Hvor blev Detest af?
PopulærI starten af halvfemserne var dødsmetallen stadig spæd i Danmark, men der blev skam udgivet albums – fx fra Detest, som har indvilliget i at svare på NRGs spørgsmål
Et af de første ofre i NRGs nye ”Hvor blev de af?”-tiltag, er John Petersen og Jesper ”Bonne” fra Detest, der udgav et enkelt, men klassisk, dødsmetalalbum tilbage i 1993.
Hvordan blev bandet dannet?
”I 1990 mødtes Ture (guitar), Bonne (trommer) og John (guitar) til en koncert på Stengade via nogle fælles bekendte, som vi var roadier for, og så syntes vi det kunne være sjovt, at lave et seriøst band, så det var os der kunne trykke den af – i stedet for altid at være tilskuere.”
Hvor mange udgivelser nåede I?
”Vi lavede et demobånd i ’92, og det hed ’Deathbreed’ og skaffede os en pladekontrakt i ’93. Samme år indspillede vi så vores cd, som blev udgivet sidst i samme år.”
Hvad var den største oplevelse med Detest?
”Helt klart at spille i et helt fyldt telt på Roskilde-festivallen, det var også i 93. Men at varme op for dødsguderne Death i Pumpehuset, var selvfølgelig også en kæmpeoplevelse”
Hvorfor gik bandet i opløsning?
”Fordi vi købte aktier for alle vores penge, så nu lever i vild luksus af renterne... nej... Vi fik nok paranoia over om vores næste plade, ville blive modtaget lige så godt som Dorval. Så vore egne forventninger til vores musikalske kunnen blev skruet højere op, end vi magtede, og vi gled lige så stille fra hinanden.”
Hvis I selv skal sige det – hvor tæt var I på at ’breake’ i udland såvel som hjemland?
”Vi spillede da altid for fulde huse herhjemme – Jylland og Øerne - og pladen solgte, da også meget godt, i forhold til at det var dødsmetalbranchen. Havde vi ikke gået i opløsning, var vi sikkert også kommet videre, da vi havde kontakt til et godt selskab i USA. Men decideret ’breake’... Det tror vi ikke ...”
DØDSMETAL OG KASHMIR?!
Opnåede I, hvad I havde forventet og håbet på med udgivelsen af ’Dorval’?
”Vi kunne jo desværre ikke holde sammen, og gik i opløsning inden de store forventninger blev indfriet, så nej. Vi havde håbet på mere, men igen... vi prøvede da en hel del, så vi klager ikke.”
Ser I eks-bandmedlemmer stadig hinanden?
”Vi ser stadig hinanden og jammer lidt, men Ole (Christensen, guitar – red.) har vi ikke set i lang tid. Peter (Jørgensen, vokal – red.) hører vi fra engang imellem og Brygger (Søren, bas – red.) møder man også engang imellem, ellers står det lidt stille.”
Er der en historie, som du tænker tilbage på med et ”vi var sgu nogle crazy motherfuckers” med et smørret smil på læben?
”Vi har da dummet os et par gange, eller flere... Fx i Haderslev, hvor vi boede på et hotel med Kashmir og Psyched up Janis. Et job sammen skulle bagefter fejres i byen, men da vi kom hjem, var alt lukket, og John og Ole besluttede derfor selv at åbne baren. Om morgenen blev alle så hevet ud af deres senge og anholdt - undtagen de to meget unge mænd, der havde gjort det.”
Har nogle af jer stadig har med musik at gøre ?
”John spiller old-boys dødsmetal med sit projekt SDiD - Suffocate Daylight in Darkness (link). Peter spiller bass i Ildhu, der er i en helt anden boldgade, og Brygger laver noget techno på sin pc.”
Hvordan var det at være en del af metalmiljøet dengang?
”Vi var heldige at komme ind i pioner-tiden, hvor død var helt nyt, så vi udnyttede chokeffekten over det nye ”farlige” musik, som vi selv kaldte musikkens svar på horror-movies. Dengang virkede det også som om, at der var flere publikummer end bands, hvor det i dag virker omvendt.”
”Vi måtte da sende en del demoer rundt til diverse magazines og selskaber. Det gør man jo stadig, men i dag kan man uploade lidt smagsprøver, og derfor komme bredere og hurtigere ud. Før var mere fra bånd til bånd, fordi man ikke kunne sige til sine venner - tjek lige det her på nettet – men først skulle bestille, eller komme til en koncert for at få fingrene i en demo. Det digitale medie gør det også nemmere selv at indspille i sit eget pc-studie. Derfor er der nok flere bands om buddet, hvilket vel gør det sværere i sig selv nu til dags.”
Er I stadig rigtige ”metal-heads”?
”Vi er stadig 666% fucked-up-metal-heads, der trods vores alder +40, kan gå amok til diverse koncerter, skønt der bliver lidt længere imellem dem – restitutionstiden er simpelthen blevet for lang...”
Detest er siden denne artikel fra 2010 gendannet. Du kan følge bandet via dets facebookside HER.
Læs også:
Introduktion til ”Hvor blev de af?”-artiklerne
...og om de andre interviewede bands i artikelserien:
Beyond Serenity, Frozen Sun, Cyanotic, Autumn Leaves, Geronimo, Infernal Torment, Withering Surface, Sacrificial, Timeless Hall, Maceration, Blazing Eternity, Unleashed Power, Grope, Gigandhi, Morbid Vision, Urkraft og Stomped.
Se Detest i et andet 90’er relikvie – nemlig ungdomsTV-programmet ’Transit’:
Eller en live-video fra Roskilde i 1993
" target="_blank" rel="noopener">her.