Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kontrast er alfa og omega

Updated
GRADIENCE (1 of 1)-3_2

Gør hvad du vil, mix på livet løs og skriv musik for dig selv frem for andre. Livet er for kort til konventioner, og Gradience er her for at bevise hvor meget der er at vinde ved at droppe begrænsningerne.

Den første single kom ud af det blå og tog Danmark med storm. Det kompetente mix af r’n’b-vokal, elektroniske beats samt bastante black metal-riffs og -skrig fremstod – og fremstår – som et frisk pust på en dansk scene, hvor der sjældent eksperimenteres bredt. En stærk kontrast til den noget konservative, danske tilgang til, hvordan man kan bøje metallen. 

Bag projektet finder vi to erfarne herrer. Gavin Mistry og Jacob Harris. En kreativ duo med et diverst, musikalsk ophav. Mistry med en baggrund i hiphop og trap, som vi tidligere har hørt det i KXDS, mens Harris i mange år spillede bas i pop/rock-bandet A Road to Damascus. En sparsom introduktion til de to bagmænd, hvis cv tæller meget mere.

Simultant med udgivelsen blev ’This Abyss’ samlet op af Metal Hammer UK. Kåret til ”The best new song you need to hear this week”. En fortjent ros til duoen og en cadeau til bandets søgen efter en anderledes lyd. Harris fortæller:

- Vi ville gerne lave noget anderledes vi ikke havde hørt før, men som i samme moment spillede på vores individuelle styrker, for vi følte, at vi havde et kunstnerisk match. Vi så det som en sjov, men seriøs udfordring, funderet i ønsket om skabe kontrast. Det er langt hen ad vejen det tema, der har skabt ’This Abyss’ og vores lyd. 

Kontrast er indbegrebet af bandets første single – og lyd generelt. Fra de indledende synths og Mistrys fine, afdæmpede rap, der brydes af storladne black metal-inspirerede riffs og Harris' hæse skrig. På samme måde er kontrasten afspejlet i musikvideoen til nummeret, hvor Harris i typisk black metal-stil befinder sig i en skov, mens vi får de urbane rytmer fra Mistry serveret på et graffiti-dekoreret betonunderlag. 

Sidenhen har bandet fulgt op med ’Blindsided’ – med support fra Cabal. Et samarbejde, der qua de kompetente gæster giver bandet en mere deathcore-orienteret lyd. 

- Gradience er ikke som sådan en one-trick-pony. Vi har fra starten haft en ide om, at vi vil lave hvad vi havde lyst til. Blande genre-elementer som vi ville, trap-rap og deathcore, black metal og r’n’b. Bruge genrernes styrker til at skabe noget mere. De to første numre har hver deres individuelle retning, følelse og vibe, og så må vi se hvilken vej næste nummer tager os. 

Det sidste bliver sagt med et stort smil og glimt i øjet. Der er ingen tvivl om at Harris nyder at kunne gøre hvad han vil, uden de vanlige konventionsrammer. Han fortsætter:

- Samarbejdet med Cabal kom ret naturligt til os. Chris Kreutzfeldt (guitar og sangskriver i Cabal) har været en kompetent sparringspartner gennem hele processen, lige som Andreas (Bjulver Paarup, vokalist i Cabal) har givet en masse brugbare tips og fifs gennem hele processen. I takt med tiden
Vender man blikket mod udlandet, så har vi set en utroligt spændende udvikling. Vi dyrkede den nye bølge af kunstnere, der pt. udfordrer definitionen af de mere ’core-relaterede genrer, i vores artikel om netop det, tidligere på året. Det er store armbevægelser og en lyst til at være mere. Udgivelser fra Sleep Token, TikTok-fænomenet Kim Dracula og det nylige samarbejde mellem Bad Omens og Poppy på ’V.A.N.’, er alle aktuelle bud på, hvordan der skubbes til hvad man kan gøre med metallen som virkemiddel. Tendensen er klar: Der mixes på livet løs og grænserne er få. 

Gradience er et lokalt bud på selvsamme udvikling:

- Vi vil gerne rykke grænserne for, hvad der kan fungere sammen – hvordan man kan skabe et samlet, spændende udtryk ved at trække i flere tråde. Vi vil gerne have folk til at tage stilling. Om det så betyder, at de hader eller elsker det vi laver. Men vigtigst af alt er, at vi skriver for os selv og ikke for at behage andre. 

Harris fortsætter:
- Jeg elskede Dimmu Borgir da jeg var yngre. Jeg voksede op med Opeth. Jeg har spillet pop/rock i en stor del af mit liv. Det hele er byggeklodser, der kan sættes sammen på forskellige måder. Black metal-klodsen kan nemt stå på et fundament af trap-beat-klodser. Så længe grundlaget er stabilt og gennemtænkt, med det formål at give lytteren en langtidsholdbar lytteroplevelse, skal tårnet nok blive stående. 

Entusiasmen er til at tage og føle på, som Harris energisk beretter om bandets hensigt og mål. I første omgang bliver det til yderligere to singler, før duoens debut-EP og sidste single lander i maj. Det hele fulgt op af en løbende content-udgivelse på tværs af platforme og en visuel identitet, der har til formål at afspejle mantraet om kontrast. 

- Fokus er på musikken. Man skal lægge mærke til det, uafhængigt af ophav, miljø eller hvilken genre man nu helst lytter til. Vi vil vise, at man godt kan dét her i Danmark. At man kan gøre som man har lyst til, og det skal den visuelle side også afspejle.

Forventningerne til den visuelle side er i forvejen høje. Harris har i sit daglige arbejde med Cold Night Creative bevist, at han ved hvordan man forfører øjet i forlængelse af øret, hvorfor vi gladelig forventer at høre og se meget mere til Gradience gennem 2024.

I første omgang er der mulighed for at opleve bandet live-debutere, når de spiller på Urban 13 den 18. maj med Cold Culture som opvarmning.