Iderigt black metal-mesterstykke
Amerikanske Abigail Williams leverer en forrygende blanding af post- og black metal på en iderig plade, man både bliver betaget af og slår sig på.
2. Void Within
3. Nonexistence
4. Still Nights
5.Talk To Your Sleep
6. Embrace The Chasm
7. No Less Than Death
I 1692 i Massachussettes i USA levede en ung pige ved navn Abigail Williams. Hun ville have opmærksomhed, og valgte at udnytte tidens hekseskræk til at anklage adskillige kvinder for heksekraft. Anklagerne førte til retssager, og retssagerne førte til henrettelser. Dette var starten på hekseprocesserne i Salem og en udbredt atmosfære af skræk.
Det er antageligvis denne atmosfære, bandet Abigail Williams ønsker at skabe med deres version af black metal, der også trækker på især post-metal og progressiv dødsmetal. Eller det var måske intentionen, da Ken Bergeron (som senere gav sig tilnavnet Ken ’Sorceron’ - sejt!) startede bandet, for i dag er atmosfæren mere en slags introspektiv og melankolsk angst. Det er altså super emo.
Fra drøm til mareridt
Pladens syv numre og 45 minutter handler med Sorcerons egne ord om ”sorgen over at indse, at noget, man troede var virkeligt, aldrig var virkeligt.” Teksterne er stemningspoesi uden konkret handling, så forvent altså ikke en heksehistorie. "Drain my veins to empty myself of the lies // Blood exits the wound deep within, that part of me dies", skriger Sorceron i pladens første linjer. Så ja igen, super emo.
Men det holder ikke pladen tilbage. Vi er nemlig i selskab med en god komponist i Sorceron og en stærk gruppe musikere, blandt andre Mike Heller (tidligere Fear Factory) på trommer, der er en konstant berigelse på ’A void within existence.’
Det viser sig allerede på åbneren, ’Life, Disconnected,’ der lægger ud med en hårdtslående kant på trommer, bas og guitar, inden et svajende groove introducerer verset. Sorcerons skrigen går i samspil med et slags dødskor, der leverer andenstemme. Det er lidt uhyggeligt. Nummeret har flere gode temposkift og ideer på trommerne - især pedalerne. 'A void within' bruger i sin fantastiske anden halvdel strygere og trompeter til at skabe en mørk, ør stemning, lidt a la Kellermensch's tidlige materiale. 'Nonexistence' lægger ud med en dyb og rungende leadguitar, der hjemsøger mine drømme, inden Sorceron gør det til et mareridt med sine skrig.
Det her kræver nosser
’Still nights’ er pladens mest brutale nummer, der føles som at blive sparket gentagne gange af en hård støvle. I nogle passager troede jeg, der var noget galt med mine høretelefoner, fordi det lyder næsten maskinelt chuggende, som når man skruer for højt op for elendige højtalere. Den lidt dronende ’Talk to your sleep’ må man ikke slukke for, da der midtvejs dukker en lækker guirtasolo op (en af flere på pladen), og mod slutningen åbenbarer der sig et smukt, melodisk stykke melankoli med ekko på Sorcerons raspende stemme – som en ork, der krænger sit hjerte ud i en for forladt katedral. ’Embrace the chasm’ gør brug af simple klaverakkorder, der danser hen over blastbeats og støjende guitarer, som om de ikke eksisterede.
Til sidst må man tage hatten af for Sorceron, der vælger at slutte af med en vaskeægte sjæler! En ti minutter lang slowburner med cleansang, som var han en anden Mikael Åkerfeldt uden respekt for konventionerne. Det kræver nosser, men ’No less than death’ åbenbarer sig som et smukt stykke musik, hvor Sorceron lægger sit sorte hjerte til skue for verden – helt sårbart og let at stikke til, hvis man er tilstrækkeligt kynisk.
Først til sidst, under tonerne af pladens pragtfulde, sidste guitarsolo, vil du rigtigt indse, hvorfor dette er et mesterstykke af en plade. Og årets bedste indtil videre.