Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival ’15: Guide til lørdag

Populær
Updated
Roskilde Festival ’15: Guide til lørdag

Menneskefjendsk hardcore? Tjek. Black metal-special? Tjek. Gotisk folk? Tjek. MASSER af sydstatsgroove? Dobbelttjek. Lørdagen på Roskilde byder på et overflødighedshorn af genrer og relativt nye bands.

Dato
04-07-2015
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

SPIDERGAWD – Avalon, kl. 12:00

Fordi: Du står tidligt op på festivaler, hvis der er mulighed for at blive blæst godt igennem. Spidergawd udspringer af det legendariske norske psych-band, Motorpsycho, og vi har talt varmt om begge gruppens plader; både debuten fra sidste år samt dette års to'er, som du kan læse om her.

Spidergawds stil ligger ikke milevidt fra Motorpsychos, men der er den markante forskel, at denne kvartet har en saxofonist i rækkerne, som gør det hele lidt mere jazzet og space-rocket. Selv siger bandet, at der er glædesgaranti, hvis man overværer dem, og at de prøver at lyde som John Coltrane og Cream, der jammer på en stenet søndag formiddag. Læs desuden vores interview med bandet forsanger og guitarist, Per Borten.

For: Fans af Motorpsycho, psych og saxofon!

Pensum: 'Spidergawd' og 'Spidergawd II'.
ALL PIGS MUST DIE – Avalon, kl. 14:00

Fordi: Er du til ædende ond, bister og menneskefjendsk hardcore, frembragt af nogle af scenens ypperste musikanter, så er amerikanske All Pigs Must Die den perfekte mikstur at starte sidste dag på Roskilde med.

Bandet tæller blandt andre Converges helt hysteriske Ben Koller bag trommerne. Det betyder lettere kaotisk crust punk drysset med Slayer-riffs hist og her og inspirationer fra både grindcore og black metal. En superpotent misantropisk gift, som uden tvivl kommer til at medføre åndenød og begejstrede kropslige spasmer blandt publikum.

For: Fans af Converge, Hope Conspiracy, Trap Them og kaos generelt.

Pensum: 'God is War', 'Nothing Violates This Nature'.
GIRL BAND – Pavilion, kl. 15:00

Fordi: Hipster-alarmen har lødt på redaktionen, men helt så lette er Girl Band ikke at afskrive. De er lyden, der ville opstå hvis Metz møder et afdanket grungeband, der er rejst til Berlin for at leve livet, men ender med at spille små klamme klubber, mens de famler efter den lyd, de virkelig gerne vil opnå til tonerne af Refuseds første demo. Sådan nogenlunde deromkring. Alt i Girl Band er spillet på instrumenter, der er kvast igennem de mest ødelagte distortionpedaler, mens forsangeren desperat forsøger at synge og skrige sig igennem lydmuren.

For: Fans af noise-punk med pæne skjorter.

Pensum: Lawman', 'In My Head' 'Why They Hide Their Bodies Under My Garage?'.
CORROSION OF CONFORMITY – Avalon, kl. 18:00

Fordi: Du har ventet længe på at opleve Corrosion of Conformity med Pepper Keenan tilbage i front, og fordi du ikke nåede at få billet til bandets klubkoncert i København i foråret. Eller også vil du bare gerne genopleve bandet på den mildt sagt noget større Avalon-scene.

Corrosion of Conformity har den sidste håndfuld år været aktive som trio uden Pepper Keenan, der var forsanger i bandet under "stoner-perioden" i 90'erne, hvor gruppen turnerede med både Metallica og Megadeth. Inden da gjorde de sig som hardcore/crossover-band, og det var også denne stil, de fandt tilbage til på det selvbetitlede album fra 2012 og på sidste års 'IX'.

Men nu er Keenan – der i mellemtiden har koncentreret sig om supergruppen Down – altså tilbage, og nu står den igen på Sabbathsk stoner-stil og 'Albatross' og 'Clean My Wounds' med mere. COC har endnu ikke bebudet et nyt album eller noget i den stil, så det bliver en greatest hits-seance, men forhåbentlig også en, der bliver mere festlig end nostalgisk. Den sene eftermiddags-spilletid til trods.

For: Fans af Black Sabbath, Metallica og Lynyrd Skynyrd.

Pensum: 'Deliverance', 'Wiseblood'.
CHELSEA WOLFE – Gloria, kl. 20:30

Fordi: Lad dig selv forføre af Chelsea Wolfes dronende, ambiente og til tider dansable gotiske folk-musik. Den stille californier, som bærer slør live for at komme sin sceneskræk til livs, har siden 'The Grime and the Glow' fra 2010 haft et dedikeret følge i undergrunden, hvor især hendes mørke, atmosfæriske klange har taget et godt tag om metal-hovederne også. Det stod ydermere klart, da hun for et par siden signede med fremadstormende Sergeant House, medvirkede på sine nye label-mates, Russian Circles' ''Memorial' og udgav et live-album fra Roadburn Festival

For: Fans af Purity Ring, Daughn Gibson, Cat Power, King Dude, Kate Bush, neofolk og Rose MacDowall.

Pensum: Mørket!

&spfreload=1


TOMBS – Pavilion, kl. 21:00

Fordi: Amerikanske Tombs eksperimenterer med dyster post-punk og forskellige typer udslettende metal i et mix, der lyder umiskendeligt amerikansk, men også minder om black metallens lydunivers. Doomede, indadskuende og eftertænksomme synthbaserede passager forløses i eksplosive og hardcore-lignende energiudladninger af aggression og vrede, hvor knusende blastbeats, hæst råbende vokal og sandpapirsru guitarlyd er kendetegnende.

For: Fans af Kylesa, Wolves In the Throne Room, Lord Mantis og Neurosis.

Pensum: 'Winter Hours', 'Path of Totality', 'Savage Gold'.
DEAFHEAVEN – Pavilion, kl. 22:00

Fordi: Der er nok ikke et nyere band, der deler vandene mere end amerikanske Deafheaven. De har været med til at definere lyden af black metallens såkaldte tredje bølge, der blander black metal med shoegaze – også kaldet hipster black blandt onde tunger.

Deafheaven er atmosfæriskw i udtrykket, og musikken er fremføres gerne live i noget så ufarligt som Hawaiiskjorter. En ny generation har taget dem til sig og elsker dem, mens fans af true black metal ikke kan fordrage dem.

Meningerne er også delte her på redaktionen, men da de gæstede Danmark sidste år, ramte de dog vores udsendte, der gav dem fem firkanter og skrev, at der var ”saft og kraft i musikken [...] og, at bandets sans for opbygning af sangene virkelig kom til sin ret, så det kunne høres, at det hele faktisk ikke er så mørkt, fordi er mange stærke melodier under overfladen.”

For: Typer med Hawaiiskjorter og abonnement på Soundvenue.

Pensum: ’Sunbather’
MYRKUR – Pavilion, kl. 00:00

Fordi: Såvidt vides har et black metal-band aldrig før live-debuteret på Roskilde. Men lørdag nat sker det, når vi endelig får Myrkur at se. One-woman black metal-bandet, som udgøres af danske Amalie Bruun, der blandt andet også gør sig i synthpop-duoen Ex-Cops og i 2008 leverede temanumeret til Paradise Hotel. Sidste år kom hendes debut-ep med Myrkur, 'Nattens Barn', på selveste Relapse Records, og til august er hun så klar med debutalbummet 'M' (hør første single 'Hævnen' i videoen nedenfor).

Til indspilningen af albummet har Myrkur allieret sig med blandt andre medlemmer fra Mayhem og Ulver, som efter sigende også vil udgøre live-bandet på Roskilde. Især inspirationen fra Ulvers tidlige materiale høres tydeligt i hendes skramlede og atmosfærisk smukke black metal – med rødder i den nordiske folkemusik – tilsat gysende primalskrig og svævende englesang.

Til dels også grundet masser af omtale i alskens danske og udenlandske dagblade og musikmagasiner er der blevet bygget en god hype op om Myrkur. Der skal derfor nok være et pænt fremmøde til hendes midnatsmesse på Pavillion, hvor næste skridt i en bemærkelsesværdig rejse bliver taget.

For: Fans af Ulver, Emperor, Alcest og den nordiske natur.

Pensum: 'Nattens Barn', 'Hævnen'.
DRENGE – Avalon, kl. 00:00

Fordi: De to drenge i Drenge er brødre, kommer fra røven af England og fortsætter en stærk britisk tradition med at lufte sine frustrationer om at være ung og umulig på en punket facon. Der er skåret ind til benet, når simple riffs og tørre trommer bærer gruppen frem, og lægger sig i kølvandet på blandt andre danske Iceage.

For: Fans af Iceage og generelt bare britisk punk.

Pensum: Din ungdom.
ØRESUND SPACE COLLECTIVE – Glora, kl. 01:00

Fordi: Øresund Space Collective er et kollektiv bestående af danske, amerikanske og svenske musikere, og de er lidt af en institution på syrerockscenen. De blev dannet i 2004 og har udgivet imponerende 28 album (vist nok – en del liveudgivelser er medregnet, en del digital only-udgivelser er ikke, og man tvivler på, at bandet selv helt har overblik over det) + det løse.

Det er totalt improviseret, og som navnet antyder, er det udsyret og udknaldet spacerock, hvor den soniske rumcigaret har direkte kurs mod universets og sindets allerfjerneste galakser. En spilletid kl.  01:00 natten til søndag  med et band, der som noget af det eneste på årets plakat repræsenterer en oprindelig, udkokset hippieånd: Det har potentiale til at blive en legendarisk koncert med. Dr. Space og hans kohorter.

For: Syrehoveder, flippere, brugere af bevidsthedsudvidende stoffer og folk, der vil have effekten af et bevidsthedsudvidende stof uden at tage det.

Pensum: Det er improviseret. Bare spring ud i det!
YOUNG AND IN THE WAY – Pavilion, kl. 01:30

Fordi: Det amerikanske band spiller såkaldt blackened crust, der er en hybrid af hardcore og black metal. Gruppen er på turné i USA, men bliver fløjet til Roskilde Festival for at give en eksklusiv koncert. Det giver mening.

Young and in the Way har slået deres navn fast som en fandenivoldsk koncertoplevelse. Der bliver gået til den. Så forvent et voldsomt show på scenen og ikke mindst foran den, når bandet er med til at lukke festivalen lørdag nat, og publikum presser den sidste energi og vildskab ud af kroppen efter en uges fest!

For: Folk med hang til vildskab og sammenstød af black metal og hardcore.

Pensum: ’I Am Not What I Am’, ’When Life Comes to Death’.