Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Historisk korrekt black metal

Populær
Updated
kanonenfieber

Tyske Kanonenfieber er noget så specifikt som historisk korrekt black metal, der tager livtag med 1. verdenskrig. Det gør de ret godt.

Titel
Menschenmühle
Dato
20-02-2021
Trackliste
1. Die Feuertaufe
2. Dicke Bertha
3. Die Schlacht bei Tannenberg
4. Der letzte Flug
5. Grabenlieder
6. Grabenkampf
7. Ins Niemandsland
8. Unterstandsangst
9. Verscharrt und Ungerühmt
Karakter
4

Kanonenfieber udsender med deres debutplade 'Menschenmühle' et værk, der tager sit udspring i Den Store Krig, som man kaldte 1. verdenskrig. Menneskemøllen, der tog livet af omkring 10 millioner mennesker, mestendels tyskere, franskmænd, russere og briter, men som egentlig startede fordi en østrigsk hertug blev skudt i Sarajevo. Emnet 1. verdenskrig er noget, man kan bruge meget tid på at dykke ned i. Hvorfor? Hvordan? Hvorfor var den direkte skyld i, at 2. verdenskrig brød ud 20 år senere?

Tyske Kanonenfieber er i hvert fald inspireret af det, og det er der kommet en hel plade ud af, der hedder 'Menschenmühle'. Menneskemøllen. På coveret kræver det ikke den store fantasi at regne ud, hvordan den bayeriske musiker har det med den krig.  Pladen er netop dedikeret de utallige ofre for krigen. En krig, der blev kæmpet i mudderfyldte skyttegrave, hvor død, frygt og sult var en fast bestanddel for de stakler, der blev sendt til fronten.

Lyrisk er det en oplæsning af rapporter, breve og andet, der blev fundet på såvel døde som overlevende soldater fra krigen. Tematisk er det således en historiefortælling, og musikalsk er det meget passende black metal med dødsmetallens rullende groove, hvorfor det ikke er helt i skoven at sammenligne dem med danske Crocell og svenske Marduk. Det kan bl.a. høres på 'Die Schlact Bei Tannenberg', der beskriver et af de første store slag i krigen, hvor russerne og tyskerne stod overfor hinanden. Ruslands hær blev bogstavelig talt slagtet, og deres general begik selvmord.Tragedierne i Den Store Krig står i kø, og Kanonenfieber fortæller dem dystert én efter én. Der er både de afdæmpede passager, hvor en enkelt guitar får lov at begræde den død og håbløshed, der kendetegner krig. For kort efter at blive afløst af et batteri af trommer, der tegner det kaos, der også er krig. Alligevel er der også plads til mid-tempo poppede riffs som på 'Der Letzte Flug'.

Kanonenfieber er et en-mandsprojekt. Med 'Menschenmühle' har han taget et emne op, der bestemt har materiale nok til masser af plader fremadrettet. Musikalsk er det ikke helt tosset, så vi trakteres med ubønhørlig mørke, der passer perfekt til temaet. Er man til historie og black metal, så er der således ikke mange undskyldninger for at forbigå Kanonenfieber.

Hele pladen kan høres her: