolomite Minor dog lyttet mere til Queens of the Stone Age, som deres stil trækker temmelig meget på. Britiske ørkenrock med solbriller? Så har du sanger og guitarist Joe Grimshaw og trommeslager Max Palmier.
For: Fans af stoner-duoer og britisk attitude.
Pensum: ’Let Velvet Print’, ’Let Me Go’
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN – Avalon, kl. 20:00
Fordi: Einstürzende Neubaten startede som et vestberlinsk modkulturelt kunst-kollektiv, der i de tidlige 80'ere begyndte at eksperimentere med et musikalsk udtryk. Deres spæde tinnitus-inducerende og industrielle avantgarde-rock gjorde bl.a. brug af hjemmebyggede instrumenter af metalskrot, trykluftpistoler og kæder som for at tage det betonbeklædte Berlin med ind i musikken, men har gennem tiden udviklet sig til en mere moden og mere musikalsk industrial, hvor specielt den musikalske struktur er blevet noget mere tydelig. Dertil kan det nævnes – som en slags trivia – at bandets logo er et af de mest tatoverede i punkkredse.
For: Fans af Swans, Sonic Youth, My Bloody Valentine, Nick Cave & The Bad Seeds.
Pensum: 'Zeichnungen des Patienten O.T.', 'Halber Mensch', 'Perpetuum Mobile', 'Tabula Rasa'.
ENSLAVED – Avalon, kl. 22:00
Fordi: Enslaved er et af de ægte bands fra Norge, der igennem 25 år har spillet en progressiv form for black metal, der har hensat fans i ekstase i hele den periode. Enslaved handler 100 % om musikken og har aldrig været indblandet i det drama, der indhyllede de andre norske bands i kontroversielle hændelser i midten af halvfemserne. Ej heller har de holdt kunstneriske pauser over flere år på grund af interne stridigheder. Enslaved er den ægte vare. De har et utroligt højt bundniveau, og deres 13. (!) plade ’In Times’ udkom i marts måned i år, hvor vores anmelder kvitterede med topkarakter.
For: Fans af ægte, udfordrende progressiv black metal.
Pensum: ’In Times’, ’Eld’, ’Isa’, ’Vertebrae’.
LAMB OF GOD – Arena, kl. 23:30
Fordi: De behøver næppe en introduktion på disse sider. Det helt store metalliske brag på årets Roskilde kommer med stor sandsynlighed, når Lamb Of God fredag nat inviterer til kæmpe groove-gilde.
Som en art Pantera-arvtager i ånden, er der ikke mange bands i dag, som på samme måde leverer gennemsyret vred og tung metal for et stadion-stort publikum – vel at mærke uden at lefle for nogen som helst. Således fortsætter Virginia-veteranerne efter 21 år ufortrødent med at brillere inden for deres smalle, men effektive rammer. Bare hør de to skæringer 'Still Echoes' og '512' fra gruppens kommende album, 'VII – Sturm and Drang,' der udkommer den 15. juli.
Siden gruppen sidst lagde vejen forbi, har den forrygende frontmand Randy Blythe gennemgået et større personligt mareridt, efter i 2012 at være blevet sigtet, fængslet og siden (retfærdigvis) frikendt i Tjekkiet for uagtsomt manddrab på en fan to år tidligere til et show i Prag. Nærmere detaljer kan læses andetsteds (eller ses i den fine dokumentar om hele forløbet, 'As The Palaces Burn'), men hele den traumatiske oplevelse har altså ikke taget modet fra hverken vokalisten eller resten af bandet. Tværtimod. Så tag en ven, kæreste, fremmede eller noget helt fjerde i hånden, og gå med Randy og drengene ind i helvedet.
For: Fans af Pantera, Crowbar og Aphyxion.
Pensum: Forbered dig på Wall of Death.
GOAT – Avalon, kl. 00:00
Fordi: Sidste år leverede svenske Goat årets dansefest på Roskilde. Deres æggende blanding af syrerock, afrobeat og hård rock fik hele Roskilde til at gynge, og hvis dette års optræden er bare halvt så medrivende, så bliver der ikke et vildere party.
Læg dertil et væld af eksotiske masker og et bizart og fjollet voodookoncept. Men det ville selvfølgelig være lige meget, hvis ikke musikken holdt. Det gør den.
For: Danseglade rockfans, psykedeliske rockhoveder og festaber; folk, der drømmer om en fusion af Fela Kuti og Roky Erickson & the Aliens.
Pensum: ’World Music’.
DECAPITATED – Pavilion, kl. 00:30
Fordi: Lamb of God er netop blevet færdige med deres koncert på Arena, men du vil have mere. Og det skal være endnu mere grumt, men mindst lige så teknisk overlegent,som det, du lige har set. Roskilde har selvfølgelig tænkt det samme, som du har: Du vil have Decapitated.
Polsk dødsmetal, når det er absolut bedst. En hæder, som Decapitated har måttet arbejde og bøde hårdere for end de fleste for stadig at kunne leve op til. Tilbage i 2007 var gruppen under en tour involveret i en ulykke, der kostede den bare 23-årige Vitek – trommeslager og bror til guitaristen Vogg – livet, mens forsangeren Adrian Kowanek stadig ligger i koma.
Det massive tab til trods kom gruppen sig efter et par år og har siden, med skiftende medlemmer, ufortrødent fortsat deres fremmach mod dødsmetal-tinderne. Gruppens egentlig gennembrud kom med pladen 'Nihility' fra 2002, hvor på man finder den uovertrufne “Spheres of Madness'. Et udødeligt nummer, der viser alle aspekterne af Decapitateds hårde, tekniske greb om genren. Et værk, som de ikke siden har overgået, selvom sidste års 'Blood Mantra' viser, at bandet er tilbage for fuld styrke. En dødsmaskine i topform venter fredag nat.
For: Fans af Death, Psycroptic, Morbid Angel og Flesh of Doom.
Pensum: 'Nihility', 'Blood Mantra'.
FOSSILS – Gloria, kl. 01:00
Fordi: Der bliver smæk på, når den danske duo hopper på scenen natten til lørdag. Vi var ret fjollede med debutpladen 'Flesh Hammer', og de to gutter får mulighed for at tage revanche for sidste års koncert på Copenhell, hvor der desværre ikke var mødt særligt mange publikummer frem. Denne gang bliver det forhåbentlig på en tætpakket Gloria-scene, og tidspunktet er det helt rigtige.
Fossils er lidt atypisk i besætningen; en trommeslager og en bassist. Ingen vokal. Til gengæld er der godt smæk på bassist Simon Tornby og trommeslager Per Silkjærs musikalske frontalangreb, der henter inspiration hos både Killing Joke og Rushs proggede og knækkede rytmer samt et mere moderne instrumentalnavn som Death from Above 1979.
Vores klummeskribent Jens interviewede for nylig Per Silkjær, der også spiller i Double Space, der blandt andet fortalte, at hans søn selv skal spille med bandet Yung på Roskilde, så det er op til flere drømme, der går i opfyldelse for ham på én gang. Sæt stort kryds i kalenderen, og oplev Fossils blæse dig bagover med en helt speciel koncert.
For: Fans af Rush, Killing Joke, Death from Above 1979.
Pensum: 'Flesh Hammer'.