Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et testamente til en æra

Populær
Updated
Et testamente til en æra
Som ung knægt lod Kong Kent sig klippe for at få Metallicas "Live Sh*t" boks i julegave. I dag beholder han garnet, mens anmelder den nye "Live Sh*t" dvd udgave. Efter ti års venten med nogle nedslidte vhs-udgaver, udkommer Metallicas første officielle liveudgivelse endelig på dvd. Boksen er derfor også blevet mindre, og nu fylder den ikke mere end det den oprindelige cd-box gjorde. Der har de proppet de tre almindelige cd-skiver i, samt fået plads til de to dvd-skiver. Tager man musikken ud af æsken, fylder den nye altså ikke mere end den gamle cd-version, men nu har man også selve videokoncerterne stående i reolen. Det er smart, men æsken er således også skrumpet ind.

Den originale har et nostalgisk look over sig, da den rent faktisk ligner en rigtig flightcase, og med den store bog, den store scary-guy stencil, samt de tre vhs-bånd, fylder den rent faktisk noget. Man føler man sidder med et specielt bokssæt. Sådan er verden ikke længere. Den nyé boks er ikke bredere end selve cd-coveret med de fem skiver, og er lidt kedelig. Den gamle 72-siders bog ligger nu som cd-rom materiale på den ene dvd (Seattle showet fra ’89), og den der scary-guy stencil er gået noget ned i format. Men når man er færdig med at være skuffet over den lidt kedelige indpakning, kan vi så gå direkte til det materiale der betyder noget: Musikken og videokvaliteten! Vi starter med videodelen, da det mest spændende er at se forskellen mellem vhs og dvd.


DVD1: San Diego show ’92

Samme show som på vhs-udgaven, men denne gang presset ned på én skive i forhold til to vhs-bånd i den gamle udgave. Kvaliteten er selvsagt langt bedre på billedsiden, men kvaliteten bærer alligevel tydeligt præg af, at det er en lang koncert på over tre timer der er presset ned på én skive. Lydsiden er en anelse lav, men ellers meget klar og overraskende fri for støj. Man kan altså sagtens mærke, at der er sket et skridt opad i kvalitet.

Alligevel kan jeg ikke lade være med at ønske, at man ville have delt showet op over to skiver. Det ville have gjort det muligt at køre med en højere bit-rate på både billedsiden og lydsiden, og dermed undgået at skulle komprimere det hele så meget. 200 minutter er altså for meget på én skive.

Selve lyden er i almindelig Dolby 2.0 stereo, og altså ingen surround-sound her. Undertekster er valgfri.


DVD2: Seattle show ’89

Her er selve koncerten ’kun’ 144 minutter, og selvom materialet er tre år ældre, er billedkvaliteten alligevel lige så god som på den første dvd. Det er et tungt live-set fra bandets ”Damage Justice” tour, hvor Jason Newsted skulle stå sin prøve. Det er Metallica før de udsendte monsteralbummet ”Metallica”, og der er en sjov atmosfære af, at det her er før MTV-folket kom med på galejen. En rigtig, rigtig fed koncert!


CD1+2+3: Mexico City ’93

Hele det oprindelige show fra Mexico City er stadig som det plejer. Kørte en hurtig sammenligning med de gamle skiver, og eneste forskel var, at de originale havde nogle få ridser her og der, der dog ikke gav noget udslag i musikken. Således er liveshowet på cd bevaret som det var i den oprindelige udgave, og tak for det.

For netop showet på cd fra Mexico City indkapsler Metallica når de er allerbedst. Showet er optaget mens Metallica var på toppen af verden. De regerede ganske simpelt hele verden! De ejede MTV, radiostationer og måtte spille imponerende fem (5?!) aftener i træk i Mexico City, for at imødekomme de mennesker der gerne ville have billetter til deres show. Det er 177 minutter tonstung koncert, hvor Metallica når meget bredt omkring i deres materiale.

Her har man klippet alle de bedste sange sammen, og det resulterer så i en tre cd’er lang koncert, der for mig stadig står som den allerbedste live-udgivelse nogensinde med Metallica. ”Cunning Stunts” og ”S&M” ? Gå hjem og vug! Det her er Metallica før "Load" perioden, før Mozart-trippet, før børn og familier – før alt det kedelige. Det her er fan’me noget der rykker! FUCK, det holder!

For selvom indpakningen nu er blevet en anelse mere tam, så er "Live Sh*t..." stadig en af de allerbedste live-udgivelser nogensinde. Der er mange, mange timers Metallica koncert i denne boks, og det er alt sammen fra deres storhedstid i slutningen af firserne og starten af halvfemserne, hvor de bakkede ”…And Justice For All” og ”Metallica” op. Et testamente til en æra hvor Metallica ganske simpelt var verdens største band!

Kunstner
Titel
"Live Sh*t – Binge & Purge"
Distributør
Genre
Karakter
5