Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft

Populær
Updated
Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft
Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft
Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft
Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft
Top 5 - Metallicas dårlige dømmekraft

Når Metallica til februar næste år giver fire koncerter og samtidig indvier Royal Arena på Hannemanns (!) Allé, bør de undgå følgende fem faldgruber.

Kunstner
Spillested
Distributør
Genre
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Da Metallica i 2009 gav fem koncerter i Forum, var der 50.000 glade fans og én glad trommeslager. Sådan så det store banner på Vesterbrogade ud midt i København i den uge, hvor Metallica holdt hof i et hidtil uset omfang. Tidligere havde de givet dobbelt op på koncerter i 1992 og 1996. I 2009 blev det til fem af slagsen. Nu gentager de bedriften. Dog i nye omgivelser og med lidt flere mennesker.

For Metallica skal indvie Royal Arena, der pudsigt nok kommer til at ligge på Hannemanns (lige et enkelt n for meget til sidst, før det havde være helt perfekt) Allé 18 i 2300 København S. Den nordlige del af Amager. Den nye arena får plads til 15.000 hver aften, og Metallica giver fire koncerter. Det er 60.000 i alt, og billetterne blev revet væk i løbet af få minutter, hver gang en koncert blev annonceret. For selvfølgelig havde arrangørerne taktikken klar. De to første shows var annonceret på forhånd, og den tredje lå og lurede i baghånden, hvis nu interessen var der. Det var den i allerhøjeste grad, og den tredje blev smidt som en ekstra lækkerbisken til de mange, der gik forgæves i jagten på billetter til de to første. Så fik masserne en weekend til at slikke sårene og lade kreditkortet køle af. Mandag blev den fjerde koncert så annonceret, og Metallica forvissede samtidig alle om, at så ville der ikke komme flere.

Fire koncerter. 60.000 billetter. Royal Arena kan næppe få en bedre indvielse. For det er samtidig de eneste koncerter, Metallica giver i Europa foreløbig. Først i efteråret 2017 rammer de igen kontinentet. Det betyder naturligvis også, at interessen for billetter har været stor for udenlandske købere. På diverse sider på internettet kan man læse om fans, der gør sig klar til en uge i København, hvorfor der vil være mange andre nationaliteter til stede end blot danske i februar måned.

Opsætningen minder dog meget om netop de føromtalte koncerter i Forum i 2009. Alle fem fremragende koncerter, hvor Metallica virkelig leverede varen. De har dog leveret nogle halvhjertede optrædener i ind- og udland, siden de solbeskinnede julidage for syv år siden. Horsens i 2012 med 'The Black Album', Roskilde i 2013 og Horsens i 2014 med en forfærdeligt forudsigelig og kedelig setliste er alle koncerter, hvor vi gik derfra uden armene helt oppe over hovedet. Så nu må de godt stramme bæltet og strengene. Her er fem faldgruber, de for alt i verden må undgå.

1. Ingen fans må bestemme noget!
Det har vist sig at være den værste ide med de bedste intentioner nogensinde af et band. Fans verden over nyder at være med i beslutningsprocessen og have en finger med i spillet. Resultatet bliver desværre bare noget så trist, at det knap er til at leve med. Det er lidt ligesom når politikerne spørger befolkningen om, hvad de bedst kunne tænke sig. Så kommer der en million svar og politikerne kan så bare vælge lige præcis dem, de i forvejen havde tænkt sig at gennemføre, og sige, at folket selv har spurgt efter det. Pyt med, at 99 % måske ville noget andet. Er der bare én tosse, så har politikeren foden i døren. Vend argumentet om og læs setlisten fra Horsens i 2014. Sjældent har den hårde kerne af fans af bandet følt sig så snydt. Konceptet blev udvandet af de 99 %, der bare vil høre det, de er vant til, når de hælder 40 fadøl ned, før koncerten går i gang, og står bevidstløse og råber med på de sange, der har været sunget til hudløshed gennem 20 år. Så Lars, hvis du læser med her. Følgende seks sange kan nemt udskiftes: 'Seek & Destroy', 'Master Of Puppets', 'One', 'Enter Sandman', 'Sad But True' og 'Nothing Else Matters'. Erstat gerne med andre fra samme plader.

2. Ingen badebolde
Gøglermentaliteten og kræmmermarkedsstemningen må gerne vige for en stund. Nu har de snart brugt den ide i størstedelen af en dekade, og vi kan sagtens undvære den i Royal Arena. Godt nok er der ikke langt til hverken Københavns Havn, Amager Strandpark eller Havnebadet, men det er februar måned, og ideen er ved at have udlevet sig selv. Metallica har skabt et navn for sig selv ved netop ikke at gå op i hverken højt hår, make-up, tarvelige spandex-bukser eller andet billig teater.

3. Manuskriptet mellem sange
Vi er klar over, at det ikke bliver ved med at være nemt at være unik og opfindsom, når man efterhånden har spillet mere end 1800 koncerter. Men James Hetfield må for vores skyld hellere helt undlade at sige noget før 'Sad But True', hvis det partout skal være ”Do you want heavy..?”-talen. Vi er store fortalere for interaktion mellem band og publikum. Det er med til at gøre koncerten mere intens. Men når det hele er skrevet på forhånd, og alle har set og hørt, hvad der bliver sagt på YouTube flere måneder i forvejen, så falder det fuldstændig til jorden. Det er ikke lige så slemt som playback, men respekten for publikum kan i hvert fald diskuteres, og hele argumentet om "We are Metallica Family" kommer til at minde om en tyndslidt kliche. Så mindre teleprompter og mere ærlighed. Også selvom publikum i så fald ikke nødvendigvis bryder sig om det, der bliver sagt. Hvis publikum er nogle bøvede fadølsdrikkende mimere, der ikke hverken siger eller gør noget godt, så mind dem om det og forlang noget. Ligesom vi gør!

4. Ikke flere gentagelser som opvarmningsbands
De, der har fulgt Metallica, ved, at de har en tendens til at genbruge deres opvarmningsbands. Så hvis vi kunne undgå Slayer, Mastodon, Gojira, Lamb Of God, Machine Head, The Sword, Volbeat og Avenged Sevenfold disse aftener i Royal Arena, så ville det være rart. Alle bands, vi ellers intet har imod. Faktisk tværtimod. Men nu har vi efterhånden haft den pakke med de navne i ind- og udland så mange gange, at det er på tide at ryste posen. Det var en frisk ide, da netop Volbeat og Mnemic varmede op for Metallica i Aarhus i 2007. Kunne man forestille sig noget lignende? Omvendt er der den udmærkede pointe i, at hvis de overhovedet har opvarmning med sig, så bliver Metallica ikke det første band, der spiller i Royal Arena! I hvert fald ikke fredag d. 3. februar 2017. I det hele taget en spændende udfordring, som kunne få selv Shakespeare fare i blækhuset. At have support eller ikke have support? Og i så fald hvem?

5. Dårlig lyd
Der må for alt i verden laves lydprøver. En ny arena, og så skal verdens største metalband nogensinde indvie det? Tal om at sætte barren højt for sig selv. Hele ideen og den kickstart, som Royal Arena naturligvis håber at få efter fire på hinanden følgende Metallica koncerter, falder til jorden med et brag, hvis lyden bare tilnærmelsesvis er lige så hæslig som akustikken i Parken og Valby Hallen, der begge lider den tort at være bygget til andet end hårdtslående koncerter. For Royal Arena skal jo også bruges til andet og mere end koncerter. Akustikken bliver derfor afgjort noget af det, der kan gøre alle involverede parter mest ængstelige. For ingen ønsker den dårlige lyd. Band, fans, arrangører og lydfolkene håber alle på det samme. Derfor må vores sidste og mest seriøse punkt være en dybfølt opfordring til alle om at gøre sit forarbejde ordentligt. Det ville være så trist, hvis ilddåben af Københavns nye, store multiarena startede med lunkne anmeldelser og knap så begejstrede tilskuere.

Det kunne dog være interessant med et Metallica, der fraveg den formel, de har kørt siden 2004, hvor der er 18 sange, og alt skal være klar til at blive udgivet digitalt et par dage efter. Vi håber naturligvis på en masse nye sange fra pladen, der udkommer til november, og så et par dristige chancer i arkivet fra plader eller numre, der ellers ikke får chancen, når bandet giver koncert. En knivspids nerve og den flygtige "fuck you"-attitude, som bandet havde, da de ville indtage og erobre verden i firserne og (indrømmet, starten af) halvfemserne. Så ville ingeniørberegningerne fra COWI nemlig utvivlsomt blive sat på en prøve, når Metallica nok alligevel er det eneste band, der kan få taget til at lette, når de rammer dagen. Vi håber på det og beretter fra alle fire aftener på første parket. Find os helt oppe ved hegnet håbende på det bedste.