Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ser målrettet fremad

Populær
Updated
Ser målrettet fremad

Vi fangede By the Patient for en snak om bandets mange aktiviteter og den forestående tour med Scarred by Beauty og Essence under banneret 'The New Era Tour'.

Dato
15-02-2011
Fotograf
Peter Svendsen (Tiny Man Photo)

En konkurrence, som endte med at sende bandet til Wacken. Et show på Roskilde. En pladeudgivelse på egen hånd. En del shows og endnu flere foran sig. Jo, der er god grund til at spørge ind til By the Patients seneste år. Bassist Troels Cort Nielsen svarede frisk på Devilutions spørgsmål.

Nu starter ræset med Metal Battle igen - det giver jo altid nogle sure kommentarer som "metal er ikke x-factor" og lignende - hvordan ser I selv på Metal Battle-konceptet her et års tid efter I selv blev udtaget og havde indledende runde foran jer?

- Vi synes det er en rigtig god måde at blive hørt i en niche-scene, som til tider kan virke meget lukket og kun for de 5-6 "store" bands. Det giver en rigtig god mulighed for at lære forskellige erfarne og kompetente mennesker at kende. Uden at slå et slag for nepotismen, men man møder personer, som man senere kan trække på som sparringspartnere.

- Og det er noget, vi som relativt nyt band har brugt meget. Selvom metal måske ikke er X-factor, så har scenen stadig brug for at komme lidt ud af undergrunden engang imellem. Vi nød i hvert fald at spille den indledende runde og finalen fordi folk som Kasper Molin og Tommy Bertelsen gav det hele et professionelt skub. Noget vi ikke havde oplevet at spille under før.

Hvor tror du, I havde stået uden Metal Battle? Var det allerede planen, at en plade skulle indspilles og udsendes på egen hånd eller gav det lidt ekstra mod med al den positive feedback (og et show på Roskilde for den sags skyld!)?

- Der kan ikke herske tvivl om at Metal Battle gav os et kæmpe skub. Et skub som har sat en hel kæde af begivenheder i gang, men vi føler heller ikke vi har brugt det som en hovedpude. Vi har arbejdet hårdt fra vi startede, og bruger hver dag hver især energi på By the Patient. Planerne om indspilning af pladen var allerede i stand, da vi kom i finalen og vandt, men vi havde ikke overvejet hvorvidt, vi skulle udgive den under label eller ej.

- Grunden til, at vi gjorde det selv i sidste ende, er at vi ikke føler, vi har fået det rigtige tilbud, selvom de ikke har været få. Set i bakspejlet synes vi stadig det har været en god beslutning, men ved fremtidige udgivelser, vil vi forsøge mere ihærdigt at få distribution uden for Damark.

- Sidste år var vores fokus på live-koncerterne, og den kommercielle branche virkede stadig som en stor udfordring, men den er nok ikke til at komme uden om i det lange løb. Om det kræver mere mod at udgive en plade på egen hånd vides ikke. Vi ville bare have det ud og stikke jer det i hånden uden al for mange stregkoder og underskrevne papirer.

LUTTER POSITIVE ANMELDELSER


Såvidt jeg har kunne orientere mig, så har I primært fået god respons på jeres pladen?

- Ja! Det har været meget overvældende. Alle de ting vi forsøgte at lave på albummet er blevet hørt og rost. Tans tekster er alle steder blevet rost, og selvom selve produktionen ikke alle steder er blevet taget godt imod har de fleste alligevel forstået, at det var det lidt mere rå lydbillede uden polerede trommer og maskin-tight guitar vi gik efter. Vi laver fejl live, og det gør vi også på pladen.

- Vi var lidt trætte af det overproducerede lydbillede som prægede de fleste udgivelser, så vi gjorde det lidt mere "punk". Det lagde de fleste kritikere mærke til og det er vi glade for. Var det blevet misforstået, og vi bare kom ud som dårlige musikere havde det været værre. Alle anmeldelser ligger på 7,5-8 ud af 10 og det er vi meget stolte over at kunne præstere på vores debut.

I har nævnt lidt om, at det nye materiale bliver lidt anderledes - fortæl lidt om det og planerne for en kommende udgivelse?

- Vi er stadig i gang med at finde os selv, føler vi, og vi bliver konstant inspireret af hvad der sker omkring os. Helt generelt kan vi sige, at tekstuniverset drejer lidt væk fra det religionsfjendske, men det er for tidligt at sige, hvad det overordnede emne bliver. Ikke noget med motorsave og døde dyr. Det er der folk, der er meget bedre til end os.

- Selve musikken bliver mere melodisk. Vi vil tage de ting vi altid har syntes vi var bedst til og bruge dem mere. Det store og melodiske har altid tiltrukket os, men vi har måske skubbet det lidt i baggrunden til fordel for det mere tekniske og superhurtige. I det nye vil der være plads til flere melodi-temaer og "plain ol' simple shreddin'".

- Vi arbejder på at få Tan op i det helt høje C, men vi må nok indse, at dødsmetallen er vores hjemmebane... Vi er i fuld gang med at skrive og vi vil debutere et nyt nummer på touren i marts.

På Servants fremgik det, at musikken var skrevet af jeres guitarist alene - er det stadig, sådan I arbejder, eller er I flere "kokke" om det nu?

- Det er stadig lidt tidligt at sige, men musikken kommer i hvert fald til at give plads til, at vi hver især kan lege lidt mere med vores respektive roller, hvor vi før lidt bare halsede efter i det første stykke tid.

- Primært vil det være Simon som kommer med skeletterne, som vi så leger med i øvelokalet og sammen bygger op til et "helt" nummer. Jeg tror der bliver meget "guitar-hero" på det nye, så vi får nok alle en hel del at se til kompositionsmæssigt.

Fortsætter I på egen hånd eller søger I et pladeselskab?

- Vi har ikke et eller andet DIY-princip, men vi synes, vi har klaret det godt uden label indtil videre. Hver gang vi modtager noget, sender vi det videre til fagfolk og forhører os. Mange af os er lidt nogle idioter til at gennemskue kontrakter, men vi vil ikke lade os tage i røven, så indtil der er nogen, der for alvor vil lægge nogle kræfter i os, så har vi det fint uden label. Kald det bare at spille kostbar, haha.

HVOR SKAL VI SOVE I NAT?

I skal ud på The New Era-tour: hvad har I af forhåbninger til den tour?

- Vi er først og fremmest meget stolte over, at 3rd Tsunami tog kontakt til os i efteråret. Det er et selskab vi har dyb respekt for. De har virkelig styr på sagerne, og det er noget vi må indrømme vi er blevet store tilhængere af efter sidste års koncerter på Roskilde og Wacken.

- Vi glæder os vildt til at hænge ud med drengene fra Scarred by Beauty som vi alle er meget kærlige venner med og til at lære hele holdet fra Essence at kende. Vi er vilde med både SBB og Essences musik og glæder os til at give den gas med dem. Forhåbenlig møder vi også en hel masse rare folk til koncerterne. Det sidste er meget vigtigt. Ellers skal vi sove i bilen under hele touren. Det ville være lort.

- Touren er smaddergodt sat sammen. Tre meget forskellige bands, som kommer rundt på nogle fede steder i hele landet (undskyld Fyn...). Hvis man ikke kan lide os, så er der en chance for, at man kan lide et af de to andre bands. Vi vil gøre vores for at give et fedt show, og det ved vi de andre også vil, så kom og få det for vildt.

Spiller de tre bands i samme rækkefølge hver gang, eller bytter I lidt rundt?

Som det ser ud nu, spiller vi i samme rækkefølge hele touren igennem. Vi vil ikke afsløre i hvilken endnu, men mon ikke Essence kunne have lyst til at lukke i Aalborg? SBB har udfordret os til en fodboldkamp i Nørrebroparken inden showet på Stengade. Måske vinderen lukker dér?

Hvordan ser det ud for shows udenfor landets grænser?

Efter New Era vil der ikke være grobund for at arrangere gigs i DK det næste stykke tid, så det er helt sikkert det, vi arbejder på til efteråret. Sommeren kommer til at gå med øller, sangskrivning og en eventuel EP-indspilning.

Lad os slutte i det fjollede hjørne: hvem er Dorthe Hval? Jeg refererer til et "flag", som lod sig vise i crowden under jeres show på Roskilde (se foto i Roskilde-anmeldelsen).

- HAHAHA... Dorthe Hval, ja... Her refereres til to kvinder af tvivlsomt erhverv og udseende. To fra bandet, vil ikke sige hvem her, havde et meget kortvarigt bekendtskab med dem en meget fuld og sen nat på Istedgade. Du skal få hele historien ved lejlighed, men ikke her på tryk. Hvem ved, hvem der læser med, haha.

Ja, hvem ved, hvem der læser med, men lad os da håbe, at det er mange for By The Patient er jo et ganske fedt band, så der skal lyde en opfordring herfra om at tjekke nævnte tour ud, der går fra borde den 4. marts i Vejle. Tjek linket for den fulde tourliste.