Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Teksterne bedre end musikken

Populær
Updated
Teksterne bedre end musikken

Sepultura er klar med pladen 'The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart', der med sine tekster og musik maner til eftertanke og selvkritik.

Kunstner
Titel
The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart
Dato
28-10-2013
Distributør
Trackliste
1. Trauma Of War
2. The Vatican
3. Impending Doom
4. Manipulation of Tragedy
5. Tsunami
6. The Bliss of Ignorants
7. Grief
8. The Age of the Atheist
9. Obsessed
10. Da Lama ao Caos
Karakter
3

Vi interviewede for nylig guitarist Andreas Kisser om den nye plade, der tematisk handler om det med ikke at køre alt for meget på autopilot og lade sig styre af andre. Hvis ikke vi stopper op, tænker lidt over vores egen situation og de valg, vi træffer i det daglige, kan det nemt blive et liv på autopilot, hvor vores valg reelt er truffet for os af andre. Det mener Kisser ikke er særlig beundringsværdigt, hvorfor han gerne vil have hjertet og sjælen med ind over, så der er noget, der lige mærker efter, inden tanke i hovedet bliver til handling i hænderne.

De tanker er Sepultura naturligvis ikke de første til at tænke. Sepultura har da også fået titlen fra den tyske filmklassiker 'Metropolis' (1927), der netop handler om, at mennesket kan blive lullet i søvn og blive en viljeløs slave af systemet. I filmen er vinklen vist endda, at en magthaver forsøger at lave en robot til et menneske og altså ikke omvendt. Andreas Kisser har vendt sin kritik mod alle de ting, der gør vores liv nemt i hverdagen. Alt lige fra Google og religion til Facebook, smartphones osv. bør bruges med kritisk forbehold.

Der er dog også plads til en hyldest til netop naturen, som hurtigt bliver væk, når det bekvemme og automatiserede tager over. Andreas Kisser og resten af Sepultura vil altså åbenbart gerne, at vi alle kommer tilbage til rødderne. Noget Sepultura selv på denne plade bogstavelig talt har gjort. For bandet har nemlig valgt Ross Robinson som producer på den nye plade. Sidst de arbejdede sammen med Ross var på pladen 'Roots' fra 1996, der om noget gav dem det endelige kommercielle gennembrud. Pladen, der dog også skulle vise sig at blive årsag til bandets største nedtur pga. forsangerens exit og det frie fald, som bandet kom ud i efterfølgende.

Det frie fald har Sepultura så forsøgt at rette op på de sidste 17 år. Først var der 'Against' fra 1998 og så er pladerne ellers kommet løbende, og den syvende efter 'Roots' er 'The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart'.

Lytteren kan sagtens høre, at Ross Robinson er tilbage bag knapperne. Der er en snert af lyden fra 'Roots', og det passer godt med temaet om, at vi skal kigge indad og finde frem til naturen i os selv. For sangene flyder også naturligt på pladen. Det starter stærkt med 'Trauma Of War' og går så over i den religionskritiske 'The Vatican', der har et helt andet tempo og en skummel intro.

Derefter går det slag i slag med pladen, der lyder som klassisk Sepultura. Her nærmer vi os så også nok det første kritikpunkt, som vi kan komme med. Det er næsten for letgenkendeligt, og man falder lidt for godt hen i lænestolen af bare magelighed.

Heldigvis er der små højdepunkter på pladen såsom 'The Bliss Of Ignorants', der både har fede soli og den klassiske tribal-trommelyd, som vi kender den fra, ja ... 'Roots'. Den nye trommeslager Eloy Casagranda fortjener her lige et par ord med på vejen. En helt ung knøs, der skal løfte arven fra en af de brødre, der valgte at forlade skuden på et tidspunkt. En legendarisk trommeslager i et legendarisk band. Hvordan træder man lige i hans sko? Det gør man selvfølgelig ikke bare sådan lige. Casagranda formår dog ganske udmærket at fylde pladen med god trommelyd og lykkes også med at skabe den lyd, som Sepultura altid har været kendetegnet ved på kedlerne.

Det samme kan siges om Derrick Greens vokal. Han er stærk, og man fornemmer både vreden og styrken i hans levering på pladen, hvor hans forgænger i dag ikke kommer i nærheden af samme niveau. Andreas Kissers guitarspil og Paulo Jr.'s ditto på bas er klassisk Sepultura. På mange måder er 'The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart' måske en af de bedre plader siden 'Roots'. Desværre er der fyldsange som bl.a. 'Grief' og 'Obsessed', som er med til at trække niveauet ned.

Det bliver derfor en jævn karakter til 'The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart'. Den når ikke den anden Ross Robinson-producerede plade til sokkeholderne. Omvendt er det Sepultura, som vi kan lide at høre dem. Der mangler bare en single, der lige kan trække hele udgivelsen op på et lidt højere niveau. Temamæssigt er pladen dog ganske spændende, og teksterne i sig selv værd at udforske en anelse.

Er du interesseret i at høre mere om, hvad Andreas Kisser mener om den nye plade, kan du læse vores helt aktuelle interview med manden her, samt høre hvad han siger, vi danske fans kan glæde os til, når Sepultura gæster Danmark d. 14. februar 2014. Koncerten foregår på Tobakken i Esbjerg.

Nedenfor kan du lytte til nummeret 'The Age Of The Atheist', som pladeselskabet har lagt op som appetitvækker. Så kan du selv vurdere, hvordan Sepultura anno 2013 lyder.