Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ny metalfestival lanceres: Og det er for børn!

Populær
Updated
Keedz stuff-liggende

Tag de voksne i hånden – dette er kun for børn.

Titel
Chæk + Jakobe + Narrow
Spillested
Dato
14-04-2024
Forfatter

Nøøj.. Det’ for børn! 

Til april er der premiere på landets første metalfestival for børn, og der er kun adgang for voksne, hvis de har et barn med. Til gengæld er der ikke krav om, at det skal være dit eget, så måske kender du én, du kan låne? Du vil i hvert fald gerne med, det lover vi. 

Hvis dine børn, ligesom skribentens egne, faktisk gerne vil være med til at høre den musik, som far (eller mor) hører, så er det altså gode nyheder. Der er en grund til, at vi i stigende grad gennem de senere år har set små metallere med de karakteriske, farvede hørebøffer på skuldrene af de større, men ofte ender konstellationen i et kompromis af den ene eller anden slags. I reglen betyder det, at man kommer til at gå hjem, inden man har set alt man gerne ville. 

Folkene bag HXC over HCA har planlagt en endagsfestival på Posten i Odense, som er tilrettelagt efter et andet sæt præmisser. Dagen starter kl. 13.30 og i løbet af dagen spiller fire bands, med korte sæt på 20-25 minutter, og programmet er tilrettelagt med hurtige skift mellem bandsene, så ventetiden ikke slår børnegejst ihjel. Samtidig inddrages den tilstødende sal til pausesjov ud fra samme hensyn. Dagen bliver samtidig med fuld smadder på slushice, sodavand og popcorn, men uden alkohol. Hold kæft, det spiller!

Enkelte af de voksne udtaler at drengene i bandet Narrow minder om et stort dansk rockband fra 1990’erne kaldet Dizzy Mizz Lizzy – Narrow er dog helt deres egne, og til koncerten på HXC Kids vil vi med sikkerhed opleve dygtig og talentfuld rock med masser af soloer og energisk attitude, der med guitarstrenge forbinder de unges nutid med de voksnes ungdom. Narrow er uhyre dygtige på deres instrumenter, og der er masser af fælles fodslag her!

https://narrow2.bandcamp.com/community

 

Husker du det virale klip fra TV2 Østjylland med de unge håbefulde medlemmer af punkbandet Chæk?

Lige siden har Chæk spillet større og større koncerter og bl.a været på samme plakat som f.eks Lifesick, Situationsfornærmelse og SYL. Et band med masser af brændstof til pige- og drengedrømme, der med sikkerhed vil skabe god stemning på Musikhuset Posten.

Jakobe er kendt for at tæske rundt på scenen, have det sjovt sammen og med ungdommelig energi sparke punk lige ind i hjertekulen på unge og gamle. Det unge band har en gennemsnitsalder på 17, og trods fest og god energi er de ikke bange for at gribe fat i tunge, relevante emner og er med disse færdigheder allerede blevet inviteret indenfor på scener i Berlin, Sverige, København; og nu altså Musikhuset Posten i Odense.

Odenses egne Crown The Beast er ikke kun de lokale helte. 

Det er også det orkester, der åbnede Copenhell 2023 med en fuldstændigt svedig koncert på Pandæmonium. Bandet er kendt for deres altid positive og voldsomme energi, der med god stil og glæde sætter ild til dansende gulve. En dødsmetallisk fest, der på HXC Kids med sikkerhed vil skabe fest og begejstring hos nye koncertgængere, samt de mere garvede af slagsen.

Faklen skal ikke bæres videre på baggrund af kompromiser

Det kan godt være, koncerten er for børn, men det planlægges ikke som en børnekoncert. Tværtimod tror bagmændene på, at koncerterne skal være autentiske, men “spillet i øjenhøjde af yngre, men dog rigtige bands,” som Johan Tankred formulerer det. Alt andet ville sådan set også være at tale ned til både bands og publikum. Til HXC Kids skal ungerne således udsættes for rock, punk og dødsmetal fra bands så forskellige, at der bør være nogen at spejle sig i for hver eneste koncertgænger denne dag. Udover en egen begejstring over at kunne tage arvingerne med til festival, er der også en mere grundlæggende ros at sende i HXC over HCAs retning. Der er nemlig nogen, der skal tage teten på at formidle den levende musik for børn og unge, hvis vi ønsker, de skal bære faklen videre. Det er svært at komme på noget mere relevant end at komme ud og møde musikken, og i særlig grad, når det kan gøres uden nogen skal gå på kompromis nogen steder. Her kan det i øvrigt indskydes, at Posten serverer udmærkede alkoholfrie øl.

Mere end lagkagevokaler og kollektive ydmygelser på TV

Til grund for konceptet ligger en dyb respekt for den levende musik i de hårdere genrer samt en smuk tiltro til hvad ungdommen er og kan. Her har vi en bagmand, som nægter at gå med på præmissen om at reducere hvad ungdommen kan musisk til “bare at synge kor i skolen, levere lagkagevokal på præproduceret dåsepop eller deltage i kollektive ydmygelser til diverse “talentshows” på nationalt tv”. Tankred ønsker snarere at bidrage til en kultur, hvor yngre artister ikke sælges urealistiske stjernedrømme uden hold i virkeligheden, når konsekvenserne af den tilgang alt for ofte ender i massiv mistrivsel blandt de udøvende musikere. Han peger selv på en nyere undersøgelse, som demonstrerer problemet med al tydelighed: blandt de 25-29-årige har hele 80 procent et unormalt højt angstniveau, og 15 procent lider af hvad der kan betegnes som alvorlig angst. “Med kærlighed skal angst bekæmpes,” hævder han, og retter samtidig kritikken mod den organisatoriske del af musikbranchen, som modsat den udøvende “tænker mere på kroner end at højne kulturen og skabe bæredygtige visioner, værker og bånd. Alt for mange friske skud bliver høstet for tidligt, før forfinelsens finesse er finaliseret, og dermed topkapper man tulipanen før blomsten er sat.

Frem for at bidrage til en kultur, hvor realiteterne står i kontrast til det lovede når man rammer et spillested i provinsen og lyden brager tilbage fra tomme vægge, ønsker Johan Tankred at det snarere er kærligheden til kulturen og instrumenterne, der skal opdyrkes, mens processen skal være rejsen i sig selv. “Måske ender det med hvide bogstaver på en kulsort plakat fra Refshaleøen eller en orange følelse. Måske ender det med ingenting, men den slags erindinger ænser instrumentet ikke næste gang du støver det af og lader tonerne runge,” siger han og læner sig opad idéen om selv at være på rette vej, såfremt bare ét ungt menneske kan vækkes og inspireres til at samle spaden op.  

På Devilution imødeser vi med spænding, om HCX Kids kommer til at betyde en tilmelding til musikskolen efter søndag den 14. april. I hvert tilfælde glædes vi over det gode initiativ og ser frem til en hyggelig børnesøndag i Odense. 

Keedz stuff liggende