Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Eftermiddags-cyborg-impro

Populær
Updated
Eftermiddags-cyborg-impro

Greg Fox og Alexandra Drewchin tog lørdag eftermiddag en rejse gennem 70 minutters eksperimenterende improvisationsmusik. Det var dog hård kost for et lørdagstræt publikum.

Dato
02-07-2016
Koncertarrangør
Fotograf
Henrik Moberg Jessen
Forfatter
Karakter
2

Ja, hvor starter man?

Det vil nok være nemmest at starte med Greg Fox, Liturgy-trommeslageren, der udfolder sine talenter i et hav af andre konstellationer, og som er en samlende enhed på den eksperimenterende scene i New York.

Roskilde Festival havde booket Fox i tre forskellige konstellationer: Hvor han torsdag optrådte med jazz/noise/metal-gruppen Ex Eye og fredag med trommeduoen Fox Millions Duo, var han lørdag eftermiddag den rytmiske bund i eksperimental-duoen Guardian Alien.

Mens Fox sad ved sit trommesæt og til tider navigerede på en iPad, var det sanger og musiker Alexandra Drewchin, der var omdrejningspunktet for koncerten. Hun var udstyret med en computer og et hav af effekter gennem sin MIDI-controller, der mest af alt lignede en firkantet, futuristisk og hovedløs guitar.

Igennem ca. 75 minutter improviserede de to musikere sig ind og ud af forskelligartede udtryk. Med ambient- og noise-lyde som baggrundsklange lagde Fox et rytmisk fundament, mens Drewchin improviserede tekst, vokal og effektspil ind over. Hun manipulerede sin vokal, så den skiftede fra operasang til en dyb, dyb robotstemme, og hun bevægede sig rundt med maskinelle bevægelser for dernæst at udnytte sin hypermobilitet til at stille sig i mærkværdige positurer og udsige mere tekst.

Hun var alienen i bandnavnet. Mens Fox var vogteren, der sørgede for rytmikken, var Drewchin det fremmedartede element, og hun tog undervejs forskellige roller på sig som eksempelvis cyborg, operasanger og ikke mindst farlig forfører.

De støjende, rivende og eklektiske improvisationer lød, som var de fra en anden verden, og det må man formode er idéen med gruppens udtryk. Men det var også hård kost for et publikum, der på festivalens sidste dag var temmelig møre, men som alligevel holdt ud.

Havde man forventet noget i stil med den mere koordinerede black-psych, man kan finde ved at søge på bandnavnet på YouTube, var man nok blevet skuffet.

I stedet var Guardian Alien et spændende bekendtskab. Men decideret medrivende blev det aldrig.